Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG 14, cal troian pentru PSD. Planuri şi strategii pentru asaltul la Codul Penal

strategy

PSD nu  dezarmează şi pregăteşte o modificare de amploare a codurilor penale  şi de porcedura penală la finele lunii martie. Până atunci discuţiile pe  OUG  13 rămân la stadiul  de discuţii, iar orice  încercare de  dezbatere şi votare a acestui act  normativ, împreună sau separat de problema ordonanţei 14 de abrogare, este rapid descurajată.  Între  timp, orice  decizie luată de instanţe pe tema abuzului în serviciu este rapid  folosită de conducerea social-democrată pentru a credita ideea necesităţii armonizării Codului penal cu deciziiile CCR, pornind chiar de la conţinutul mult hulitei ordonanţe care a scos peste jumătate de milion de oameni în stradă.

Vezi și: DNA intervine în dezbaterea pe abuzul în serviciu: 'Jurisprudența nu reprezintă izvor de drept'

Dacă deciziile Curților de Apel Alba-Iulia și Cluj vin ca o mănușă liderilor PSD și ALDE şi retoricii lor, în  culise, în Parlament, şefii celor două comisii juridice, social-democraţii Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea se achită deja de sarcina primită de la partidul aflat la putere - tergiversarea oricărei discuţii pe oug 13, până când ordonanţa de abrogare va trece de plenul ambelor camere legislative şi va  putea  fi atacată la CCR de către un actor terţ pentru  elementele de neconstituţionalitate pe care le conţine. O eventuală decizie  favorabilă a judecătorilor  Curţii  pentru un astfel de demers redeschide calea discuţiei modificării Codului Penal pornind chiar de la conţinutul OUG 13,  ne-au dezvaluit  surse din PSD planul cu bătaie  lungă care se ascunde în spatele  tergiversării pe acest act normativ. 

Recentele luări de poziţie ale lui Dragnea şi Tăriceanu indică clar faptul că nu sunt dispuşi să închidă problema Codului Penal în termenii ceruţi de stradă, societatea civilă şi Opoziţie. Cei doi lideri politici susţin în continuare că trebuie umblat la legile Justiţiei în Parlament, că acest Cod Penal e plin de erori şi generator de abuzuri, cã oamenii din stradã sunt perfect dezinformaţi şi manipulaţi de forţe obscure, interne  şi externe.

Cu Palatul Victoria înfrânt de stradă, conducerea PSD mizează pe majoritatea de care dispune în Parlament pentru a veni cu modificările şi dezincriminările mult-dorite în următoarele luni. Nu fără unele obstacole însă. În timp ce PNL şi USR doresc dezbatere şi votare, fie la pachet, fie separat a OUG 13, UDMR, prin Kelemen Hunor, a dat semnalul disocierii de PSD, în ciuda  protocolului de colaborare parlamentară  paraft cu partidul lui Liviu Dragnea.

"Situaţia de drept în acest moment e foarte clară, nu există Ordonanţa 13 în vigoare, există Ordonanţa 14 în vigoare, deci din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. Dincolo de aceste aspecte, există un haos total şi nu există doi jurişti, doi specialişti care au aceeaşi părere. În momentul în care va veni în Camera Deputaţilor, Camera decizională şi va fi votată prin legea de adoptare această Ordonanţă 14, atunci devine lege, lege de aprobare a Ordonanţei şi unii spun că nu mai are nici un rost să discuţi despre Ordonanţa 13, fiindcă nu există Ordonanţa 13, a fost abrogată prin legea de adoptare, a fost întărită Ordonanţa prin legea de adoptare. (...) ar fi un pic redundant să mai dăm un vot pe OUG 13, dar totuşi pentru liniştea oamenilor poate că trebuie făcut acest lucru şi trebuie clarificate pentru totdeauna aceste situaţii, prin modificarea Regulamentului, prin modificările Regulamentelor celor două Camere, fiindcă astfel de situaţii rar s-au întâmplat, rar se întâmplă şi probabil că nimeni nu era pregătit pentru un demers atât de complicat, atât de discutabil. Ar fi, poate, bine să fie discutate paralel sau imediat după aprobarea OUG 14, imediat să fie discutată şi OUG 13 la Camera Deputaţilor, în Comisia Juridică şi apoi în plen, dar înainte de această discuţie, o discuţie în Comisia Juridică oricând e binevenită şi la Senat şi la Cameră", a susţinut liderul Uniunii, la RFI. 

De cealaltă parte, PSD, prin şefii comisiilor juridice, încearcă să amâne cât mai mult discuţiile pe fond pe OUG 13, invocând   faptul că nu mai este nevoie de ala ceva , în condiţiile în care OUG 14  de abrogare va  trece şi de Camera Deputaţilor săptămâna viitoare.

