Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta colosală a drogurilor pierdute în mare a COSTAT statul român 3,5 milioane de lei - Bunurile găsite de anchetatori pentru valorificare

print screen news.ro
Barca, cautari, marea neagra

Anchetatorii de la DIICO au stabilit că anchetarea felului în care s-au pierdut genți întregi cu pachete de cociană de mare puritate în Marea Neagră a costat statul român aproape 3,5 milioane de lei .

În rechizitoriul transmis judecătorilor de la Tribunalul București DIICOT prezintă defalcat costurile operațiunii de mare amploare denumită Frații Grimm dar și ale anchetei efective la Direcție.

„Potrivit adresei din data de 16.04.2020 a Ministerului Afacerilor Interne - Secretar de Stat, în temeiul dispoziţiilor art. 274 alin. 1 C.p.p., se stabilesc cheltuieli judiciare ocazionate de desfăşurarea urmăririi penale, după cum urmează:

Citește și: CEO-ul Black Cube l-a 'PROBAT' ca pe începători pe ex-colonelul Dragomir - Deși expert în manipularea grupurilor de crimă, a picat pe ambientalele israeliene

1.768.296,43 lei, reprezentând cheltuieli efectuate de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră ();

7.414,50 lei, reprezentând cheltuieli efectuate de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române ();

148.433,61 lei, reprezentând cheltuieli efectuate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (), cheltuieli judiciare care care vor fi suportate în mod egal de către inculpaţi, respectiv câte 128.276,30 lei fiecare inculpat.

De asemenea, în temeiul dispoziţiilor art. 274 al. 1 C.p.p. se stabilesc cheltuieli judiciare efectuate de către acest parchet, după cum urmează:

1.500.000 lei, cheltuieli care vor fi suportate în mod egal de către inculpaţii N.E.N.J. , M.G. , M.I. , P.A. , D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , S.P. , SIA. , A.C. , P.S.A. , S.B.A. , C.H.A.J. , S.N.J.A. şi K.R. , respectiv câte 10.000 lei fiecare inculpat;

10.000 lei care vor fi suportate în mod egal de către inculpaţii Bobîrnea Costinel şi Popaene Constantin Cătălin, respectiv câte 5.000 lei fiecare inculpat”, se arată în dosar.

Citește și: A semănat 'TORNADO' și a cules o condamnare definitivă și un dosar de crimă organizată - Cum arată pe interior operațiunea lui Dragomir față de Kovesi

Referitor la felul de recuperare a costurilor uriașe ale anchetei internaționale DIICOT cere judecătorilor confiscarea și valorificare mai multor bunuri ale unor dintre inculpați, precum ambarcațiuni sau mașini de lux.

„În ceea ce o priveşte pe inculpata M.I. , prin ordonanţa nr. *** din data de 13.02.2020 s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra:

ambarcaţiunii marca Beneteau Antares 780, cu motor Yamaha de 200 9 7 cai putere, înmatriculată cu numărul *** , număr de înmatriculare ***şi serie şasiu ***, aceasta având drept proprietar pe inculpata anterior menţionată care la data de 15.03.2019 a încheiat la Biroul Individual Notarial „*** ” din municipiul Tulcea, judeţul Tulcea, contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ***, cu suma de 23.500 euro, echivalentul a 111.954 lei, de la vânzătorul ***, ambarcaţiunea care ulterior a fost depistată pe raza judeţului Ilfov.

Potrivit procesului-verbal întocmit la data de 03.03.2020 măsura sechestrului asigurător asupra ambarcaţiunii anterior menţionate a fost pus în executare de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române

Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul Antidrog, ambarcaţiunea fiind lăsată în custodia acestei unităţi de poliţie, împreună cu peridocul cu nr. de înmatriculare ***;

ambarcaţiunii marca Bayliner Trophy, înregistrată cu număr ***, număr de identificare ***, construită în anul *** care a fost cumpărată de către aceeaşi inculpată la data de 13.03.2019, prin contract de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr *** la Biroul Individual Notarial „***” din mun. Mangalia, judeţul Constanţa, de la vânzătorul ***, cu suma de 10.000 euro, barcă depistată avariată şi răsturnată în zona de litoral a localităţii Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea.

