Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opoziţia din Turcia va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului după referendum

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Principalul partid de opoziţie din Turcia a anunţat miercuri că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a contesta victoria preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în referendumul din 16 aprilie pentru sporirea prerogativelor sale, informează AFP. 'Vom sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului', a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP), Selin Sayek Boke, fără a avansa vreo dată.

Acest anunţ survine la o zi după ce Consiliul de Stat turc a respins un recurs depus de CHP, care contestă victoria strânsă a taberei pro-Erdogan în referendum, pe motiv că modificarea de ultim minut a legislaţiei electorale ar fi putut favoriza fraude masive. În ziua scrutinului, care a avut loc în 16 aprilie, Înaltul Consiliu Electoral (YSK) al Turciei a anunţat că va accepta ca fiind valide buletinele de vot nemarcate cu ştampila oficială. YSK a respins la 19 aprilie un prim recurs înaintat de CHP.

Referendumul, care a vizat reforma constituţională în vederea întăririi atribuţiilor prezidenţiale, a fost câştigat de tabăra pro-Erdogan, de cei care au răspuns favorabil, cu 51,40%, potrivit rezultatelor neoficiale. Alături de principalele partide de opoziţie din Turcia, şi observatori internaţionali au subliniat condiţii inechitabile în modul în care s-a desfăşurat campania pentru referendum şi au dezvăluit că decizia YSK a eliminat o importantă modalitate de protecţie împotriva fraudelor, conform Agerpres.

Guvernul turc a respins recursurile 'neserioase' ale opoziţiei şi a cerut 'să nu se mai piardă timpul tuturor'. Majoritatea dispoziţiilor aprobate în timpul referendumului urmează să intre în vigoare după viitoarele alegeri legislative şi prezidenţiale, prevăzute pentru noiembrie 2019. Reforma prevede mai ales transferarea tuturor atribuţiilor executivului către preşedinte, care va avea mână liberă în raport cu parlamentul şi va putea alege înalţii magistraţi. De asemenea, funcţia premierului va fi suprimată. Liderii turci afirmă că o asemenea măsură este necesară pentru a dota Turcia cu o putere executivă solidă şi stabilă, însă opoziţia denunţă un text scris cu supramăsură pentru Erdogan, pe care îl acuză de derivă autoritaristă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.