Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: PSD - marele absent de la Congresul de la Madrid?

pes socialisti europeni

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o dezvăluire făcută de jurnalistul Cristian Unteanu din culisele organizării Congresului socialiștilor europeni la Madrid, eveniment la care însă PSD pare să nu fie reprezentat de niciunul dintre liderii săi, aceștia fiind total ignorați de colegii de la nivel european.

Adevarul:

Pentru a marca intrarea oficială în campanie, socialiştii europeni vor lansa manifestul politic Un nou contract social pentru Europa care cuprinde toate punctele relevante pe care urmează să se concentreze candidaţii lor de linia întâi, cei prin care speră să convingă electoratele naţionale şi opinia publică europeană de meritele alternativei socialiste. Este vorba despre o “platformă politică ce va transforma Europa după alegerile din luna mai” pe care o vor detalia Frans Timmermans, candatul comun al socialiştilor europeni pentru obţinerea postului de Preşedinte al Comisiei Europene, alături de toţi cei pe care-i consideră ca importanţi în Europa, lideri credibili şi care au ceva de spus la nivel naţional şi în construcţia proiectului european.
O precizare pentru a înţelege problema foarte serioasă despre care vreau să vă vorbesc. Cutuma spune că ordinea de importanţă este următoarea: liderii partidelor socialiste aflate la guvernare, apoi liderii familiei socialiste deţinând funcţii în instituţiile europene, apoi liderii principalelor partide socialiste europene care nu se află la guvernare. (...)
Din nou, PSD nu există pe listă, ceea ce este dramatic şi pune o problemă politică la nivelul identităţii sale actuale în familia socialistă europeană, dar semnifică şi faptul că cineva (foarte mulţi, după cum au auzit) s-au săturat de scandalurile neîntrerupte generate de socialiştii români, atât în forul partidului european, cât şi, iar asta o ştiţi foarte bine, în grupul socialist din Parlamentul European. Iar rezultatul este acesta: liderul PSD, domnul Liviu Dragnea nu este nominalizat ca invitat şi vorbitor. Desconsiderare care nu este deloc numai protocolară, ci este un semnal politic deoarece ofensa este extinsă şi asupra doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, Prim Ministru al unui guvern socialist aflat la putere în coaliţia de stânga ce conduce România.
Pentru ca situaţia să devină şi mai jenantă şi complicată, lipsa de pe listă a celor doi înseamnă nu numai ignorarea lor ca personaje politice cu relevanţă europeană (n-ar fi prima dată, dimpotrivă, a devenit mai nou o tradiţie în comportamentul socialiştilor europeni), se adaugă o dimensiune nouă: faptul că pe lista socialiştilor europeni nu există niciun nume românesc este absolut anormal deoarece, într-o logică administrativă minimală, ar fi trebuit să fie măcar, formal, marcată prezenţa României care deţine preşedenţia rotativă a Consiliului UE exact în perioada alegerilor europene. Faptul că nu aşa se petrec lucrurile arată că problema este mai serioasă şi ameninţă să devină structurală.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Vineri, sindicatele din Ungaria ale companiei de energie Mol, un colos regional, au respins propu­nerile conducerii de majorări salariale pentru 2019 şi 2020 şi au format un comitet de grevă. Acţiunea sindicală este cea mai recentă manifestare a ceea ce devine o tendinţă în economia maghiară. Anul acesta, mai multe multinaţionale mari s-au confruntat cu greve, iar de cele mai multe ori salariaţii au obţinut  ce au vrut.
Una din principalele promisiuni electorale din campania pentru alegerile din 2010 ale partidului Fidesz, aflat de atunci la guvernare, este crearea a 1 milion de locuri de muncă în zece ani. Între timp, Ungaria a devenit un magnet pentru companiile străine care, încurajate de subvenţiile grase de la stat, deschid acolo fabrici, se extind şi creează locuri de muncă.
Guvernul şi-a îndeplinit promisiunea cu atât de mult succes încât economia se confruntă acum cu o penurie de forţă de muncă. Însă nimic nu garantează că angajatorii răspund generozităţii guvernului cu salarii la fel de generoase. Din contră, una din atracţiile Ungariei pentru companiile străine este forţa de muncă ieftină. La penuria de forţă de muncă a contribuit şi plecarea ungurilor în străinătate în căutarea unui job mai bine plătit. Guvernul a majorat în repetate rânduri salariul minim, însă Ungaria are în continuare unele dintre cele mai mici salarii din UE.
Nici sindicatele ungare de la Mol şi nici compania maghiară nu au dat detalii despre propunerile salariale în discuţie. Negocierile vor continua astăzi. O altă grevă recentă este cea a angajaţilor producătorului de piese auto SEGA Ungaria, declanşată miercurea trecută, scrie Napi.hu. De atunci, numărul participantilor a scăzut, de la 60 de persoane la 20, aceasta într-o companie cu 1.600 de salariaţi. Greviştii au cerut o majorare salarială de 12,5%. Managementul SEGA a declarat pentru agenţia MTI că o nouă ofertă salarială a fost semnată de 98% dintre angajaţi. Reprezentanţi sindicali au explicat numărul redus de grevişti prin faptul că aceştia au fost probabil intimidaţi de lipsa de oportunităţi de muncă în zona fabricii. Presa locală scrie că participanţii la grevă au fost mutaţi într-o zonă de depozitare fără scaune şi fără mese. Noul proprietar al companiei este chinez.
În schimb, o grevă de o săptămână a angajaţilor din Gyor ai Tesco, unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din Europa, a produs rezultatele dorite. La negocieri, părţile s-au înţeles ca salariile să fie majorate în două etape, cu un total de 3,4 miliarde de forinţi (10,7 milioane euro), potrivit nepszava.hu. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Cu 40 de zile înainte de data stabilită pentru ieșirea Marii Britanii din UE premierul May a trimis o scrisoare tuturor celor 317 deputați Conservatori, cerându-le să lase deoparte preferințele personale și să sprijine la vot în Camera Comunelor acordul Brexit negociat cu liderii europeni.
În scrisoare, premierul May le atrage atenția deputaților că "istoria ne va judeca pe toți" cu privire la modul în care vor trata Brexit.
Dar nici nu a trimis bine scrisoarea premierul May că au și început să apară critici din partea deputaților eurosceptici, reuniți în așa numitul Grup de Cercetare Europeană (ERG).
Mesajele divulgate pe Whatsapp arată că vicepreședintele ERG, Steve Baker, califică negocierile premierului May cu oficialitățile UE la Bruxelles drept "o pierdere de timp".
Euroscepticii nu acceptă așa numitul "backstop", soluția provizorie menită a evita revenirea la o frontieră "dură" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit pe timpul când UK și UE negociează o nouă relație comercială după data ieșirii din Uniune.
Ei critică faptul că backstop nu este limitat în timp, riscând să prindă Marea Britanie într-o uniunea vamală cu UE pe un termen nedefinit.
"Ce îi mai trebuie premierului ca să accepte că nu vom accepta backstop în actuala sa formă?" a declarat Baker ziarului londonez Sunday Times.
ERG are circa 100 de membri și aceștia preferă o ieșire din UE fără acord decât actualul acord convenit cu liderii UE și respins deja masiv de Camera Comunelor, cu 432 - 202, pe 15 ianuarie. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.