Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, exclus din PNL. Frica de a nu mai conta după ce pierzi/ ANALIZĂ

Radu Pop
Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Ludovic Orban va fi exclus din PNL, după aproape 30 de ani în care a fost membru de partid. Dar Orban a ales să critice, să dezbine și să întorcă spatele partidului pe care l-a slujit, după ce a pierdut puterea și nu a mai fost președinte. A început un război cu președintele Klaus Iohannis când și-a dat seama că va pierde Congresul, l-a atacat pe Florin Cîțu, pe liderii PNL care au fost lângă el în Guvernul Orban, dar odată ce au mers lângă Cîțu, i-a contestat. Orban a pierdut puterea și nu a mai contat partidul. A contat doar propria persoană. Nu a mai contat nimic din tot discursul emoțional față de partid. A contat doar propria persoană, atât, dar mai ales setea de putere și frica de a fi irelevant, de a dispărea. În plus, vrea să fie dat afară, tocmai să pară victimă. Deși putea să plece din partid.

Orban și istoria comună cu PSD care era bun când era util

Rămas simplu deputat, după Congres un discurs critic față de PSD, dar a uitat că în 2020 a fost premier cu voturile PSD, ca a fost ministru al Transporturilor în Guvern cu PSD, și mai ales, că a fost parlamentar al Alianței USL. Tot cu ajutorul unor parlamentari din PSD a reușit să o dea jos pe Dăncilă în 2019, pentru a ajunge premier. Dar în buna practică a politicienilor, PSD este bun când este în interesul tau, când nu, îi poți critica. Așadar, apropierea de PSD pe care nu o poate suporta astăzi Ludovic Orban era acceptabilă la momentul în care nume grele din PSD au trecut cu arme şi bagaje la liberali. Parlamentari sau primari. Primarul Chirică de la Iaşi este doar vârful aisbergului în aranjamentele de culise Orban – PSD.

Aşa cum voturile PSD au fost acceptabile la învestirea guvernului Orban, dar sunt indezirabile astăzi în eventualitatea unui guvern cu PNL, care ar pune capăt unei crize politice care agravează criza sanitară, desi sigiur, este o soluție imorală pentru cetățeni.

Eșecul lui Ponta și Tăriceanu. Partidele care dispar

Orban visează la alt partid făcut cu cei care au plecat din grupul parlamentar PNL.  Au visat și Ponta, Tăriceanu, la asta. Dar știm ce s-a întâmplat cu ALDE și Pro România, după alegeri. Nu mai sunt partide parlamentare. Iar Ludovic Orban nu are vreo garanție că nu se va întâmpla la fel, asta dacă iși va face partid. În plus, nu există vreo garanție că cei 17 parlamentari care au plecat cu el vor și rămâne cu el. Iar PNL este totuși, un partid istoric, nu este un partid de duzină care poate fi rupt.

Ce îi datorează Orban lui Iohannis: mandatele de premier

Ludovic Orban nu era premier, daca nu l-ar fi propus președintele Klaus Iohannis. Orban a făcut tot ce a spus Iohannis cât a fost premier. Nu s-a opus niciodată. A executat. Din 2017 până în 2021, la început de an, nu a ieșit din cuvântul președintelui. A fost apărat de Iohannis când partidul îl ataca, spre exemplu Rareș Bogdan. De nenumărate ori. Dar Orban îl atacă pe Iohannis pentru a polariza față de Cițu și Iohannis. Iar din tot ce poate invoca PNL, cel mai puternic motiv pentru PNL să îl excludă sunt chiar aceste atacuri la Iohannis. Pe de altă parte, în PNL lideri din partid spun că după excludere, Orban nu va mai conta. Va deveni istorie, va fi irelevant ca fiecare fost președinte de partid care din când în când mai merge la tv să își verse năduful. Și atât.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.