Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obligat să atace? Ce ar risca să piardă Iranul dacă nu va lovi Israelul

anews.com.tr

Iranul a promis să pedepsească Israelul pentru un atac recent asupra consulatului său din Damasc, atribuit pe scară largă Israelului, iar temerile sunt în creștere că un răspuns iminent ar putea risca să declanșeze un conflict mai amplu, scrie anews.com.tr.

Cu toate acestea, există o serie de moduri diferite în care Iranul ar putea riposta și nu toate prezintă același risc de escaladare, potrivit experților.

În contextul în care vineri s-au acumulat avertismente că un răspuns ar putea veni în curând, Franța și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în Israel, în teritoriile palestiniene, în Iran sau în Liban, aliatul său.

Dar ceea ce se va întâmpla mai departe depinde probabil de modul în care Iranul alege să își desfășoare represaliile, care ar veni probabil pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Faptul că niciunul dintre guvernele implicate nu dorește să provoace o escaladare nu protejează neapărat împotriva izbucnirii unei crize la scară largă, a declarat David Khalfa, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul francez Jean-Jaures Foundation.

"Greșelile sunt cu totul posibile. Descurajarea are un aspect eminamente psihologic", a declarat el pentru AFP. "Beligeranții sunt la mila oricărei greșeli sau derapaje care ar putea provoca o serie de consecințe în cascadă".

Atacul aerian care a lovit clădirea consulatului iranian din capitala siriană la 1 aprilie a ucis 16 persoane, inclusiv șapte membri ai Gardienilor Revoluției iraniene.

Cea mai înaltă personalitate ucisă a fost generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds, care conduce operațiunile militare externe ale Iranului.

Iranul și Siria au dat vina pentru atac pe Israel, care nu și-a confirmat implicarea, dar care este considerat în general responsabil - inclusiv de către aliații săi.

'Teheranul nu dorește un război direct'

"Atacul aerian al Israelului asupra instalației a avut ca scop să-i spună Teheranului că va fi tras la răspundere pentru acțiunile Hamas și ale altor aliați non-statali, cum ar fi Hezbollahul libanez și Huthii din Yemen", a declarat Centrul Soufan, o organizație non-profit care analizează provocările de securitate globală.

După atac, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei , a avertizat că Israelul "trebuie să fie pedepsit și va fi pedepsit".

Casa Albă, care a susținut că Statele Unite vor rămâne ferme în spatele aliatului lor Israel, a subliniat vineri că amenințările Iranului sunt "reale".

De asemenea, Statele Unite și-au trimis comandantul de vârf pentru Orientul Mijlociu, șeful Comandamentului Central al SUA, Michael Kurilla, în Israel pentru a discuta.

Iranul dispune de un arsenal capabil să lovească o gamă largă de ținte israeliene, inclusiv infrastructura, aeroporturile sau siturile cheie de producție de energie.

Centrul Soufan a declarat că postura adoptată de Israel și Statele Unite "sugerează că acestea se așteaptă ca Teheranul să își desfășoare atacul folosind arsenalul său de rachete balistice și de croazieră, precum și drone armate".

Însă, de la atacul asupra consulatului, Iranul a rămas vag în ceea ce privește modul exact în care va răspunde.

Eva Koulouriotis, un analist independent pentru Orientul Mijlociu, a declarat: "Nu am avut nicio reacție: "Iranul amenință în continuare că va răspunde, în timp ce trimite mesaje regionale și internaționale că este în căutarea unei opțiuni politice alternative la un răspuns militar.

"Ceea ce este sigur este că Teheranul nu dorește un război direct cu Israelul, cel puțin în stadiul actual", a declarat aceasta pentru AFP.

'Doar alegeri proaste'

Iranul "se confruntă cu o dilemă", a scris Michel Duclos, un fost diplomat francez, pe site-ul think tank-ului Institut Montaigne.

"Fără îndoială, nu este suficient de sigur de forța sa pentru a putea lua în considerare cu inima ușoară o escaladare cu Israelul". "Dacă totuși nu răspunde, riscă să piardă o anumită credibilitate în regiune, inclusiv în rândul grupurilor armate care jură credință" Iranului, a adăugat el.

Iranul sponsorizează grupări armate din Irak, Yemen, Siria și Liban, care alcătuiesc așa-numita "Axă a rezistenței" împotriva Israelului, iar acestea par să fie în prima linie mai mult ca niciodată, a declarat Farzan Sabet, analist la Geneva Graduate Institute.

Iranul ar putea răspunde potențial cerând acestor grupuri să își intensifice numărul de atacuri sau să crească livrările de arme, a scris Sabet pe X.

"Această opțiune este mai ușor de negat, are costuri politice mai mici și mai puține șanse de a avea o ripostă directă".

Alte opțiuni posibile, inclusiv un atac împotriva misiunilor diplomatice israeliene din străinătate, care ar avea dezavantajul de a implica o țară terță.

Iranul ar putea, de asemenea, să încerce "atacuri teroriste asupra facilităților diplomatice americane din interiorul sau din afara regiunii", a precizat Centrul Soufan.

Khalfa a declarat că, prin lovitura din 1 aprilie, "Israelul a vrut să schimbe regulile jocului, lovind capul caracatiței, nu doar tentaculele acesteia, pentru a forța Iranul să iasă din războiul din umbră". Acum, "iranienii au la dispoziție doar alegeri proaste", a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.