Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziția politică versus temele importante pentru societate (ANALIZĂ SONDAJ)

lupta

Noul val de proteste în stradă (dar și în Parlament) nu se bucură de sprijinul popular pe care l-am fi așteptat luând în considerare amploarea manifestațiilor din februarie. Personal nu aquiesez la cifra de 600 000 de oameni în stradă pentru acel moment dar cel 300 000 este relativ plauzibil. Prin comparație, la manifestațiile curente sunt maxim câteva zeci de mii. Merită făcută o comparație cu manifestațiile din 2012. Ambele sunt manifestații de uzură, ambele se fac pe fondul unei nemulțumiri extrem de ridicate a populației față de starea de lucruri.  Dar în 2012 am avut câteva mii de oameni în București (uneori doar câteva sute) care au trezit un ecou neașteptat în restul orașelor și în sondaje. Practic, 2012 a spart bula. În schimb în iarna asta manifestațiile se poartă în bulă după cum se vede în lipsa de diversitate a cerințelor și din lipsa de ecou în societate. Practic, criticii demonstrațiilor din 2012-2013 au ceea ce au sperat: o manifestație largă, populară, fixată ca o lamă fină de cuțit pe tema corupției. Și la ce le (mai) folosește?

Am scris în mai multe rânduri că există o deconectare între agenda Opoziției și agenda populației. Agenda Opoziției, în sensul în care o auzim la televizor, este formată în primul rând din anticorupție, în al doilea rând din anticorupție, în al treilea rând din economie (fără prea multe nuanțe sociale) și în al treilea rând din preocupare față de infrastructură (cumva inclusă în preocuparea față de economie). Agenda populației este formată în primul rând din probleme socio-economice (cu accent pe efectele sociale ale economiei și nu pe economia însăși), în al doilea rând tot din probleme socio-economice iar pe locurile trei-patru se bat anti-corupția și sănătatea.

Un recent sondaj IRES sugerează că problema este chiar mai gravă pentru Opoziție. Anume că anticorupția a scăzut în agenda publică. Mai mult, criza politică devine o îngrijorare în sine. Și, dincolo de datele de sondaj putem vedea că Opoziția nu are soluții la criză.

Sondajul în sine trebuie privit cu prudență. Întrebările folosite nu sunt cele clasice. Este bine să ai întrebări diferite dar ar fi fost utile și cele banale pentru a face comparații mai corecte. Apoi, Vasile Dâncu este văzut ca fiind apropiat de (unele facțiuni din) PSD. Dar, pe de altă parte, ar fi iresponsabil să nu ne gândim la riscurile pe care le putem deduce citind raportul IRES.

Agenda publică

Sondajul folosește două întrebări. Prima este legată de temerile românilor din anul care a trecut.

content-image

 

Răspunsurile la acest gen de întrebare tind să fie personale. Vedem cum oamenii spun "frica de boală" și nu "sistemul sanitar". Dar pentru că întrebarea vorbește specific de anul 2017 asta atrage cumva atenția și asupra bilanțului de final de an. Și astfel, printre răspunsurile personale se strecoară un concept foarte abstract: "criza politică". Și aceasta este principala îngrijorare pentru nu mai puțin de 27% din populație. Temele socio-economice (2,3,6,7) atrag îngrijorările a aproximativ 48% dintre români. Frica de boală este principala problemă pentru 15% din populație (mult dar nu neobișnuit de mult pentru o întrebare percepută că fiind personală). Și corupția? Corupția pur și simplu lipsește.

Apoi, există întrebarea privind prioritățile pe următorii 10 ani, întrebare pe care IRES o consideră explicit ca fiind cea mai reprezentativă pentru agenda publică.

content-image

Temele socio-economice (pozițiile 1,2,4,5) totalizează 47%, fiind urmate de o dorință generică de bună guvernare (pozițiile 3, 10) cu 16%. Urmează sistemul de învățământ cu 4% - probabil că intervalul de 10 ani îndeamnă la o gândire pe termen mai lung. Apoi combaterea corupției cu numai 4%. Apoi, sănătatea cu 3 % - era de așteptat ca cifra să fie mai mică decât la întrebarea "personală" dar 3% este, totuși, surprinzător de puțin.

Agenda publică și opoziția

În prima din cele două întrebări IRES respondenții se arată interesați, în esență,de trei lucruri: bunăstarea personală, criza politică și sănătate. Opoziția nu oferă o soluție la nici una din cele trei probleme. Opoziția nu promite bunăstare și nu vorbește atât cât ar trebui despre sănătate.

Ea nu vorbește nici despre o criză. Adică vorbește dar problema semnalată nu este criza ci Justiția. Cei înclinați să antipatizeze Opoziția ar putea sune că aceasta contribuie la criză.

Dar să zicem că toți alegătorii care ar putea vota cu Opoziția cred că PSD și ALDE sunt de vină pentru criza politică actuală. Care este alternativa pe care o propun PNL, USR și, într-o oarecare măsură chiar PMP? Aceea ca PSD să se abțină de la a schimba legile Justiției. Dar, în acest caz, soluția nu este Opoziția ci este PSD.

Citiți și: Atunci când critici trebuie să vii și spui care este varianta USR. INTERVIU cu președintele interimar al USR, Elek Levente

Să insistăm: Opoziția nu răspunde la nici una (dar nici una!) dintre preocupările cetățenilor așa cum sunt ilustrate de prima întrebare. Nu țin minte să fi citit nici o statistică mai defavorabilă Opoziției - oricărei Opoziții - de când citesc eu statistici.

Nu exclud că alte formulări ar scoate în față cu mai multă forță tema anticorupției. În plus, există susținere pentru anticorupției și printre cei care aceasta nu este principala preocupare politică. Dar, dacă nu exista mari probleme ascunse în metodologia IRES, nu mai vorbim nici de cei 25% din februarie.

Agenda pe termen lung este ceva mai favorabila Opoziției. Găsim un pic de corupție, găsim creșterea economică în sine, găsim chiar și idee generică de bună guvernare (dar nu musai în sens tehnocratic, mai degrabă în sensul "să fie bine să nu fie rău"). Dar oamenii nu votează pentru zece ani, votează pentru patru.

Unii speră că Opoziția va câștiga voturile pierdute de PSD și ALDE. Dar pentru asta trebuie ca Opoziția să se prezinte ca alternativă. Dacă continuă să nu fie alternativă, mă tem de o resurgență a extremismului populist. Mă tem de o voce tare și hotărâtă care va promite locuri de muncă, spitale, pensii, stabilitate și tot ce mai trebuie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.