Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii BCE semnalează o schimbare a politicii monetare

BCE

Oficialii Băncii Centrale Europene care au în faţă provocarea reducerii treptate a dependenţei zonei euro de stimulente încep să creioneze o cale a politicii monetare care rămâne mult mai puţin agresivă decât cea a altor mari bănci centrale ale lumii, scrie Bloomberg, conform Mediafax.

În contrast cu eforturile de înăsprire a politicii monetare ale băncii centrale americane (Fed) şi Băncii Angliei, eforturi ce-i determină pe investitori să parieze pe mişcări simi­lare în zona euro, membrii con­si­liului guvernator al BCE se con­cen­trează pe o posibilă „normalizare“.

O astfel de cale a fost sugerată recent de economistul-şef Philip Lane, implicând căutarea unui punct perfect în care politica monetară a zonei euro să nu fie nici acomodativă, nici restrictivă. Acesta este fundalul reuniunii de astăzi, prima de la decizia băncii de a pune capăt achiziţiilor de urgenţă în martie şi de încetinire a achiziţiilor generale de obligaţiuni în acest an.

„Banca va trebui să aibă răbdare, să fie flexibilă şi graduală pentru a susţine redresarea“, arată Agnes Belaisch, strategy la Baring Investment Services Limited. Acest lucru nu este însă uşor cu mişcările de ma­jorare a costurilor de finanţare la nivel mondial şi inflaţia din Germania şi Franţa situându-se peste aşteptări.

Investitorii pariază că inflaţia per­sistent de ridicată va forţa BCE să majoreze dobânzile mai mult de o sin­gură dată în acest an, în opoziţie cu insistenţa băncii că va îngheţa dobân­zile la minime istorice cel puţin până anul viitor, relatează Financial Times.

Traderii se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobânzi de 0,1%. Aşteptările fuseseră mai reduse până la şedinţa recentă a Fed.

„Investitorii cred că BCE ar putea fi speriată de evoluţia in­flaţiei“, arată Richard McGuire, strateg la Rabobank.

Spyros Andreopoulos, econo­mist la BNP Paribas, a detectat sugestii recente că strategii BCE sunt îngrijoraţi că inflaţia s-ar putea menţine mai ridicată timp mai înde­lungat. „Îşi schimbă treptat poziţia şi pe bună dreptate“.

Presiuni inflaţioniste mai de durată ar putea determina BCE să acţioneze mai devreme decât anticipează în prezent, susţin unii investitori. „Dacă inflaţia rămâne ridicată, nu cred că este ilogic să ne aşteptăm ca programul de achiziţii de obligaţiuni să se încheie înainte de finalul acestui an şi o majorare de dobânzi să vină în decembrie“, arată Gareth Colesmith, de la Insight Investment.

În ceea ce priveşte Fed-ul, banca se pregăteşte să majoreze dobânzile în martie şi ar putea lua în calcul şi o reducere semnificativă a bilanţului către finalul acestui an, potrivit Bloomberg.

Recent, însă, oficialii băncii au transmis un mesaj investitorilor care-şi cresc pariurile pe majorări agresive de dobânzi în 2022. Fed-ul preferă o cale graduală, a arătat Esther George, şef al Fed Kansas City. Spre deosebire, Wall Street-ul anticipează chiar şi şapte majorări de dobânzi în acest an, sau chiar o ajustare de o jumătate de punct.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.