Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiali britanici în domeniul securităţii cibernetice investighează sursa unor documente comerciale clasificate dintre SUA şi Marea Britanie

securitate cibernetica

Oficiali britanici în domeniul securităţii cibernetice investighează dacă documentele comerciale dintre Statele Unite şi Marea Britanie care au fost publicate recent pe internet, înaintea alegerilor generale de joi, au fost obţinute prin hacking sau au fost divulgate, au declarat douî surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Pe lângă temerile că Rusia s-ar putea amesteca din nou în alegerile dintr-un stat occidental, dezvăluirea unor documente clasificare a provocat semne de întrebare legate de securitatea unor discuţii sensibile dintre Statele Unite şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a afirmat că documentele arată că Partidul Conservator al premierului  Boris Johnson complotează pentru vânzarea unei părţi din Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service - NHS), în discuţiile comerciale cu preşedintele american Donald Trump.

Johnson a negat în repetate rânduri afirmaţia respectivă, în timp ce Trump, care a declarat în luna iulie că NHS va fi inclus în negocierile comerciale, a spus săptămâna trecută că nu este interesat de serviciul pentru sănătate, chiar dacă i-ar fi oferit de britanici ”pe o tavă de argint”.

Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie, care face parte din agenţia de informaţii GCHQ, ajută guvernul să investigheze modul în care documentele au devenit publice. Centrul a refuzat să comenteze în legătură cu această investigaţie.

Două surse au declarat că una dintre piste este aflarea dacă documentele au fost obţinute prin hacking.

”Exist indicii clare care sugerează că în spatele acestei scurgeri de informaţii se află mai mult decâţt neglijenţa sau o persoană nemulţumită”, a spus una dintre surse.

O a treia sursă a spus că investigaţia cercetează dacă documentele au fost divulgate din interiorul Marii Britanii.

Reuters a relatat pe 2 decembrie că modul în care documentele au fost publicate mai întâi pe site-ul Reddit, iar apoi promovate online seamănă mult cu o campanie de dezinformare descoperită mai devreme în acest an.

Reddit a anunţat vineri că scurgerea de informaţii are legîtură cu o campanie de dezinformate anterioară a Rusiei.

Kremlinul, care afirmă că Occidentul este cuprins de o isterie anti-rusă, a negat amestecul său în democraţiile occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.