Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Inamicul numărul 1 pentru PSD

Inquam Photos/ Octav Ganea
psd consiliul national CN al PSD Codrin Iordache

Jurnalistul Ion M. Ioniță consideră că virulenţa cu care omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a fost atacat de la cel mai înalt nivel din PSD demonstrează că inițiativa sa este considerată un real pericol de către actuala guvernare.

Adevărul:

Iniţiativa lui Ştefan Mandachi de a protesta construind un metru de autostradă a avut succes, dar putea rămâne doar o anecdotă între multele altele ale zilei de azi. Virulenţa cu care omul de afaceri sucevean a fost atacat chiar de liderul PSD, urmat de armata sa de activişti şi de postaci pe reţelele de socializare arată că Mandachi este considerat un real pericol de către actuala guvernare.
Inaugurarea metrului de autostradă a fost mediatizată pe larg. Mandachi a reuşit să creeze un eveniment pentru presa românească, dar şi pentru publicaţiile internaţionale. Cele mai multe au vorbit despre infrastructura de ruşine a României care are la dispoziţie miliardele de euro ale Uniunii Europene, dar nu investeşte nimic în dezvoltarea reţelelor majore de transport, feroviare şi rutiere.
Pentru români, nu mare lucru s-a schimbat în ultimii 30 de ani, din acest punct de vedere. Nu este nicio noutate că nu se face nimic. Iar articolele critice din presa străină nu au fost niciodată şi nu sunt nici acum un motiv pentru care să se sperie PSD.
Şi atunci de unde atâta efort pentru a-l combate pe Mandachi? De ce atâta tevatură?
În strategia politică, atunci când eşti atacat, prima regulă este să evaluezi dacă trebuie să răspunzi, iar dacă trebuie, de la ce nivel trebuie trimis mesajul. Pentru că, dacă unui atac venit de pe o poziţie minoră, dai o replică de la cel mai înalt nivel, nu faci decât să atragi atenţia că problema este serioasă, iar adversarul unul de luat în seamă. Dacă PSD răspundea numai cu postacii, nu ridica atât de mult miza confruntării. Venind contrareacţia de la nivelul preşedintelui partidului, Mandachi a căpătat dintr-o dată imaginea unui inamic redutabil, pentru anihilarea căruia niciun efort nu este prea mare.
Determinarea PSD s-a văzut şi din celelalte măsuri prin care partidul a încercat să contracareze operaţiunea „Metrul de Autostradă“. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost scos din birou şi trimis să vadă dacă au înflorit zambilele pe câteva dintre şantierele încremenite ale patriei. La Bacău a fost pus în scena spectacolul de poezie şi balet, „Inaugurarea Lucrărilor la Autostrada Moldova“, după care utilajele au fost trimise în altă parte pentru a nu rugini după atâta avânt muncitoresc.
Dar niciuna dintre măsurile de propagandă nu a funcţionat. De ce?
Mandachi a reuşit să promoveze o acţiune anti-guvernamentală credibilă, tocmai pentru că nu face parte dintr-un partid politic. Chiar dacă, de fiecare dată spune că nu face politică şi îi critică pe toţi cei care au fost responsabili şi nu au făcut nimic, decontul este pentru guvernarea în funcţiune, celelalte nu au cum să mai plătească. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

„Europa este în mijlocul unui proces foarte dureros de tranziţie. Mă aştept ca acesta să implice modificări importante în modul în care băncile operează, în modelele lor de business, iar toate acestea vor dura“, a declarat Philipp Hildebrand, vicepreşedinte al BlackRock. Până atunci, investitorii vor sta probabil deoparte, adaugă acesta.
Fuziunea dintre Deutsche Bank şi Commerz­bank este doar începutul acestui proces, însă va rezolva ea oare problemele băncilor europene?
Problemele băncilor europene sunt serioase, dar crearea unui nou gigant nu reprezintă soluţia, scrie John Authers, editorialist la Bloomberg.
Pentru a susţine necesitatea fuziunii, economiştii Deutsche Bank au realizat o comparaţie înfri­coşătoare cu Japonia. Tendinţele privind profita­bilitatea băncilor europene aduc aminte de Japonia din generaţia trecută.
„O lipsă de profitabilitate a erodat capacitatea băncilor din zona euro de a-şi reduce volumul creditelor neperformante mai rapid şi a făcut dificilă creşterea capitalului organic şi întărirea bilanţurilor. Prin urmare, lipsa de profitabilitate afectează productivitatea, creşterea şi prosperitatea şi în ultimă instanţă presupune riscuri considerabile pentru contribuabili“, arată David Folkerts-Landau, economist-şef al Deutsche Bank.
Cine este de vină pentru profitabilitatea redusă a băncilor? Banca Centrală Europeană, susţine economistul-şef al Deutsche Bank. Acesta atrage atenţia asupra dobânzilor negative din zona euro, cât şi reglementărilor mai stricte privind capitalul. O schimbare a politicii monetare şi un progres către o uniune bancară mai strânsă ar ajuta, susţine acesta.(Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

Se pare că răbdarea ambasadorului american la Berlin Richard Grenell și-a atins limitele. Diplomatul a fost total deranjat de cifrele bugetare anunțate marți de ministrul german de Finanțe Olaf Scholz (SPD). Este vorba de bugetul alocat Apărării, care ar urma să crească ușor pentru 2020 la 1,37% din PIB. Planificarea financiară a Germaniei pe termen mediu stipulează însă o nouă reducere a cheltuielilor cu Apărarea până în 2023, la 1,25 procente din PIB. O evoluție care nu ar corespunde solicitării SUA ca Germania să-și majoreze semnificativ participarea financiară la NATO. "Membrii NATO s-au angajat clar să majoreze cheltuielile cu Apărarea la 2% din PIB până în 2024, nu să le scadă", a spus Grenell pentru agenția de presă germană DPA.
Criticile ambasadorului cu privire la cheltuielile prevăzute de bugetul german sunt considerate de mulți drept ingerință în problemele interne ale Republicii Federale. Deputatul Wolfgang Kubicki, vicepreședinte al liberalilor din FDP, cere acum chiar expulzarea lui Grenell.
Ministrul de Externe Heiko Maas (SPD) ar trebui "să-l declare pe Richard Grenell neîntârziat persona non grata", a spus Kubicki. "Când un diplomat american se comportă ca un înalt comisar al vreunei puteri ocupante, atunci el trebuie să învețe că toleranța noastră are și limite." Grenell ar încălca prin afirmațiile sale Convenția de la Viena, care prevede că un ambasador nu are dreptul să se amestece în problemele interne ale țării care îl găzduiește.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.