Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ovidiu, poetul exilat acum 2.000 de ani la malul Mării Negre, a fost reabilitat de Roma

După 2000 de ani de la exilul forţat de Roma, celebrul poet Publius Ovidius Naso a fost reabilitat, printr-o hotărâre a Consiliului municipal al Romei, care a aprobat în unanimitate o rezoluţie pentru "repararea prejudiciului grav" suferit de autorul scrierilor "Arta iubirii" şi "Metamorfoze", potrivit Le Point.

Ovidiu a fost exilat de împăratul Augustus în anul 8, la vârsta de 51 de ani, la Tomis, pe malul Mării Negre (astăzi, Constanţa, România). Motivul exilului său rămâne unul dintre marile mistere ale istoriei literaturii căci dacă Ovidiu vorbea în scrierile sale despre asta, niciunul dintre contemporanii lui nu se încumeta să o facă.

Citește și: Primarul care a reușit să mobilizeze aproape tot orașul să vină să-și ia rămas bun de la Rege

Poetul latin evocă într-o manieră eliptică "carmen et error" (un poem şi o greşeală). Poemul în cauză era "Arta de a iubi", un text ironic care explică bărbaţilor arta de a seduce.

Împăratul Augustus, care emisese legi împotriva adulterului, nu ar fi apreciat această încălcare a moralei, scrie news.ro.

Citește și: Un cunoscut hipermarket se ÎNCHIDE! Proprietarii vor pune lacătul, DEFINITIV, pe magazin, în ianuarie 2018! Ce se va întâmpla cu angajații săi

"Chiar dacă poemul nu vorbeşte deschis despre adulter, cochetează cu ideea", a explicat pentru AFP Rebecca Armstrong, profesor asociat de literatură clasică la Universitatea Oxford. "Adoptă în mod clar un ton ireverenţios cu privire la atitudini morale tradiţionale şi la împărat şi familia sa".

"Ovidiu recomandă de exemplu mai multe monumente romane construite de Augustus şi familia sa ca excelente locuri pentru a seduce fetele", notează profesoara.

Citește și: Euro și dolarul se CLATINĂ ușor în fața leului! Cursurile pieței de valutare de marți, 19 decembrie

Pare puţin probabil că poemul, publicat în anii de după exil, să fi alimentat furia împăratului. Experţii estimează că misterul "greşelii" a fost ultima picătură care a umplut paharul şi care l-a făcut pe Augustus să recurgă la decizie.

"Potrivit unei ipoteze, ar fi avut legătură cu scandalul care o privea pe nepoata împăratului, Iulia, exilată în anul 8 pentru adulter cu un senator roman", aminteşte Rebecca Armstrong.

Citește și: Gabriela Firea REACȚIONEAZĂ! Ce mesaj fals a fost propagat cu privire la primarul Capitalei

Ovidiu detesta "frontiera sălbatică" a Tomisului şi nu a încetat să ceară, în zadar însă, să revină la Roma.

Decizia de a-l reabilita are loc odată cu celebrarea a 2000 de ani de la moartea sa, în anul 17.

Citește și: Un șef SRI, implicat într-un grav accident de circulație! Acesta a UCIS o femeie! Pe masa cui a ajuns cazul

Profesoara Rebecca Armstrong crede că Ovidiu "ar fi fost mulţumit" de rezoluţia consiliului municipal, adoptată săptămâna trecută, care face în sfârşit dreptate manualului său de seducţie. Ar fi apreciat fără îndoială "să ştie că oamenii sunt încă interesaţi de el şi de a-i citi poemele".

În lipsa documentelor doveditoare, anumiţi specialişti se îndoiesc de exilul real al poetului, estimând că ultimele sale scrieri ar putea fi considerate un fel de literatură experimentală.

Citește și: Lovitură pentru mii de salariați! O importantă fabrică a intrat în faliment – sunt DOAR patru în toată țara

Ovidiu nu este singurul personaj celebru din Peninsulă care a fost reabilitat. În 2008, consiliul oraşului Florenţa i-a cerut iertare pentru persecuţii poetului Dante, care a fost exilat după ce fusese condamnat la moarte pentru ideile sale politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.