Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Numărul elevilor a căror şcolarizare a fost perturbată aproape s-a triplat din 2016 până în 2022

Getty Images
elevi mască, școli

Numărul elevilor a căror şcolarizare a fost perturbată aproape s-a triplat din 2016 până în 2022, ajungând la 222 milioane, sub efectul conjugat al mai multor crize, a indicat marţi directoarea fondului ONU pentru educaţie în situaţie de urgenţă, transmite AFP.

În vreme ce aproximativ o treime dintre aceştia sunt complet deşcolarizaţi, mai mult de jumătate (mai exact 119,6 milioane) merg la şcoală fără a atinge 'un nivel de competenţă minimal', mai ales în ce priveşte matematica şi cititul.

'Aceasta înseamnă 222 milioane de visuri distruse', a arătat Yasmine Sherif. 'Să nu lăsăm în urma noastră victime. Să ajutăm la transformarea acestor visuri în realitate', a îndemnat ea, potrivit Agerpres.ro.

Această cifră 'scandaloasă', care îi cuprinde pe tinerii sub 18 ani ce trăiesc, în majoritatea lor, în zone de conflict, constituie un 'record.'

În 2016, la precedentul recensământ de acest fel, numai 75 milioane de elevi se aflau în această situaţie.

Potrivit responsabilei ONU, creşterea din ultimii şase ani este legată de pandemia de COVID-19, care 'a dat înapoi cu 20 de ani' eforturile de dezvoltare a sistemelor educaţionale din anumite ţări, dar şi de schimbările climatice şi, mai ales, de prelungirea unor conflicte armate.

În majoritatea covârşitoare a cazurilor (mai mult de opt din zece), aceşti copii şi adolescenţi trăiesc în zone unde conflictul durează de mai mulţi ani, mai ales în Siria, în Republica Democratică Congo sau în Afganistan.

Yasmine Sherif consideră deosebit de preocupantă situaţia din această ultimă ţară, unde regimul taliban a înăsprit puternic condiţiile de acces al fetelor la educaţie.

'Nu putem permite ca elevele afgane să nu se poată întoarce la şcoală. Nu este bine pentru Afganistan', a spus Yasmine Sherif, subliniind că este 'foarte important ca toată lumea să ridice vocea' pe acest subiect.

Conflictul în desfăşurare în Ucraina, care a afectat şcolarizarea a 5,7 milioane de elevi, contribuie de asemenea la creşterea constată în acest an.

Pentru toţi aceşti elevi, este necesar înainte de toate să-şi reia cursul normal al vieţii 'înainte de a fi prea târziu', a concluzionat Yasmine Sherif.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.