„Consensul este OUG 14 să fie aprobată şi clarificată situaţia ordonanţei 13, în sensul că i-au încetat toate efectele juridice de la data la care ordonanţa 14 a intrat în vigoare. Adică OUG 13 a fost abrogată la data respectivă", a afirmat Eugen Nicolicea, carea  propus, de altfel,  ca în corpul legii de adoptare a OUG 14 să fie specificat faptul că OUG 13 şi-a încetat efectele la data la care a fost abrogată. 

Chestionat dacă este nevoie de o lege de aprobare sau de respingere a ordonanţei 13, Eugen Nicolicea a spus: „Conform unei decizii a Curţii Constituţionale, opinia exprimată de domnul profesor Vida, opinia exprimată de domnul profesor Muraru şi de doamna Elena Simina Tănăsescu, Parlamentul poate să legifereze orice, dar nu poate legifera în neant, nu poate legifera o ordonanţă care este abrogată". 

Ce uită însă Nicolicea să specifice însă este faptul că  deşi nu-şi  mai face efectele în prezent, legea de adoptare a OUG 13 se află încă în procedură parlamentară  şi nu poate  retrasă, în condiţiile în care regulamentele şi procedurile în materie nu sunt acoperitoare pentru o astfel de situaţie. Mai mult, până acum a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, în data de  31 ianuarie anul curent, și de la Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO, pe 13 februarie, plus un aviz negativ a emis Consiliul Superior al Magistraturii. Deci o parte  din procedurile preliminare au fost realizate, aşa că acest proiect nu are cum să dispară din circuitul legislativ, ci doar să fie pus în "adormire".

Şi în adormire a şi intrat. Cum OUG 13 nu a fost pusă și ea pe ordinea de zi a Senatului, spre a fi respinsă, dar nici nu dispare din procedura parlamentară,  legea de adoptare poate intra sub  procedura adoptării tacite la Senat dacă, până în data de 27 martie, nu este dezbătut şi votat în comisiile de specialitate şi în plenul acestei camere.  Tocmai  acest scenariu de lucru este pus în practică acum de PSD. Potrivit surselor citate, în cazul în care se va ajunge la adoptare tacită, proiectul de adoptare a OUG 13 se mută la Cameră, acolo unde el poate  fi ţinut până când o eventuală decizie a CCR pe OUG 14 îl va readuce la lumină, ne-au confirmat aceleaşi surse strategia de lucru a celor din PSD. 

Atacul la CCR va fi realizat însă cu mâinile altcuiva. Conform aceloraşi surse, cadrul de atac a fost netezit deja de recentele sentinţe date în unele instanţe pe tema abuzului în serviciu şi este de aşteptat ca un inculpat într-un dosar pe această speţă,  fost sau actual parlamentar sau simplă persoană fizică, să facă un astfel de  demers, imediat ce proiectul de lege privind ordonanţa de abrogare va merge la promulgare.  Coincidenţă sau nu, deja fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP, a cerut Curții de Apel București să sesizeze CCR pe OUG 14. Judecătorul a rămas în pronunțare, aşa că prognosticurile sunt încă deschise oricărei variante.

În cazul  în care OUG 14 ar fi declarată ca neconstituțională, textul OUG 13 va constitui scheletul pe care parlamentarii PSD şi ALDE vor să aducă şi mai multe modificări la Codul Penal, sub pretextul punerii în acord a celor peste o sută de articole declarate neconstituţionale în ultimii ani de către judecătorii CCR. ""Am putea să-l folosim ca bază pentru un proiect mai amplu, prin care să armonizăm, în urma unei dezbateri publice şi parlamentare, bineînţeles,  Codul Penal cu toate deciziile Curţii", ne-au explicat sursele citate. 

PSD are şi un plan de rezervă în cazul în care, fie nu va exista  o sesizare a CCR pe OUG 14, fie decizia judecătorilor Curţi va fi de constituţionalitate. Social-democraţii nu au uitat metoda   aplicată în toamna anului trecut, atunci când, alături de  partenerii din ALDE, s-au opus proiectului Ministerului Educaţiei de depolitizare a conducerilor şcolilor prin organizarea unui concurs naţional în vederea ocupării posturilor de directori în preuniversitar. Atunci, prin  preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului, Ecaterina Andronescu, au reuşit  să introducă şi să impună un amendament la un proiect de lege privind  reorientarea profesională prin care au blocat concursul pentru posturile de directori. Aceleaşi pârghii şi metode ar putea fi folosite şi pentru impunerea în viitoarele luni a modificărilor dorite la Codul Penal, susţin sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.