Citește și: DIICOT este pe urma 'SPONSORILOR' fostului ofițer SRI fugar, Daniel Dragomir - Aceștia pot face parte din sfera POLITICĂ, de afaceri sau alte medii 'la putere'

Potrivit procesului-verbal întocmit la data de 28.02.2020 măsura sechestrului asigurator asupra ambarcaţiunii anterior menţionate a fost pusa în executare de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - Seviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea, ambarcaţiunea fiind lăsată în custodie lângă Pontonul MAI 8103 din localitatea Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea.

În temeiul dispoziţiilor art. 330 C.p.p. apreciem că se impune menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse prin ordonanţa din data de 13.02.2020 deoarece în raport de ansamblul materialului probator administrat în cursul urmăririi penale, rezultă că în cauză subzistă condiţiile de la art. 112 ind. 1 alin 1 lit. a, alin 2 C.p., drept pentru care se impune indisponibilizarea celor două ambarcaţiuni anterior descrise prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, în vederea confiscării extinse.

Totodată, apreciem că propunem valorificarea ambarcaţiunii marca Beneteau, model: Antares 7.80 (nr. înmatriculare ROU *** ), inclusiv motor şi a remorcii de transport ambarcaţiuni marca S Rema (nr. şasiu ***), precum şi a ambarcaţiunii marca Bayliner Trophy, înregistrată cu număr ***, număr de identificare ***, construită în anul 1989 bunuri aflate în proprietatea inculpatei M.I. , indisponibilizate prin ordonanţa nr. *** din data de 13.02.2020 şi depunerea sumei de bani obţinute din valorificare în contul special administrat de A.N.A.B.I.,.

De asemenea, instanţa urmează să aprecieze, în temeiul dispoziţiilor art. 112 al. 1 lit. b şi c C.p. cu privire la confiscarea specială a autoturismului marca Mitsubishi Pajero cu nr. de înmatriculate *** cumpărat la data de 13.03.2019 de către inculpatul M.G. , în actele întocmite figurând soţia acestuia, respectiv *** , cu suma de 10.000 lei de la reprezentanţii legali ai SC ***SRL din localitatea Hârşova, judeţul Constanţa, dar şi a autoturismului marca BMW X3 cu nr. de înmatriculare *** care a fost cumpărat la data de 21.03.2020 de către inculpatul M.G. cu suma de 19.000 euro, bani încasaţi ulterior de către martorul *** de la  inculpaţii M.G. şi P.A. care i-au trimis acestă sumă prin transfer de tip Western Union din Spania.

De menţionat este faptul că, vânzător în acest ultim caz figurează ***, soţia martorului *** , în calitate de proprietar „de drept” al acestui autoturism.

În temeiul dispoziţiilor art. 289 al. 3 C.p. şi art. 112 al. 1 lit. e C.p. instanţa urmează să aprecieze şi asupra confiscării speciale a sumei totale de 2.000 euro, respectiv câte 1.000 euro de la polițiștii  Bobârnea Costinel și Popaene Constantin, sumă obţinută de către aceşti inculpaţi în urma săvârşirii infracţiunii de luare de mită”, se arată în dosar.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 persoane, membri ai unui grup organizat de trafic internaţional de droguri de mare risc, care ar fi încercat să introducă în ţară aproximativ trei tone de cocaină.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că în cadrul operaţiunii cu nume de cod atribuit "GRIMM Brothers" a fost investigată o grupare infracţională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale româneşti, respectiv Marea Neagră - Delta Dunării cu destinaţie finală ţări din Balcanii de Vest, dar şi ţări din Europa de Vest, Olanda, Belgia şi Spania.

