Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două ONG-uri protestează împotriva deciziei Norvegiei de a explora zăcămintele din zona Arctică

Două organizaţii pentru protecţia mediului protestează la adresa deciziei luate de autorităţile de la Oslo de a permite prospecţiuni petroliere în apele arctice ale Mării Barents, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Filiala nordică a Greenpeace şi ONG-ul norvegian Natur og Ungdom (Natură şi Tinereţe) atrag atenţia asupra faptului că guvernul norvegian încalcă Acordul de la Paris asupra climei, precum şi Constituţia ţării prin acordarea de noi licenţe de explorare petrolieră în Arctica.

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

"Noi reamintim că guvernul norvegian are obligaţia de a-şi ţine promisiunile climatice şi invocăm dreptul oamenilor la un mediu sănătos, pentru generaţia noastră şi pentru cele următoare", după cum garantează Articolul 112 din Constituţia Norvegiei, a precizat Ingrid Skjoldvaer, purtător de cuvânt al Natur og Ungdom, într-un comunicat comun al celor două ONG-uri.

Citeşte şi: PROTEST inedit al poliţiştilor francezi pe Champs-Elysées

Norvegia, ale căror venituri din petrol sunt în scădere, a atribuit în luna mai zece licenţe de explorare unui număr de 13 companii şi grupuri petroliere, printre care compania norvegiană Statoil, companiile americane Chevron şi ConocoPhillips, cea germană DEA, japonezilor de la Idemitsu, suedezilor de la Lundin şi companiilor austriece şi ruse OMV şi Lukoil.

Citeşte şi: Australia: Acuzaţiile Amnesty International sunt TOTAL FALSE

Trei dintre aceste licenţe vizează o regiune maritimă frontalieră încă neexplorată din punct de vedere al resurselor, ce a făcut obiectul unei lungi dispute între Norvegia şi Rusia până la încheierea unui acord în 2010. ONG-urile semnalează faptul că zonele de explorare nordice se află în proximitatea banchizei arctice şi remarcă un paradox în condiţiile în care Norvegia a fost printre primele ţări care au ratificat Acordul de la Paris privind limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la media temperaturilor din epoca preindustrială.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în sudul Vietnamului

"Semnarea unui acord internaţional cu privire la climă şi în acelaşi timp permiterea executării de forări petroliere în Arctica reprezintă un periculos act de ipocrizie", a susţinut şi Truls Gulowsen, reprezentant al Greenpeace Norvegia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.