Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Decizia lui Iohannis va creşte tensiunea Pieţei

iohanis piata

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză pe tema situației politice interne și a modului cum va fi percepută ”în stradă” decizia președintelui Iohannis de a o desemna pe social-democrata Viorica Dăncilă pentru a forma un nou Guvern.

Adevarul:

Decizia lui Iohannis va creşte tensiunea Pieţei şi condiţiile sunt optime pentru o furtună perfectă. În ce măsura noul Executiv va acţiona cu decenţă sau minte rămâne de văzut.
Indirect, decizia domnului Iohannis cu privire la Viorica Dăncilă va aprinde sâmbătă Piaţa. Vor fi proteste semnificativ mai mari decât în ultimele luni, tocmai pentru că unora li se pare că ne-am întors de unde am plecat, la infama Ordonanţă 13. Este sau nu un calcul asumat de opoziţie, este domnul preşedinte pur şi simplu învins, chiar nu mai contează, ideea rămâne că suntem în faţa unei schimbări dramatice în viitorul democraţiei noastre reprezentative. Iar viitorul este sumbru, în lipsa speranţei.
Într-un sens, realitatea aceasta, senzaţia de singurătate este acum absolută. Domnul Iohannis întrupa o speranţă, pe ideea unicului reprezentant instituţional care mai putea lupta cu percepţia aceasta. Este neclar dacă ce a ales să facă îi torpilează al doilea mandat sau îl reconfirmă într-un centrist interesat de stabilitatea ţării. Cel mai probabil, însă, electoratul domniei sale s-a mutat la stânga câteva procente.
În situaţia în care va avea un contracandidat din partea PSD, nu prea contează - şi cred că asta a fost şi în calculul său final. Ce vă enervează mai mult, că a dat Iohannis un pas înapoi, cu puţine alte soluţii realiste sau PSD-ul? Ah, bun, poftiţi la vot, atunci! Nu mai vorbesc de presiunile externe, nevoia de stabilitate şi zeci de alţi factori pe care un preşedinte trebuie să le ia în considerare, pe lângă poziţionarea politică simplă.
De cealaltă parte, domnul Iohannis ar putea chiar fi acuzat că a aprins fitilul la un butoi cu pulbere. În lipsa speranţei, ce mai opreşte protestele să crească în intensitate, poate chiar să o ia într-o direcţie periculoasă? Dacă vor fi împinse într-acolo? Cum va reacţiona noul Executiv, cu un premier slab şi atent controlat, dacă nu de superiorii partidului, în mod cert de nişte consultanţi care-şi vor merita salarii exchivalente cu greutatea lor în aur, pentru miracolul de imagine pe care-l vor executa pe doamna Dancilă? (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Octavian Pantiş de la Qualians, consultant în leadership, spune că în acest moment principala problemă pentru managerii români este că s-au instalat într-o zonă de confort, le este bine aşa cum le este şi din acest motiv nu mai vor să mute munţii.
În aceste condiţii, lucrurile se petrec mult mai lent în companii, în multinaţionale şi în firmele private, pentru că aceia care au puterea nu prea mai vor să rişte, nu vor să schimbe lucrurile în jurul lor.
Ei trăiesc într-un trecut în care le-a fost şi le este bine şi de aceea viitorul nu li se mai pare atrăgător.
În ultimii 27 de ani România a trăit extrem de intens, urmele acestei perioade cu creşteri explozive şi prăbuşiri neaşteptate se văd pe faţa multora dintre voi.
Cine a ajuns într-o poziţie de manager, cu peste 2.500 de euro net în mână, plus ceva bonusuri, nu mai are chef să o ia de la capăt, nu prea mai are chef să aibă iniţiative, nu prea mai are chef să fie lider şi să aibă grijă de alţii, nu prea mai are sens pentru ei să se afirme.
În aceste condiţii, foarte mulţi, cei mai mulţi dintre voi, vă apăraţi poziţiile obţinute, ca să nu fiţi daţi la o parte. Iar această apărare îmbracă toate formele, începând de la scăderea dorinţei de a spune punctul de vedere în şedinţe, în ierarhie, până la a te ascunde după proceduri, ca la stat.
