Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU intervine în violențele din Kazahstan și cere eliberarea protestatarilor: 'Oamenii au dreptul să manifesteze paşnic şi să se exprime liber'

Kazahstan

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului a lansat joi un apel către toate părţile aflate în conflict în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală zdruncinată de revolte soldate cu victime în ultimele zile, 'să se abţină de la orice violenţă' şi a cerut o 'rezolvare paşnică', relatează AFP.

'Oamenii au dreptul să manifesteze paşnic şi să se exprime liber. Mai mult, protestatarii, indiferent de furia sau nemulţumirea lor, nu trebuie să recurgă la violenţă', a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat, cerând eliberarea persoanelor 'reţinute doar pentru faptul că şi-au exercitat dreptul de a manifesta paşnic', scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO MASACRU în Kazahstan, mai ales la Almatî: Protestatarii au ucis cel puțin 18 militari și au rănit aproape 750

Responsabila ONU a invitat toate părţile vizate 'inclusiv forţele de securitate, manifestanţii şi alţii să se abţină de la recurgerea la violenţă' şi a afirmat că toate alegaţiile privind încălcarea drepturilor omului 'trebuie să facă obiectul unei anchete rapide, independente şi aprofundate'.

Bachelet a insistat asupra faptului că forţele de securitate străine care ar putea fi chemate să intervină în Kazahstan la cererea autorităţilor pentru 'menţinerea şi restabilirea ordinii publice' trebuie de asemenea să respecte dreptul internaţional.

Citește și: VIDEO MĂCEL în Kazahstan: Forţele de ordine au deschis focul în piaţa centrală din Almatî

Totodată, Michelle Bachelet a cerut ca autorităţile să restabilească internetul, subliniind că internetul a fost esenţial pentru serviciile sanitare de urgenţă în timpul pandemiei de COVID-19.

'Închiderea internetului, care are ca efect restrângerea accesului oamenilor la informaţii şi a dreptului acestora la libertatea de expresie, întrunire şi participare alături de o serie de alte drepturi nu este un răspuns la criză, ci riscă să alimenteze violenţa şi revoltele', a subliniat reprezentanta Naţiunilor Unite.

Citește și: Revoluția DEGENEREAZĂ: Polițiști DECAPITAȚI în Kazahstan - VIDEO

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este zdruncinată de mai multe zile de o mişcare de proteste care a început cu manifestaţii împotriva creşterii preţului la gazul natural lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă, înainte de a lăsa loc unor revolte haotice.

La Almatî, cel mai important oraş şi centrul economic al ţării, protestatarii au atacat şi incendiat clădiri oficiale, între care primăria şi reşedinţa prezidenţială, potrivit AFP.

Citește și: VIDEO-FOTO - ATENȚIE, imagini ȘOCANTE! 'Omuleții verzi' au preluat controlul pe străzile din Kazahstan: oamenii sunt PERCHEZIȚIONAȚI pe stradă

Expertul independent rus, Arkadi Dubnov, declarase, joi dimineaţă, la postul de televiziune Dojdi, că situaţia se degradase în ultimele opt ore, după ce miercuri după-amiază pe străzile din Almatî îşi făcuseră apariţia indivizi cu aspect atletic, care păreau să facă parte din forţe paramilitare, care s-au dedat violenţelor, au deschis focul cu muniţie reală, în timp ce forţele de ordine s-au retras, lăsând oraşul pradă vandalilor. El nu a dorit să precizeze cine se află în spatele acestor 'paramilitari', lăsând să se înţeleagă că este vorba de lupta politică de la vârf, între clanul actualului preşedinte, Kassîm-Jomart Tokaiev, şi cel al fostului şef de stat, Nursultan Nazarbaiev.

Forţele de securitate au răspuns, trăgând cu gloanţe reale. Michelle Bachelet a subliniat că 'recurgerea la forţa letală, în special la gloanţe reale, nu trebuie utilizată decât ca ultimă soluţie împotriva unor indivizi concreţi atunci când există o ameninţare iminentă cu moartea sau de rănire gravă'.

Autorităţile kazahe au instituit interdicţie de circulaţie la scară naţională, dar 'unele drepturi, cum ar fi dreptul la viaţă, interzicerea torturii şi a oricăror altor rele tratamente, precum dreptul de a nu fi reţinut în mod arbitrar trebuie să fie aplicate în toate circumstanţele', a subliniat înaltul responsabil al ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.