Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția parlamentară, încotro?

casa poporului

Strada și-a făcut datoria, ba chiar și-a făcut datoria într-un mod spectaculos. Este nevoie ca oamenii să rămână în stradă până la abrogarea ordonanței sau împlinirea termenului de 10 zile. Poate chiar mai mult. Cum contribuie, însă, Opoziția parlamentară.

Înainte de toate, să observăm că soarta opoziției nu este deloc ușoară. Majoritatea scriptică a PSD este mai mult decât confortabilă. Pe lângă această, să fim sinceri, partidele de opoziție au și ele corupți pe care nu i-au detectat și care, pentru o grațiere, ar putea trăda la nevoie.

PNL

Cel mai mare partid de opoziție, PNL și-a asumat și rolul de, opoziție matură. Deși a participat, din solidaritate, la protestele mai neortodoxe ale USR, PNL a avut grijă să fie el cel care promovează o moțiune de cenzură.

Dacă există o șansă PSD să fie oprit, aceasta este la moțiune. PSD-iștii "timizi" nu vor vota contra partidului dacă omul lui Dragnea rămâne la putere. Dacă pică și Guvernul, poate se vor risca și ei să facă o rebeliune în partid. Nu zic că sunt mari șanse, da acestea sunt cele mai bune pe care ni le oferă votul din decembrie.

PNL s-a ferit să se asocieze oficial cu manifestația (spre exemplu nu a trimis în stradă conducerea de partid). A preferat să o susțină din afară pentru a nu dilua sau contesta caracterul civic. Însă membri ai partidului, până la nivel de parlamentari au fost prezenți. Poate cel mai spectaculos este gestul lui Lucian Scripcaru, care a oprit de unul singur incendierea unor pubele.

Citește și VIDEO/Reacție ULUITOARE a unui protestatar pașnic la întâlnirea cu huliganii

USR

Încă puțin familiarizat cu procedurile parlamentare, USR a ales să fie mai vizibil și mai vocal. USR-iștii au realizat, probabil, o premieră organizând un sit-in (ocupare) a Parlamentului. Gestul le-a atras presă și o anumită simpatie, cel puțin în online. În acest timp, însă, membri ai societății civile "apropiate" de USR încep să ridice îndoieli. De asemenea, există relatări conform cărora funcționari din Parlament strâmbă din nas și considera gestul înjositor. Sit-in-ul rămâne profitabil din punct de vedere electoral - dar anul acesta nu mai avem alegeri programate. După ce scandalul ordonanțelor se încheie USR ar putea fi nevoit să facă eforturi sporite pentru a atrage în partid un nivel acceptabil de expertiză.

PMP

Este greu de definit încă rolul PMP în Opoziție. Traian Băsescu a procedat corect, spre binele partidului când s-a retras. O galerie de nume mai puțin controversate ar putea duce partidul spre alianțe cu PNL sau chiar USR.

Dar, imediat, a fost văzut în vitrina unui restaurant trenând în paharul Elenei Udrea. Ori, Udrea este unul din simbolurile corupției din PDL. Acest dublu-semnal (anti-corupție dar pro-Udrea) va stânjeni în continuare PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.