Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Circa 480.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh de la sfârşitul lui august

myanmar

Circa 480.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh de la sfârşitul lui august pentru a fugi de violenţele din Myanmar, potrivit unui nou bilanţ realizat de Naţiunile Unite şi publicat marţi, la o lună de la declanşarea acestei grave crize umanitare, informează AFP. Fugind din calea unor persecuţii considerate de ONU drept "epurare etnică", musulmanii rohingya vin cu miile în Bangladesh, sufocând această naţiune săracă din Asia de Sud.

Chiar dacă afluxul a încetinit în raport cu începutul lui septembrie, mai multe sute de etnici rohingya au mai sosit luni şi marţi din statul birmanez Rakhine. Estimarea numărului de rohingya refugiaţi în Bangladesh a înregistrat un salt brusc marţi, urcând de la 436.000 la 480.000. Această creştere bruscă este imputată în principal recenzării de refugiaţi care s-au sustras numărătorilor precedente, au explicat marţi agenţiile ONU.

Exodul musulmanilor rohingya a provocat o criză umanitară în sudul Bangladeshului, unde taberele de refugiaţi preexistente şi suprapopulate nu mai fac faţă acestei mări de oameni. Autorităţi şi ONG-uri îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu o potenţială bombă sanitară: sunt reunite condiţiile pentru apariţia de epidemii de holeră, dizenterie şi diaree. Fără toalete, refugiaţii îşi fac nevoile în aer liber, contaminând uneori punctele de apă de la care alte persoane s-ar putea alimenta. Este o lipsă acută de apă potabilă, de hrană, de medicamente, conform Agerpres.

În absenţa unei soluţii politice pentru reîntoarcerea musulmanilor rohingya în Myanmar, echipele umanitare fac deja planuri pe termen lung. Au fost demarate lucrări pentru construcţia unei noi tabere care să poată primi 400.000 de refugiaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.