Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMV Petrom vinde chinezilor afacerea cu eoliene

eoliene

OMV Petrom poartă discuţii intenese pentru vânzarea singurului parc eolian pe care îl are în proprietate cu fondul de investiţii CEE Equity Partners, controlat de Eximbank China, conform jurnalului de tranzacţii Mirsanu.ro.

Ferma este situată în Dobrogea, la Dorobanţu, are o capacitate instalată de 45 MW şi a fost ridicată după o investiţie de 90 de milioane de euro. Informaţii legate de vânzarea parcului au fost vehiculate încă de anul trecut. Procesul de vânzare face parte dintr-un plan care prevede renunţarea la operaţiuni care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei.

"La începutul lui 2015, compania a anunţat mai multe măsuri ca răspuns la modificarea preţului la petrol, incluzând o optimizare a portofoliului şi posibile vânzări de active. Iniţiativele sunt în continuare în faza de evaluare", anunţa un comunicat al Petrom. Oficialii companiei îşi concentrează investiţiile spre gazele natural descoperite pe platoul continental românesc al Mării Negre, în perimetrul Neptun. OMV Petrom a raportat anul trecut o poerdere de 676 milioane de lei, comparative cu un câştig de 2,1 miliarde de lei din 2014. Activitatea de producţie a energiei electrice din surse eoliene nu este deloc profitabilă.

În 2014, OMV Petrom Wind Power, compania care operează parcul de la Dorobanţu, a raportat pierderi de aproape 62 milioane de lei. Potenţialul cumpărător, CEE Equity Partners, urmăreşte intrarea pe piaţa românească prin această tranzacţie. Potrivit Mirsanu.ro, fondul de investiţii şi-a setat încă de anul trecut calibrul pentru prima achiziţie din România în intervalul 20-50 de milioane de dolari,. ”Am scanat până acum companii locale de ordinul zecilor și avem 4 – 5 ținte în varii sectoare. Un deal (tranzacție – n.r.) mai avansat, dacă ne înțelegem, va fi în câteva luni, în sectorul energetic”, spunea în martie 2015 jurnalului de tranzacții Mirsanu.ro Octavian Vidu, director de investiții al fondului și coordonatorul activității locale.

CEE Equity Partners este intereasat să în sectorul de energie, în cel de capacităţi de însilozare din agricultură, în telecomunicaţii, în infrastructura marină etc. Acest fond este alimentat de Banca de Export Import a Chinei, care oferă 470 milioane de dolari, şi de către Banca de Export Import a Ungariei, care pune la bătaie 30 de milioane de dolari.

De asmenea, fondul de investiţii are acces la o facilitate de credit de 10 miliarde de dolari, de care pot beneficia companiile din pieţele ţintă în care fondul investeşte şi care exportă bunuri şi servicii către piaţa chineză, mai spune Mirsanu.ro. Renunţarea Petrom la afacerea cu morile de vânt vine în contextul în care mai mulţi investitori de calibru au făcut acelaşi pas. Această mişcare întăreşte o situaţie care devine îngrijorătoare pentru energia românească iar motivul este unul simplu: diminuarea drastică a bonusurilor acordate producătorilor de energie verde. Dacă până acum doi ani România era cea mai atractivă piaţă din Europa din prisma sprijinului primit de investitori, azi nu mai atrage pe nimeni.

Compania germană E.ON, prezentă în România în sectorul de distribuţie şi furnizare de electricitate şi gaze naturale, a hotărât să dizolve şi să lichideze compania Moldregenerabile care dezvolta proiect eoliene în Iaşi şi Bihor. Această societate este deţinută în proporţie egală de către E.ON Regenerabile România şi Renewable Energy Investment. Moldregenerabile avea în plan ridicarea unui parc eolian la Miroslăveşti, lângă Paşcani, de 48 MW, şi unul la Dersca, în Bihor. În plus, E.ON avea pregătite alte trei parcuri, cu o putere instalată cumulată de 100 MW, ce trebuiau să fie amplasate în Vaslui.

Toate acestea au rămas în fază de proiect. Deja, unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţa eolienelor, compania Monsson Group, deţinută de cetăţeanul suedez Emmanuel Muntmark, a trecut la demontarea turbinelor dintr-un parc eolian.

“În urma reglementărilor legislative adoptate de Guvern în ultimii doi ani și a incertitudinii din piața de energie regenerabilă, Monsson Group a decis împreună cu partenerii din proiect demontarea turbinelor eoliene din CEE Târgușor de 27 MW (județul Constanța).

Din păcate, schimbarea majoră a legislației energiilor regenerabile nu mai permite proiectului să se mai încadreze în parametrii economici estimați inițial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea turbinelor eoliene”, a declarat Sebastian Enache, business development manager al Monsson Group.

Conform reprezentanţilor companiei, în Europa, energia regenerabilă este prioritară pe agenda guvernelor, dar în România aceasta a fost lăsat la urmă în ultimii ani. Dacă până acum trei ani, un proprietar de parc eolian primea două certificate verzi pentru orice MWh introdus în reţea, azi beneficiază de doar unul singur. Acel certficat se poate vinde pe bursa de energie, fiind un venit suplimentar pentru orice producător de energie verde.

Lista celor care au renunţat la afacerile cu eoliene este lungă. La Hunedoara, investitorii spanioli care au gândit proiectul Eolica Haţeg de dizolvat şi lichidat compania. Centro Para La Formacion ar fi fost primul proprietar de parc eolian din această regiune. Italienii de la Sorgenia au lăsat baltă patru proiecte în Constanţa şi două în Vaslui.

De exemplu, ei au semnat în 2013 cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de turbine la Fălciu, în Vaslui. Afacerea se ridica undeva la 84 milioane de euro, fără TVA. Totul a picat iar motivul este bine exemplificat:

“Suma stimulentelor oferite în România pentru centralele electrice eoliene a fost redusă treptat de către legiuitor, determinând considerarea investiţiei în acest sector ca fiind mai puţin atractivă”, susţin italienii. La Braşov, asociaţii firmelor de proiect “Wind Energy Production” şi “Eol Parc Făgăraşu Nou”, doi români şi un danez, au decis să închidă afacerile. În acest an au fost desfiinţate “Energia vântului” din Tulcea şi un proiect eolian din Constanţa al grupului german WestWind GmbH, care anunţa în 2009 că ridică 30 de turbine, în localitatea Mereni cu 110 milioane de euro. Conform Energy Report, mai mulţi investitori au lăsat business-ul din eoliene pe altele mai atractive.

Este cazul DCD Green Energy din Giurgiu, al cărei asociat unic, Dragoş Dasoveanu, şi-a schimbat obiectul principal de activitate din producţia de energie electrică din surse regenerabile în cultivarea orezului.De asemenea, compania Sideral Renewable din Timiş şi-a schimbat activitatea principală din producţia de curent în aceea de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.