Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial NATO anunță o nouă eră militară: Inteligența Artificială va fi implementată mai devreme sau mai târziu

facebook.com
inteligenta artificiala

Velizar Shalamanov, director al Agenției de Comunicații și Informații a NATO și fost ministru al Apărării în Bulgaria, vorbește într-un interviu, citat de Mediafax, despre implementarea Inteligenței Artificiale în domeniul militar.

Despre folosirea Inteligenței Artificiale, în contextul în care una dintre cele mai mari probleme în timpul campaniilor electorale naționale dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European este răspândirea știrilor false și dezinformării cu scopul manipulării votanților:

  • Bineînțeles, principala prioritate a NATO este să fie pregătită să reacționeze la scenarii tip Articolul 5. De la schimbările din mediul virtual, aceste provocări urgente de securitate sunt importante, anume securitatea cibernetică. Din cauza cantității de date și vitezei dezvoltării în spațiul cibernetic care este atât de vast ai nevoie de reacții în timp real care pot fi făcute doar prin tehnologia Inteligenței Artificiale. Nu este posibil ca un om să înțeleagă o cantitate așa mare de date care ar putea pune în pericol rețelele. Inteligența Artificială nu este încă parte din această minimă capacitate militară a NATO, pusă în acord de state. Inteligența Artificială va fi implementată în domeniul militar prin evoluțiile fiecărui stat, așa că mai devreme sau mai târziu va fi implementată în aceste sisteme finanțate în comun, care sunt responsabilitatea Agenției de Informații și Comunicații a NATO. Inteligența Artificială este parte a transformării digitale per ansamblu. Trebuie să avem mare grijă, deoarece nu ne putem baza doar pe NATO pentru a rezolva toate problemele. Este într-adevăr responsabilitatea statelor pentru a defini cerințele și să dea mandatul și finanțarea pentru ca NATO să dezvolte capabilitățile necesare.
  • Cunoștințele se maturizează. Am menționat apărarea cibernetică, dar amenințările hibride sunt de asemenea recunoscute de NATO și, așa cum ați menționat, nu putem fi pregătiți și capabili să răspundem la astfel de amenințări fără a avea instrumentele pentru a analiza multe informații din diferite surse. Și aceasta este în dezvoltare. În același timp, a fost menționat și în timpul acestei conferințe din Sibiu că UE are avantaje față de NATO când vine vorba de securitate de tip "soft". Amenințările hibride pot fi din afara domeniului militar, așa că este de așteptat ca UE să aibă, din punctul meu de vedere, un rol mai mare în dezvoltarea capacităților pentru a câștiga în războiul informatic și în aria activităților de tip hibrid. NATO încă se concentrează pe sisteme de rachete pentru apărare, pe forțele armate convenționale, pe descurajarea nucleară, pe securitatea cibernetică. Nu putem trage o linie distinctă între ceea ce este domeniul militar și ceea ce este domeniul mai cuprinzător al securității. Ceea ce vreau să subliniez este că, în orice caz, cooperarea în NATO este foarte eficientă pentru adresarea provocărilor noi și folosirea tehnologiei este o nouă provocare. Cred cu tărie că NATO are capacitatea de a face mai mult și va face mai mult. Depinde de mandatul și finanțarea statelor.

Despre crearea unei agenții care centralizează informații de la toate agențiile din statele membre UE, pentru a preveni atacurile teroriste:

  • Partajarea informațiilor este de o importanță critică. Există în UE. În NATO, cred că în 2016 a apărut un nou post de secretar general adjunct pentru intelligence și securitate cu scopul de a contribui la răspândirea informațiilor și dezvoltarea prevenției în cazul amenințărilor neconvenționale, inclusiv a atacurilor teroriste. În mod clar, este calea de urmat. Primul nivel este să avem o rețea de încredere pentru răspândirea informațiilor și pe baza acestora am putea construi sisteme cu inteligență artificială pentru avertismente timpurii. Când trebuie să învingem astfel de provocări neconvenționale, trebuie să învingem rețeaua din spate. Simplul fapt de a ne proteja împotriva întâmplărilor neașteptate nu este foarte eficient. În NATO, deja avem experiență cu eforturile de contracarare a dispozitivelor explozive improvizate (DEI). Nu te poți proteja 100% de exploziile neașteptate. Pentru a reuși, trebuie să identifici și chiar să înfrângi această rețea. Reușita se bazează pe strângerea, partajarea și analizarea informațiilor, avertismentele din timp și reacțiile rapide. Vreau să spun că este foarte important să stabilim un astfel de sistem de răspândire a informațiilor și de avertizare timpurie. În același timp, avem nevoie de mecanisme de decizie și acțiune rapidă cu scopul de a preveni evenimentele dezastruoase.

Citește și: Cum votează românii în funcție de regiuni istorice. PSD domină Moldova și Sudul. PNL ia Ardealul. DETALII privind mediul rezidențial (INFOGRAFIE)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.