Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS atrage atenția: Mozambic se confruntă cu cea mai gravă epidemie de holeră de peste un deceniu

aljazeera.com
holera

Mozambic se confruntă cu cea mai gravă epidemie a sa de holeră de peste un deceniu, declanşată după trecerea ciclonului tropical Freddy, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.

"Epidemii de holeră se produc cu regularitate în Mozambic între lunile octombrie şi aprilie, dar, după aproape 21.000 de cazuri şi 95 de decese, aceasta este cea mai gravă epidemie de peste un deceniu", a declarat în faţa jurnaliştilor prezenţi la Geneva reprezentantul OMS în Mozambic, medicul Severin Ritter von Xylander, printr-o videoconferinţă organizată din oraşul Maputo.

"De exemplu, provincia Manica, situată în regiunea central-estică a ţării şi în prezent grav afectată, nu s-a mai confruntat cu holera în ultimii 15 ani", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Oficialul OMS a avertizat că "epidemia continuă să se extindă geografic" şi a subliniat că alte cinci districte au fost afectate doar săptămâna trecută.

În oraşul portuar Quelimane, cel mai afectat, care a rămas fără apă curentă şi electricitate timp de 14 zile, 132 de persoane au fost internate în centre de tratare a holerei pe parcursul ultimelor 24 de ore. "Numărul cazurilor a explodat" şi a crescut de 10 ori, a adăugat el.

Până în prezent, 47 de districte din opt dintre cele 11 provincii ale ţării au fost afectate, potrivit OMS.

O primă campanie de vaccinare împotriva holerei a avut loc la sfârşitul lunii februarie în patru provincii, ţintind peste 715.000 de persoane. Startul celei de-a doua campanii a fost lansat joi la Quelimane, vizând 410.000 de persoane. Alte campanii vor urma, mai ales în provinciile Manica şi Sofala.

În total, peste 1,35 de milioane de persoane sunt vizate de aceste campanii de vaccinare.

Inundaţiile cauzate de ciclonul Freddy "încep să se retragă, dar accesul la apă potabilă şi la canalizare este în continuare dificil, iar aproximativ o treime dintre culturi au fost distruse", a adăugat medicul Severin Ritter von Xylander.

Ciclonul Freddy s-a abătut asupra regiunilor din sudul Africii de două ori într-un interval de doar câteva săptămâni. În Mozambic, el a distrus peste 132.000 de case şi 184.000 de persoane au fost strămutate, potrivit OMS. De asemenea, 163 de unităţi medicale au fost avariate.

Holera nu este singurul motiv de îngrijorare în această ţară.

"Pe parcursul săptămânilor următoare, numărul cazurilor de malarie va creşte sever şi rata de malnutriţie - deja foarte ridicată - va creşte la rândul ei", a avertizat acelaşi oficial al OMS.

În Mozambic, "schimbările climatice nu reprezintă o problemă viitoare, ele se află aici şi acum", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.