Mulţi dintre voi vă plângeţi de birocraţia din companii, dar acest lucru de multe ori vă aparţine. Când este vorba de noi iniţiative, care ar putea schimba măcar un scaun din punctul A în punctul E, nimeni nu mai vrea să-şi rişte poziţia. Nu are sens.
Deşi există un deficit pe piaţa forţei de muncă, nu îţi găseşti chiar atât de repede un job de peste 2.000 de euro care să-ţi placă şi cu care să fii confortabil.
Costin Tudor, de la platforma Undelucram.ro, care găzduieşte evaluări ale angajaţilor despre companiile în care lucrează, spune că salariul rămâne în continuare elementul principal care determină pe cineva să aplice pentru un job sau altul, dar constată că încep să capete greutate şi alte elemente: din punct de vedere logistic candidaţii se uită la nivelul de stres, la calitatea managementului, la pachetele de beneficii sau la programul de lucru. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Intre vechile state occidentale care denunţă dumpingul social şi fiscal al celor din Est şi noile venite în UE, tensiunile rămân puternice. In ciuda manei financiare provenite de la fondurile structurale şi a dinamismului lor economic, ţările fostului bloc sovietic nu şi-au ajuns încă din urmă vecinii în privinţa nivelului de trai. Si se simt chiar escrocate. Iată ce scrie ziarul Le Monde într-o lungă anchetă intitulată «Se adânceşte prăpastia dintre Europa de Vest şi cea de Est.»
Bulgaria, Austria şi România vor prezida rând pe rând Uniunea europeană în următoarele 18 luni. Oare această redirecţionare spre est a centrelor de decizii europene va permite reducerea prăpastiei care s-a creat între Europa de Vest şi cea de Est ? se întreabă Le Monde. Ziar care constată că recenta criză a migranţilor a exacerbat diviziunile, anumite state din Est refuzând categoric să primească refugiaţi. Derivele iliberale ale Ungariei şi Poloniei nu au aranjat lucrurile.
Cotidianul francez de seară constată însă că pe plan economic, diferenţele sunt cele mai mari între Est şi Vest. Le Monde începe prin a ne reaminti că revizuirea directivei detaşării, o prioritate pentru Emmanuel Macron, a polarizat dezbaterile luni de zile. In cele din urmă, doar 4 state au votat contra (printre ele, Ungaria şi Polonia). Confruntarea s-ar putea relua la primăvară când se vor discuta condiţiile de lucru ale camionagiilor, avertizează Le Monde amintind că în sectorul transportului european lucrează circa 5 milioane de persoane. In acest dosar, Franţa, Germania şi Belgia acuză Ungaria şi Polonia că abuzează de libera circulaţie a serviciilor şi persoanelor, evitând astfel directiva detaşării. Tările din Est resping aceste acuzaţii şi afirmă că Vestul are reflexe protecţioniste.
Cine are dreptate ? Le Monde se fereşte să dea un verdict dar aminteşte că în Franţa şi în Belgia, criza, şomajul de masă şi delocalizările unor firme au făcut ca dosarul muncitorilor detaşaţi să devină unul foarte sensibil. Asta în contextul în care detaşaţii nu reprezintă nici măcar 1% din totalul locurilor de muncă din UE. Problema este că ei se concentrează în anumite sectoare precum agricultura sau construcţiile. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Preşedintele american Donald Trump a afirmat recent că aliaţii europeni ai SUA şi Congresul de la Washington trebuie să colaboreze cu el pentru a corecta "erorile dezastruoase" ale acordului nuclear, ori altfel Statele Unite vor renunţa la această înţelegere.
"Acest acord nu poate fi pus în aplicare dacă unul dintre participanţi îl părăseşte în mod unilateral. Se va destrăma, nu va mai fi nicio înţelegere", a declarat oficialul rus.
"(Acordul) nu poate să subziste într-o formă rengociată, în special în ceea ce priveşte cererile Statelor Unite. Nu ar fi acceptabil pentru Iran şi este clar, cred, că europenii înţeleg acum acest pericol", a spus Lavrov. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.