Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oraşul Alep, cheia victoriei pentru regimul de la Damasc

Preşedintele sirian Bashar al-Assad vrea cu orice preţ să cucerească oraşul Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, pentru a le da o lovitură decisivă rebelilor, dar şi pentru a îşi repoziţiona regimul pe scena internaţională, în contextul unei schimbări de ton a diplomaţiei americane, se arată într-o analiză difuzată luni de agenţia France Presse, potrivit agerpres.

De mai multe luni au loc ofensive succesive asupra cartierelor din estul Alepului, zone controlate de rebeli încă din vara anului 2012. Cel mai recent asalt, început la jumătatea lunii noiembrie, s-ar putea dovedi decisiv după ce armata a reuşit să cucerească, luni, cel mai mare dintre cartierele estice.

Citeşte şi: Stil MAFIOT. Vicepreşedintele ţării a BĂTUT şi RĂPIT un rival politic

Pentru actuala putere, cucerirea Alepului ar fi "una dintre cele mai mari victorii", estimează, pentru AFP, Mathieu Guidere, expert în geopolitica Orientului Mijlociu. "Este unul dintre primele oraşe cucerite de facţiunile armate ale opoziţiei şi are un uriaş prestigiu istoric, politic şi geopolitic", explică profesorul Guidere.

Fostă capitală economică şi centru industrial al Siriei, oraşul Alep se situează pe o rută comercială strategică, aproape de graniţa cu Turcia. Din 2012, oraşul este divizat. În vest sunt zonele loiale regimului de la Damasc, aici locuind în jur de 1,2 milioane de persoane. Cartierele controlate de rebeli sunt situate în estul oraşului, populaţia de aici fiind în jur de 250.000 de persoane.

Cucerirea Alepului "va fi un punct de cotitură", spune Fabrice Balanche, expert în dosarul sirian la Washington Institute. Astfel, regimul ar controla oraşele Damasc, Homs, Hama, Latakia şi Alep, adică cele mai mari cinci oraşe din ţară. Alepul reprezintă şi cheia pentru recucerirea provinciei Idlib (nord-vest), aflată în totalitate sub controlul rebelilor şi al jihadiştilor.

"În acest fel se va modifica echilibrul de forţe al conflictului", este de părere şi Bassam Abou Abdallah, directorul Centrului de Studii Strategice din Damasc. El estimează că miza este de a împinge aceste grupări rebele spre scenariul pus în practică la Homs, al treilea oraş al ţării, unde insurgenţii au fost învinşi după doi ani de asediu şi de bombardamente. Acesta e scopul, evacuarea lor către alte regiuni, spune el.

Citeşte şi: Rebelii pierd controlul în punctele strategice din Alep - OSDO

Cucerirea Alepului ar pune regimul într-o poziţie de forţă şi i-ar da prima şansă la victorie în războiul care devastează Siria din 2011 şi care s-a soldat cu peste 300.000 de morţi şi cu milioane de refugiaţi. "Pentru grupările rebele, pierderea Alepului nu ar însemna sfârşitul. Ar însemna însă că nu sunt capabile azi să menţină controlul asupra populaţiei şi să o protejeze", mai spune Mathieu Guidere.

Fabrice Balanche este de părere că pierderea controlului asupra acestui oraş-cheie ar arăta că "opoziţia nu este capabilă de un succes major în plan militar şi de a reprezenta alternativa pentru actuala putere de la Damasc. Alepul este ultima speranţă pentru constituirea unui teritoriu viabil pentru rebeli. Dacă este cucerit, acest vis se va nărui", crede Balanche.

Pierderea Alepului ar semnifica şi zădărnicirea ultimelor speranţe ale ţărilor care susţin opoziţia, în special Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia, apreciază Bassam Abou Abdallah. O victorie totală ar fi, pentru regimul Al-Assad, şi un atu în plus în eventuala reluare a negocierilor pentru pace, după ce numai anul acesta au eşuat trei runde de discuţii sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Citeşte şi: Siria. Forţele guvernamentale au cucerit un cartier-cheie din Alep

Sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, în ianuarie 2017, ar reprezenta o posibilă schimbare de ton a diplomaţiei americane pe dosarul sirian. "Se ştie că Trump nu este tocmai dornic de implicare în Siria. Iar dacă Alepul este cucerit (...) atunci chiar că susţinerea opoziţiei siriene nu mai merită efortul", crede Fabrice Balanche.

În octombrie, în cursul uneia dintre dezbaterile electorale în care s-a aflat faţă în faţă cu democrata Hillary Clinton, Donald Trump spunea: "Cred că, în fond, Alepul a căzut deja".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.