Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS iar se sucește! Acum laudă promisiunea 'fenomenală' a vaccinurilor împotriva Covid-19, după ce în octombrie se arăta sceptică

Linkdin
vaccin covid

Promisiunea unor vaccinuri împotriva COVID-19 este "fenomenală" şi "potenţial revoluţionară", a declarat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, joi, la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a aprobat spre utilizare un vaccin contra acestei boli, relatează Reuters.

Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul dezvoltat împotriva COVID-19 de compania a 'mericană Pfizer Inc împreună cu BioNTech din Germania, devenind prima ţară din lume care a făcut acest pas în cursa pentru începerea celui mai important program de vaccinare în masă din istorie, informează Agerpres.

Vorbind la Copenhaga, Kluge a declarat că, la început, cantităţile de vaccin vor fi foarte limitate, iar statele trebuie să decidă cine va avea prioritate, OMS amintind în acest sens un "consens din ce în ce mai mare" ca primii destinatari să fie vârstnicii, personalul sanitar şi persoanele care suferă de alte afecţiuni, aşa cum intenţionează Marea Britanie.

Noul coronavirus are încă potenţialul de a produce "daune enorme", a precizat Kluge, însă "viitorul pare mai luminos" în condiţiile în care alţi candidaţi la vaccin, inclusiv de la Moderna şi AstraZeneca, au prezentat de asemenea rezultate pozitive în cadrul studiilor.

"Cu cât avem mai mulţi candidaţi, cu atât avem mai multe şanse de succes", a declarat Kluge într-un briefing de presă.

"Vaccinurile, împreună cu alte măsuri de sănătate publică, aduc mai aproape sfârşitul unei faze acute a pandemiei şi reconstrucţia economiilor", a adăugat directorul pentru Europa al OMS.

Ce spunea OMS în octombrie 2020

Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a spus că lucrătorii din sectorul medical, cei din sectoarele esenţiale şi vârstnicii vor primi primii vaccinul, dar că detaliile referitoare la priorităţi sunt încă stabilite de OMS şi grupurile sale consultative. Un vaccin pentru noul coronavirus trebuie mai întâi să fie declarat sigur şi eficace de către OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite. „Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Swaminathan în 15 octombrie, potrivit news.ro.

Și UE ar putea aproba vaccinul

Autoritatea care autorizează vaccinurile împotriva COVID-19 pentru Uniunea Europeană, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri, drept răspuns la procedura rapidă de aprobare de către Marea Britanie a vaccinului de Pfizer şi BioNTech, că propria sa procedură, care durează mai mult, este mai adecvată şi se bazează pe mai multe dovezi. Aprobarea UE şi, separat, cea a SUA, ar putea urma în câteva zile sau săptămâni, notează Reuters.

Un oficial din cadrul OMS, întrebat cu privire la diferitele procese de reglementare, a declarat că agenţia sanitară mondială pe care o reprezintă şi EMA au solicitat Marii Britanii să împărtăşească documentele pe care le-a utilizat în procedura rapidă de aprobare pentru a ajuta la accelerarea evaluărilor celorlalte instituţii.

Această partajare a informaţiilor ar putea creşte nivelul de încredere în rândul persoanelor care vor fi vizate pentru vaccinări, a declarat Siddhartha Datta, manager de program pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare din cadrul OMS.

"Această decizie este una importantă pentru oricare dintre autorităţile naţionale de reglementare, deoarece va insufla încredere în sistem", a spus Datta. "Este extrem de important ca acest proces să fie unul robust, bazat pe dovezi, iar o decizie să fie luată şi împărtăşită într-un mod transparent", a adăugat reprezentantul OMS.

OMS a primit deja date de la Pfizer şi BioNTech asupra vaccinului, pe care le analizează, acestea putând fi un punct de reper pentru utilizarea în alte state.

Marea Britanie a devenit miercuri prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, care va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare. Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie va stabili categoriile care vor primi cu prioritate acest vaccin, precum rezidenţii din aziluri, personalul medical, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni clinice şi considerate extrem de vulnerabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.