Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ar putea rata intrarea în Schengen și în 2023: Olanda impune o nouă condiție Bulgariei

HBvL
Mark Rutte

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi pentru Euractiv că Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei (MCV) înainte de a intra în spaţiul Schengen, transmite Agerpres.

"Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria, în primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV. Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil Bulgaria poate adera. Nu este un 'nu', este un 'nu acum' ", a declarat Rutte.

Încetarea monitorizării Bulgariei prin MCV a fost anunţată în octombrie 2019 de comisia Juncker. Pentru România monitorizarea a continuat până în noiembrie acest an.

Între timp, preşedintele bulgar Rumen Radev a spus pe marginea summitului UE că termenul-limită pentru aderarea ţării sale la UE trebuie să fie octombrie 2023, exprimându-şi însă speranţa că acest lucru s-ar putea petrece chiar mai devreme.

Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen a fost blocată de Austria şi de Olanda pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. "Avem tot mai mult sprijin şi sunt convins că vom fi acceptaţi până în octombrie cel mai târziu. Bineînţeles, vom face tot posibilul să accelerăm acest termen-limită", a mai spus Radev.

Așteptările lui Iohannis pentru 2023

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European, că din discuțiile avut cu liderii europeni, este „optimist” că „cea mai bună variantă” este aderarea României la spațiul Schengen anul viitor. „Consiliul nu a luat o decizie executiva fermă. S-a incheiat discutia pe care am solicitat-o si avut-o despre Schengen. A fost o discutie buna. In afara de aceasta discutie am avut ocazia pe parcursul celor doua zile sa discut cu multi lideri. Am facut pasi in directia buna. Concluzia mea este simpla, toti actorii au inteles ca aici avem o problema care trebuie rezolvata. Impresia mea este ca toti au inteles si sunt destul de optimist ca cea mai buna varianta este ca in cursul anului viitor sa fie incheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru Romania si Bulgaria”, a declarat șeful statului.

Despre decuplarea de Bulgaria

"Din punct de vedere pur teoretic, chestiunea cu votul olandezilor are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune "da" atât pentru România, cât și pentru Bulgaria, fie un vot separat, în care votul pentru România rămâne un "da", iar cel pentru Bulgaria un "nu". Personal, cred că intrarea în Schengen împreună este considerabil mai bună, preferabilă celeilalte opțiuni. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este tocmai o mare forță europeană, este un bun vecin și partener al nostru, rămâne singură în fața valului de migrație care nu a încetat. Nu cred că este o soluție bună. Soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, totuși pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Căutăm o opțiune pentru a ne alătura împreună", a declarat Iohannis înainte de a participa la summitul Uniunii Europene și al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN) de miercuri, potrivit Agerpres.

"Procedurile, aici, la Bruxelles, procedurile europene sunt foarte complexe și permit foarte multe abordări. Ceea ce a pregătit și a prezentat ministrul de Interne a fost pregătit împreună cu echipa mea, adică România să intre prima și Bulgaria după aceea, dar un vot comun, doar că datele efective de intrare să fie diferite și cerințele de verificare să fie oarecum adaptate la fiecare țară", a spus președintele.

Întrebat dacă această decuplare mai este luată în calcul, Iohannis a spus: "Nu, nu am luat-o în calcul. Este ceea ce voi afla și eu și noi toți vom afla în urma foarte multor discuții și negocieri cu toți cei implicați. Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Acest vot negativ are un impact puternic în toată Uniunea, pentru că noi lucrăm pe unitate, pe solidaritate, nu vrem să ajungem la niciun conflict între noi, vrem să ajungem la soluții împreună și atunci se poate constata că peste tot oamenii încearcă să găsească varianta cea mai pozitivă și de aceea cred că soluția diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de un anumit timp".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.