Citește și: Bomba DIICOT aruncată în sânul Jandarmeriei - Jandarmi și ofițeri de contrainformații dați pe mâna judecătorilor pentru GIO, camătă și delapidare

"În perioada ianuarie - martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud - Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis 'Sheik-ul' (cetăţean libanez cu reşedinţa în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre şi de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracţionale responsabile cu transportul acesteia spre ţări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa", informează sursa citată.

”Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii, de naționalități diferite, s-au constituit într-un grup infracțional organizat în sensul art. 367 C.p, cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românesti ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa.

Din cercetările efectuate, au rezultat urmatoarele: inculpatul N.E.N.J. conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia,Columbia,Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en gros din state predominant europene.

La începutul anului 2019, membri ai „Balkan Cartel” l-au contactat pe inculpatul N.E.N.J. , prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.

În acelaşi timp, reprezentanţii „Balkan Cartel” au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, respectiv ale inculpaţilor D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , toţi cetăţeni spanioli.

Liderul acestei grupări specializate în extracţia drogurilor a fost inculpatul L.P.R.P. , supranumit de ceilalti membri ai grupului, „Seful”.

Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi (inculpatul S.P. , numiţii K.T. și C.N. - aceştia fiind trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. *** al Biroului Teritorial Tulcea din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, numiţii Z.L. , M.M. , S.N. ), membrii ai Cartelului, trimişi pentru a tranporta pe cale rutiera cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest.

Pentru ducerea la îndeplinire a contractului, inculpatului L.P.R.P. i s-au pus la dispoziţie de către angajatori mari sume de bani în euro, cu care acesta să achiziţioneze toată logistica şi serviciile necesare şi să plătească persoanele cooptate pentru a ajuta la desfaşurarea operaţiunii, dată fiind amploarea acesteia şi cantitatea deosebit de mare de droguri traficate.

Din punctul de vedere al ierarhiei infracţionale din cadrul grupului infracţional organizat, în subordinea imediată a inculpatului L.P.R.P. , s-au aflat inculpaţii cetăţeni spanioli L.P.E.J. , S.N.J.A. , D.D.A. şi inculpaţii cetăţeni români M.G. , M.I. , P.A. , Ș.I.A. , împreună cu care a constituit grupul, date fiind relaţiile personale,de încredere (iar în cazul inculpatului L.P.E.J. , fratele său, de rudenie), precum şi un istoric comun de încalcare a legilor penale.

Inculpaţii D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , M.I. , au avut atribuţiile de a organiza şi coordona echipa de extracţie a cocainei şi de a recupera efectiv drogurile din mare, inculpaţii M.G. , P.A. , Ș.I.A. , S.N.J.A. , au avut ca sarcini procurarea logisticii, închirierea de imobile, autoturisme, asigurarea mijloacelor de comunicaţie, cooptarea în grupul infracţional organizat a persoanelor necesare pentru derularea operaţiunii, iar inculpatilor A.C. , P.S.A. , Ș.B.A. (toți cetățeni români), C.H.A.J. (cetățean spaniol), K.R. (cetățean ucrainean) le-a revenit obligaţia de a sprijini în orice fel transportul, depozitarea şi securizarea drogurilor, in timp ce inculpatul S.P. a fost desemnat de către beneficiarii cocainei pentru a scoate drogurile în condiţii sigure de pe teritoriul României, scop în care acesta a coordonat activitatea cetăţenilor sârbi K.T. , C.N. , precum şi a cetăţenilor sârbi Z.L. , M.M. , S.N. .

Din activitățile investigative a reieșit că în perioada 11.03.2019-23.03.2019 gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale a unei mari cantități de cocaină (aproximativ 3 tone) pentru a fi introduse în țară și apoi transportate spre țări din Europa de vest.

Practic, activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:

a) Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a implicat Nava maritimă*** , cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, care a ancorat în Portul Constanța începând cu data de 19.03.2019 și nava maritimă *** cu pavilion ucrainean.

Din probe a rezultat că nava *** a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcatura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabil pentru plasarea cocainei a fost S.R.L.F. , aflat în conexiune strânsă cu inculpatul N.E.N.J. (cunoscut drept SHEIK-UL).

b) Componenta de introducere a cocainei în România

De această componentă s-a ocupat o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.

