Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda începe construirea unei conducte de hidrogen de 1,5 miliarde EUR pentru a reduce dependența de gazul natural

easac.eu
hidrogen

Astăzi, Țările de Jos au început oficial să construiască o conductă de hidrogen cu o lungime de 1.200 km – pe fondul unei eforturi la nivel continental de a îndepărta Europa de la gazul natural. Prima secțiune a conductei va merge de la Maasvlakte – o extindere masivă a Europoort din Rotterdam (cel mai mare port al Europei) – la aproximativ 30 de kilometri în interior până la o rafinărie de gaze din Pernis, condusă de gigantul petrochimic Shell. Această fază este programată să se deschidă în 2025 la un cost de 100 de milioane de euro, scrie thenextweb.com.

La ceremonia de tăiere a panglicii au fost prezenți regele Willem-Alexander al țării, ministrul pentru clima și politica energetică, Rob Jetten, și Han Fennema, directorul general al companiei energetice de stat Gasunie.

„Începutul construcției rețelei de hidrogen astăzi este o etapă importantă”, a spus Jetten mai devreme. „Hidrogenul este ideal pentru a face industria noastră mai sustenabilă și oferă oportunități economice pentru Țările de Jos, ca o verigă importantă în nord-vestul Europei. Sunt mândru că suntem prima țară care începe să construiască o rețea națională.”

Din 2030, rețeaua mai largă de 1.200 km va conecta terminalele de import și instalațiile de producție de hidrogen cu grupuri industriale importante din Țările de Jos, Germania și Belgia. O mare parte a rețelei va fi alcătuită din conducte de gaz reutilizate, multe dintre ele urmând să devină redundante, deoarece țara încearcă să reducă dependența de combustibili fosili. Megaproiectul va costa aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Olandezii construiesc o rețea de hidrogen la nivel național, care va lega locurile de producție cu locurile de consum, atât în interiorul țării, cât și în afara granițelor acesteia.

Planurile se leagă de inițiativa European Hydrogen Backbone, care își propune să construiască o rețea de 28.000 km de conducte dedicate de hidrogen până în 2030, extinzându-se la 53.000 km în 28 de țări europene până în 2040. Inițiativa este susținută de un grup de 31 de operatori de infrastructură energetică.

În 2022, hidrogenul a reprezentat mai puțin de 2% din consumul de energie al Europei și a fost folosit în principal pentru a produce produse chimice, cum ar fi materiale plastice și îngrășăminte. Aproximativ 96% din acest hidrogen a fost produs cu gaze naturale, rezultând cantități semnificative de emisii de CO2.

Cu toate acestea, hidrogenul – în special varietatea „verde” produsă prin electroliza apei alimentate cu energie regenerabilă – a fost identificat de UE ca o componentă cheie a viitorului mix energetic al blocului. Uniunea intenționează să producă și să importe un total de 20 de milioane de tone de hidrogen regenerabil pe an până în 2030. (Pentru context, un kilogram de hidrogen este echivalentul energetic al unui galon (3,78 litri) de benzină). Susținătorii spun că acest lucru va ajuta la înlocuirea gazelor naturale, la alimentarea vehiculelor și la generarea de energie electrică.

Vedeți, unele sectoare precum industria grea și transportul sunt aproape imposibil de decarbonizat doar prin electrificare - necesită un combustibil ușor transferabil. Iar hidrogenul, care poate fi folosit în rețelele de gaze naturale existente și emite doar vapori de apă atunci când este ars, este candidatul perfect.

În timp ce Țările de Jos și multe altele construiesc o infrastructură nouă pentru transportul combustibilului, eforturile lor vor fi zadarnice dacă nu se intensifică producția de hidrogen verde în paralel. În prezent, hidrogenul verde reprezintă doar aproximativ 1% din producția globală de hidrogen. De asemenea, este de trei ori mai scump decât omologul său gri, produs din surse de combustibili fosili.

O soluție care arată foarte promițătoare este tehnologia vânt-hidrogen, care valorifică puterea vântului offshore și a unor cantități mari de apă (alias oceanul) pentru a produce hidrogen fără fosile. Prima fabrică de acest tip a fost deschisă în septembrie în largul coastei Le Croisic, Franța. Astăzi produce o jumătate de tonă de hidrogen pe zi. Doar o fracțiune din ceea ce este necesar, dar un început notabil.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.