Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordinul lui Trump, pus în aplicare - SUA, decizie DRASTICĂ privind refugiații

CNN
trump

SUA vor primi cel mult 45.000 de refugiaţi din lumea întreagă în 2018, exprimând astfel prioritatea pe care o acordă Washingtonul securităţii naţionale, au indicat miercuri responsabili guvernamentali sub acoperirea anonimatului pentru AFP, informează agerpres.ro

Ei nu au precizat dacă interdicţia de intrare a refugiaţilor timp de 120 de zile, care face parte din ordinul executiv referitor la migraţie al preşedintelui Donald Trump, va fi reconfirmată după data de 24 octombrie. 

Programul de primire a vizat aproape 85.000 de persoane în 2016 şi 54.000 în 2017, cifră cu puţin superioară limitei de 50.000 de refugiaţi decisă de preşedintele republican după instalarea la Casa Albă.

Doi șoferi români, 'VEDETE' în tunelul de sub Canalul Mânecii: Transportau o cantitate URIAȘĂ de droguri! Care era destinația


Pentru anul fiscal 2018, care începe duminică, Africa a obţinut ce mai important contingent (19.000), devansând Asia (17.000), Asia de Est şi Orientul Mijlociu (5.000), Europa şi Asia Centrală (2.000) şi America Latină/Caraibe (1.500). 

"Securitatea populaţiei americane este prima noastră grijă. Vrem să avem siguranţa că de programul de primire a refugiaţilor beneficiază cei care au dreptul la această protecţie şi care nu sunt cunoscuţi ca reprezentând un risc pentru securitatea ţării noastre", a explicat un membru al administraţiei. 

Dar SUA vor rămâne ţara care acceptă numărul cel mai mare de refugiaţi din lume şi primul donator pentru primirea şi protecţia refugiaţilor în lume, a subliniat el. 

"Solicitanţii de azil vor fi supuşi unor verificări intensive de securitate, biografice şi biometrice în stadii multiple", înainte şi după sosirea lor pe teritoriul american, a insistat o altă responsabilă guvernamentală. 

Potrivit ei, aceste verificări vor fi întărite cu regularitate pentru a răspunde ameninţărilor specifice potenţiale. 

Aceste măsuri de securitate înăsprite nu sunt destinate să încetinească valul candidaturilor, susţin cei doi responsabili. Procesul de obţinere a statutului de refugiat durează în prezent între 18 luni şi doi ani.

Lovitură de teatru: Procurorul exclus din DNA de Kovesi câștigă în instanță și se întoarce în instituție (sentința)


Ei au dezminţit, de asemenea, o presupusă voinţă a preşedintelui Trump de a reduce numărul străinilor în SUA pentru a garanta ocuparea locurilor de muncă de către cetăţeni americani. 

"Examenele de securitate sunt în curs în continuare. Intenţionăm să instituim noi proceduri înainte de 24 octombrie, dar nu am ajuns încă la finalizarea acestui proces", a spus unu dintre ei, referitor la unele dispoziţii ale decretului privind migraţia. 

Acest text, atacat în repetate rânduri în justiţie după semnarea lui în ianuarie, cuprinde interdicţia pentru intrarea în SUA timp de 90 de zile a cetăţenilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană şi timp de 120 de zile pentru toţi refugiaţii. El a fost extins duminică la opt ţări, dar fără să se facă vreo referire la refugiaţi. 

O organizaţie neguvernamentală de apărare a refugiaţilor, International Refugee Assistance Project (IRAP) s-a declarat "extrem de îngrijorată" de această decizie a administraţiei americane "într-un moment în care lumea cunoaşte cel mai mare număr de refugiaţi după cel de-al Doilea Război Mondial". 

"Abandonăm oameni disperaţi în situaţii de viaţă şi de moarte, ai căror copii au nevoie de îngrijire medicală urgentă, aliaţi ai SUA în timp de război, supravieţuitori ai unor acte de tortură", s-a indignat Betsy Fischer, o responsabilă a IRAP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.