Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşele progresiste New York, Portland şi Seattle amenințate cu tăieri bugetare de administrația Trump

Agerpres
Donald Trump

Departamentul american al Justiţiei avertizează oraşele progresiste New York, Portland şi Seattle că ar putea fi private de finanţări federale, din cauza unui presupus laxism în menţinerea ordinii, în prelungirea unui decret publicat la începutul lui septembrie de către Donald Trump, relatează AFP, potrivit news.ro.

Autorităţile de la New York au ameninţat cu sesizarea justiţiei în cazul în care Guvernul republican îşi pune ameninţările în practică.

”Nu putem irosi fonduri publice când securitatea cetăţenilor este în joc”, a ameninţat luni secretarul american al Justiţiei Bill Barr.

Guvernul Trump consideră că autorităţile locale din New York, Seattle şi Portland au lăsat să crească ”anarhia, violenţa şi distrugerea”.

El arată cu degetul Portlandul şi Seattle din cauză că nu au oprit degenerări în marja unor manifestaţii antirasiste după moartea lui George Floyd, un aforamerican ucis prin asfixiere de către un poliţist alb, în timp ce-l aresta, la Minneapolis.

TOPUL ELITELOR: București, Ilfov și Timiș sunt cele mai puternice județe din România în fucție de cifa de afaceri

În ceea ce priveşte Seattle este vorba mai ales despre ”zona autonomă” instaurată într-un cartier al oraşului rimp de mai multe săptămâni, din care poliţia s-a retras.

Însă acest perimetru a fost evacuat de poliţie la începutul lui iulie, după mai multe incidente, inclusiv două sângeroase, în urma cărora forţele de ordine au preluat controlul.

În ceea ce priveşte Portlandul, Guvernul Trump denunţă ”haosul” manifestaţiilor zilnice, în marja cărora au avut loc distrugeri.

New Yorkului i se reproşează atât faptul că nu a deschis proceduri judiciare împotriva unor manifestanţi arestaţi la marşuri, în primăvară, cât şi o creştere a numărului atacurilor armate în oraş în ultimele luni.

”CONTRAR CONSTITUŢIEI”

”Totul este profund politic şi contrar Constituţiei”, au reacţionat, într-un comunicat comun primarii celor trei oraşe.

Ei acuză Guvernul Trump de faptul că ”fuge de responsabilităţile pe care le are şi aruncă vina sa asupra altora, pentru a-şi ascunde eşecurile”.

Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a avertizat că dacă Guvernul trump încearcă să priveze oraşul New York de o parte a finanţăriisale federale, va sesiza justiţia.

Un consilier juridic de la Primăria New Yorkului a subliniat într-o conferinţă de presă că finanţările federale sunt hotărâte de către Congres şi nu de Guvern.

În 2019, New Yorkul a primit finanţări federale în valoare de 8,4 miliarde de dolari - reprezentând 9,1% din bugetul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.