Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-uri: Rusia folosește violul ca armă de război. Dramă fără margini pentru femeile rămase în Ucraina

soldati rusi

Când trupele rusești au invadat Ucraina și au început să se apropie de capitala Kiev, Andrii Dereko a implorat-o pe fiica sa vitregă, Karina Yershova, în vârstă de 22 de ani, să părăsească suburbia în care locuia. Nu a vrut, iar acum bărbatul crede că tânăra a fost abuzată înainte să fie ucisă, informează Mediafax.

Karina Yershova a insistat că vrea să rămână în Bucha, spunându-i tatălui vitreg: „Nu vorbi prostii, totul va fi bine, nu va fi niciun război”.

Cu tatuajele sale și părul lung și șaten, Yershova ieșea în evidență în mulțime, a spus tatăl ei vitreg, adăugând că, în ciuda faptului că trăiește cu artrită reumatoidă, avea un spirit feroce și independent: „Ea însăși a decis cum să trăiască”.

Yershova lucra la un restaurant de sushi din Bucea și spera să obțină o diplomă universitară în viitor, a declarat Dereko: „Voia să se dezvolte singură”.

În timp ce soldații ruși înconjurau Bucea la începutul lunii martie, Yershova s-a ascuns într-un apartament împreună cu alți doi prieteni. Într-una dintre ultimele ocazii în care Dereko și soția sa, Olena, au primit vești de la Yershova, aceasta le-a spus că a părăsit apartamentul pentru a lua mâncare de la un supermarket din apropiere.

„Nu credeam că rușii vor ajunge la un asemenea punct încât să împuște civili”, a spus el. „Am sperat cu toții că măcar nu se vor atinge de femei și copii, dar s-a întâmplat contrariul”.

Când au trecut săptămâni întregi fără nicio veste de la Yershova, familia a devenit disperată după vești. Mama ei a lăsat un mesaj pe Facebook rugând pe oricine știa ce i s-a întâmplat să o contacteze.

Prietenii i-au spus că imaginile unei femei moarte cu tatuaje similare cu cel al lui Yershova, care includea un trandafir pe antebraț, au fost postate pe un grup de Telegram creat de un detectiv din Bucea care încerca să identifice sutele de cadavre găsite în oraș după ce trupele rusești s-au retras din zonă în urmă cu două săptămâni.

Dereko spune că imaginile, văzute de CNN, arată corpul mutilat al fiicei vitrege a lui Andrii Derenko. Poliția i-a spus familiei că aceasta a fost ucisă de soldații ruși.

Se pare că a fost torturată sau că s-a luptat, a spus el. „Au mutilat-o. Au împușcat-o în picior, apoi i-au făcut un garou pentru a opri sângerarea. Și apoi au împușcat-o în tâmplă”.

Dereko crede, de asemenea, că Yershova a fost abuzată sexual de către trupele rusești. „Anchetatorul a dat de înțeles” că a fost violată, a spus el.

CNN nu a reușit să verifice independent această afirmație. Ofițerii care au supravegheat cazul au refuzat să comenteze pentru CNN din cauza anchetei în curs. CNN a contactat procurorii din Kiev pentru comentarii.

Așteptarea agonizantă a familiei Dereko pentru răspunsuri reflectă anxietatea crescândă pe fondul rapoartelor de viol din timpul războiului din țară.

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au abuzat sexual femei, copii și bărbați încă de la începutul invaziei, folosind violul și alte infracțiuni sexuale ca arme de război.

Grupurile pentru drepturile omului și psihologii ucraineni cu care a vorbit CNN spun că au lucrat non-stop pentru a face față unui număr tot mai mare de cazuri de abuz sexual în care ar fi fost implicați soldați ruși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.