În România, aceștia au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) și două pensiuni în zona Deltei Dunării pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea și au desfășurat activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operaţiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una din bărci,ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS”.

c) Componenta de transport a cocainei spre Europa de Vest /Balcanii de Vest

Această componentă trebuia să fie acoperită de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină.

Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză.

Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor auto-tirurilor, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză (dosar nr. *** al Biroului Teritorial Tulcea), care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud, reprezentată de inculpatul S.P. . Gruparea este foarte bine organizată și are o mare penetrabilitate în Serbia dar și în alte state folosind celule bine organizate pentru desfășurare operațiunilor lor.

Se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/balkan-cartel-trafficking-cocaine-around-globe-inprivate-planes-busted furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.

În concluzie, așa cum rezultă din cele anterior menționate, în prezenta cauză au fost analizate 147 probe de către specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor, respectiv din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor, rezultând o cantitate netă totală de 1.603,371 kilograme cocaină, respectiv droguri de mare risc.

Totodată, în baza informațiilor puse la dispoziție de către autoritățile competente române, la data de 09.04.2019, în apele Mării Negre, în dreptul țărmului acesteia, respectiv în zona municipiului Shabla, regiunea Dobrich,

Bulgaria, autoritățile competente bulgare la coordonatele 43 33 30, 5N -028 35 42.3E au identificat 6 saci din material plastic de culoare albastră, cu greutate fiecare de aproximativ 30 kg, fiecare sac fiind înfășurat într-o vestă de salvare. În urma verificărilor s-a constatat faptul că cei 6 saci conțineau în total 150 de pachete de formă paralelipipedică, ambalate în folie neagră, cu diferite inscripții, pachete care conțineau o substanță pulverulentă de culoare albă.

În urma cântăririi acestora, a rezultat o masă totală netă de 169,028 kg.. Din testele efectuate asupra substanței din aceste pachete s-a constatat faptul că aceasta era cocaină.

Urmare a acesteia, la data de 11.04.2019, pe malul Mării Negre din Staţiunea „Slanchev Den” din Varna, Bulgaria, a mai fost găsit un sac identic cu cei identificați anterior, din material plastic de culoare albastră, în interiorul căruia se aflau alte 25 pachete paralelipipedice, a câte 1 kg fiecare, care conțineau în interior o substanță pulverulentă de culoare albă, presată, care în urma efectuării analizelor de laborator, s-a constatat că este cocaină cu o puritate cuprinsă între 77,59-90,59%.

Totodată, la data de 16.04.2019 pe litoralul dintre Golful Bolata şi Staţiunea Rusalka, judeţ Dobrici, Bulgaria au fost găsite alte 16 pachete paralelipipedice, a câte 1 kg fiecare, care conțineau în interior o substanță pulverulentă de culoare albă, presată, care în urma efectuării analizelor de laborator, s-a constatat că este cocaină cu o puritate cuprinsă între 77,10-83,20%.

În urma analizării informațiilor primite și din verificările efectuate, s-a constatat că acești saci au legătură (făcând parte din același lot) cu cantitățile de droguri găsite pe teritoriul României, respectiv cu sacii identificați atât în șalupa răsturnată în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, cât și în apele teritoriale ale Mării Negre și pe litoralul românesc, în aceeași perioadă fiind identificate astfel de pachete/colete. De asemenea, aceste pachete identificate de organele judiciare bulgare au aceleași însemne (logo) ca cele găsite pe teritoriul României.

Pentru aceste considerente, prin ordonanţa nr. *** din data de 17.02.2020 sa admis cererea nr. 11272/2019 din data de 03.12.2019 formulată de Înalta Procuratură de Casaţie a Republicii Bulgaria, Secţia a IV-a internaţională, privind preluarea procedurii penale derulată în dosarul nr. 2/2019 al Parchetului Judeţean Dobrici, având ca obiect infracţiunile de trafic de trafic internațional de droguri de mare risc şi constituire de grup infracţional organizat şi continuarea cercetărilor în prezenta cauză, reţinându-se situaţia de fapt anterior expusă, având ca obiect cocaina găsită la datele de 09.04.2019, 11.04.2019 şi 16.04.2019, în zona de litoral a Bulgariei, respectiv cele 150 pachete cu o greutate netă de 147.912,65 grame, 16 pachete având o greutate netă de 14.986,20 grame cocaină şi 25 pachete cu o greutate netă de 25.460 grame cocaină.

