DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Omul de afaceri santajat de ginerele lui Basescu primea ponturi despre retinerea sa iminenta

dna

Ciprian Nistor, trimis marţi în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, l-a avertizat pe omul de afaceri Alexandru Horpos (omul de afaceri pe care se presupune ca l-a santajat ginerele lui Traian Basescu, Radu Pricop, impreuna cu Sergiu Lucinschi) că va fi reţinut într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj de la DIICOT, potrivit informaţiilor din rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie.

Mesajul de avertizare i-a fost transmis lui Horpos în decembrie 2013, prin intermediul unei anume "Simona", conform aceleiaşi surse.

"La domiciliul denunţătorului (Horpos Alexandru - n.r.) s-a prezentat numita 'Simona', care i-a înmânat acestuia un bilet pe care era scris un număr de dosar penal (...) şi numele unui procuror DIICOT, respectiv Remus Jurj - Tudoran. Numita 'Simona' i-a spus cu această ocazie denunţătorului să nu o întrebe nimic în legătură cu acel bilet, informându-l că urma să aibă loc arestarea lui în perioada următoare. (...) Ulterior, în prima parte a lunii martie 2014, la sediul firmei deţinute de către denunţător (...) a avut loc o percheziţie a DIICOT (...). Drept urmare, întrucât denunţătorul a apreciat că cele furnizate de 'Simona' au fost reale, a luat legătura din nou cu aceasta pentru a identifica sursa informaţiilor din acel bilet. Astfel, denunţătorul a aflat că cel care îi trimisese mesajul era inculpatul Ciprian Nistor", se arată în rechizitoriu.

Aceeaşi "Simona" a intermediat, peste câteva zile, o întâlnire între Horpos şi Nistor, primul lăsând să se înţeleagă că ar fi interesat să afle mai multe date din dosarul de la DIICOT. Nistor l-a sfătuit să comunice doar pe două telefoane mobile destinate exclusiv acestui scop şi i-a solicitat un răgaz pentru a obţine informaţiile dorite.

În perioada următoare, cei doi au avut mai multe întâlniri, în cadrul cărora Ciprian Nistor a prezentat informaţii din două dosare ale DIICOT care îl vizau pe Alexandru Horpos.

"De remarcat este faptul că, cu excepţia primei întâlniri, celelalte s-au realizat la iniţiativa lui Ciprian Nistor. Din conduita numitului şi din discuţiile purtate cu acesta, denunţătorul a înţeles că aşteaptă de la el sume de bani în schimbul informaţiilor din dosarele în care era cercetat. Acest lucru i-a fost confirmat denunţătorului şi de numita 'Simona' cu ocazia unei întâlniri ulterioare, când i-a relatat că Ciprian Nistor aştepta de la denunţător să-i dea ceva", se mai menţionează în rechizitoriu.

Pe 10 decembrie 2014, Alexandru Horpos a fost reţinut de procurorii DIICOT, aşa cum fusese avertizat, însă propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de instanţă. Ulterior, omul de afaceri s-a întâlnit din nou cu Nistor, la iniţiativa acestuia din urmă, care i-a prezentat noi informaţii dintr-un dosar al DIICOT.

Cu ocazia unei întâlniri din data de 25 ianuarie, când Horpos i-a remis suma de 25.000 de euro, Nistor s-a angajat că va interveni pe lângă organele judiciare pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor. Discuţia dintre cei doi a fost interceptată de anchetatori:

"Horpos: Da. Şi asta îţi spun, sunt un pic... Ştiu că... deci eu am acum la mine 25.000 de euro. Ştiu că am promis 50, îţi dau ăştia 25 acum... nu am reuşit să adun! Deci nu ştiu dacă... deci pentru 50.000 de euro sunt un rahat de bani, dar crede-mă că nu am reuşit să adun! Deci, te rog să mă crezi că nu am reuşit! Du-te şi du ăştia 25.000... roagă-i: domne, omul e serios! Adică sunt serios, mă ţin de cuvânt, ăăăăă... fac pe dracu în patru să pot să strâng. Următoarele zile... Am vrut să mă întâlnesc cu tine... ştiu că am zis că ne vedem cu 50.000, dar... ăştia îi am acuma... în câteva zile...poate te sun mâine, poate te sun poimâine...

Nistor: Îmi dau seama că n-ai reuşit!

Horpos: Dar du-te şi măcar să... măcar să pornim un pic treaba...

Nistor: OK.

Horpos: Da? Şi mă deblochez! Spune-le că mă deblochez. Am o grămadă de bani de încasat, am o grămadă de chestii. Nu vreau să intru în discuţii...

Nistor: Clar! (neinteligibil) lui.

Horpos: Şi o să le dau... o să le dau banii! Numai că vreau să scap odată de chestia asta! Şi vreau să vină să îmi spună! Sunt conştient că o să coste cât o să coste, dar...

Nistor: Da! Le duc măcar 50 să vadă că le duc ceva! OK, am înţeles! Auzi, dar...dar...

Horpos: Te cred, dar... să duc vreo 500: hai mă să scăpăm şi gata! Crede-mă că nu am! Am promis 50.000 şi uite că nu am decât 25.000 cum dar... fac rost cât de curând... deci nu rămâne aşa! Dar ei să demareze şi să îmi spună ceva şi să văd... Dacă pot să deblocheze ăia 150.000 sau casa sau ceva...

Nistor: O să zică ceva...".

După o săptămână, Nistor a solicitat o nouă întrevedere şi i-a restituit lui Horpos suma de 25.000 euro, motivând că pentru o perioadă de câteva săptămâni persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic din cauza unor probleme apărute în instituţia unde lucrează, făcând aluzie la informaţiile din spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea.

El a dat însă asigurări că problemele se vor rezolva, aşa cum promisese: "Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ţi-am zis că e ok, doar că în momentul de faţă asta este situaţia, n-are legătură cu tine, uită-te şi tu la televizor....Că eu am apucat să ... mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme... deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei".

După mai multe întâlniri, Ciprian Nistor a cerut, pe 4 martie 2015, suma totală de un milion de euro pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de la DIICOT: "deci eu am discutat în felul următor, în total.... deci o să fie un milion... deci să-mi dai la început 250, cu tot cu ăia 30 care mi i-ai dat, deci încă 220. După ce vezi că se-ntâmplă ceea ce ţi-am spus eu, care va fi în următoarele săptămâni, că-l schimbă p-acesta... adică te cheamă şi-ţi zice că s-a disjuns într-un dosar care... să vezi şi tu că se-ntâmplă ceva, încă 250, şi la sfârşit 500, cum ţi-am zis".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciprian Nistor pentru complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din cauza în care au fost deferiţi justiţiei Sergiu Lucinschi şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Ciprian Nistor se află în arest în altă cauză.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 19 februarie, Ciprian Nistor a primit de la o persoană, denunţător în cauză, suma de 30.000 de euro pentru a obţine date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta.

"În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în 12 februarie şi 30 martie, inculpatul Nistor i-a înmânat lui Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie judiciară, delegat să lucreze în DIICOT, suma totală de 10.000 de euro (de fiecare dată câte 5.000 de euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denunţătoare, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, de date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta din urmă şi în care ofiţerul de poliţie fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistaţi în flagrant la 30 martie", se arată în comunicat.

DNA precizează că, anterior flagrantului, în 10 martie, Ciprian Nistor a încheiat cu denunţătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT, ulterior remiţându-i acestuia din urmă o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranşă a sumei solicitate ca preţ al obţinerii de informaţii din acelaşi dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.