Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pași înainte spre dezarmarea FARC

The Guardian
FARC

Peste 2.500 de miliţieni sau colaboratori civili ai FARC se vor alătura celor 7.000 de combatanţi ai gherilei, adunaţi în 26 de zone din Columbia pentru a depune armele şi a pregăti reintegrarea lor în societate, a anunţat marţi guvernul de la Bogota, scrie AFP.

"Avem o listă cu 2.500 în plus pe lângă cei care sunt deja în zonele respective, unde se află deja o minoritate de miliţieni", a declarat la postul de radio RCN Înaltul Comisar pentru pace, Sergio Jaramillo, subliniind că sunt "în total vreo 3.000 de miliţieni" ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxişti), semnatare ale unui acord de pace în noiembrie. 

"Avem obligaţia să ridicăm mandatele lor de arestare" pentru a putea să se deplaseze spre zonele de adunare, a adăugat el. 

În martie, ministrul apărării, Luis Carlos Villegas, a apreciat la vreo 8.000 numărul miliţienilor ce ar putea beneficia de avantajele juridice şi social-economice prevăzute prin acordul de pace, care vrea să pună capăt la 53 de ani de confruntare armată cu FARC. 

Miliţienii trebuie să fie înscrişi pe listele întocmite de gherilă pentru a putea beneficia de aceste avantaje, liste care vor fi validate de un comitet special alcătuit din funcţionari ai guvernului, poliţişti, militari şi reprezentanţi ai Parchetului. 

FARC, principala şi cea mai veche gherilă din Columbia, apărută în 1964 pe fondul unei revolte a ţăranilor fără pământ, urma să încheie dezarmarea în această săptămână, sub supravegherea ONU. 

Acest termen a fost însă prelungit luni cu 20 de zile, iar data reintegrării în viaţa civilă amânată până la 1 august, din cauza unor probleme logistice de amenajare a zonelor de adunare. 

Conflictul armat a implicat din anii 1960 circa 30 de gherile, paramilitari şi forţele armate, soldându-se cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi aproape şapte milioane de strămutaţi. 

Cu scopul de a se ajunge la "pacea completă", guvernul a început la 7 februarie, la Quito, negocieri cu Armata de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă), ultima gherilă activă cu circa 1.500 de membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.