În concluzie, autorităţile competente din Bulgaria au găsit şi indisponibilizat 191 pachete ce conţineau o cantitate netă de 188.358,865 grame cocaină, droguri de mare risc care au provenit din aceeaşi cantitate de droguri introdusă iniţial în apele teritoriale ale României în cursul lunii martie 2019 de către membrii grupului infracţional organizat, cercetat în prezenta cauză.”, se arată în rechizitoriu.

În sarcina inculpaţilor Costinel Tudorel Bobîrnea şi Constantin Cătălin Popaene s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi fals în declaraţii în formă continuată, constând în aceea că, în noaptea de 21/22 martie 2019, în calitate de agenţi ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au pretins şi primit de la coinculpaţii M.I. şi L.P.R.P. câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului, L.G.D., pe care l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei, un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcaţiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg cocaină, din marfa recuperată din apele Mării Negre.

De asemenea, în calitate de agent de poliţie al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, inculpatul Popaene avea obligaţia de a depune declaraţii de avere şi interese în toată perioada de referinţă, însă în declaraţia de avere aferentă anului 2019, acesta nu a evidenţiat suma de 693 lei, obţinută din jocuri de noroc, deşi avea obligaţia de a face acest lucru.

Inculpatul Costinel Tudorel Bobîrnea, în calitate de agent de poliţie al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, avea obligaţia de a depune declaraţii de avere şi interese în care să consemneze toate veniturile obţinute, inclusiv pe cele din jocuri de noroc, însă, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, nu a evidenţiat în declaraţiile de avere aferente anilor 2018 şi 2019 sumele de 28.510 lei, respectiv de 10.980 lei, provenind din jocuri de noroc.

În sarcina inculpaţilor L.P.R.P. şi M.I. se reţine şi infracţiunea de dare de mită, constând în aceea că, în noaptea de 21/22.03.2019, au remis inculpaţilor Bobîrnea şi Popaene câte 1.000 de euro, pentru ca aceştia să nu întocmească dosar penal pe numele suspectului L.G.D. pentru infracţiunea prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin.2 teza I Cod penal.

Inculpatul N.E.N.J. se află în evidenţele autorităţilor libaneze pentru infracţiuni de trafic de droguri, acesta încălcând legislaţia acestei ţări cu privire la traficul de droguri de 12 ori în perioada 1994 - 2016.

"Inculpatul, unul dintre cei mai cunoscuţi traficanţi/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT - Structura Centrală în Brazilia, la data de 19.12.2019. Mai mult decât atât, a încercat să justifice formularea acuzaţiilor împotriva sa prin notorietatea pe care o are în lumea traficanţilor internaţionali de droguri", arată sursa citată.

Potrivit informaţiilor transmise de către Interpol Brazilia, N.E.N.J. a fost arestat la data de 21.10.2019 şi se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul "Paulo Luciano Campos" din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsă de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

Datele furnizate de Drug Enforcement Administration (DEA), Europol şi Interpol au contribuit în mod decisiv la identificarea tuturor autorilor şi la probarea infracţiunilor transfrontaliere investigate în cauză.

Citește și: Olguța Vasilescu, palmă pentru ministrul Muncii, Violeta Alexandru: Nu a făcut ceea ce are în prerogative

"Un rol deosebit de important în buna desfăşurare a cooperării judiciare internaţionale l-a avut EUROJUST, sub egida căreia au fost derulate procedurile penale cu Regatul Spaniei, Republica Serbia, Republica Ucraina, Republica Bulgaria şi Republica Federativă a Braziliei", mai spun procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.