Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pădurea Amazoniană a pierdut peste 10.000 de kilometri pătrați într-un singur an

digi24.ro
pădurea amazoniană, defrișări

Regiunea amazoniană a pierdut, din august 2020 până în iulie 2021, aproximativ 10.476 kilometri pătraţi de pădure, conform organizaţiei de mediu World Wide Fund for Nature (WWF), relatează DPA.

Estimările WWF, care se bazează pe date transmise de institutul de cercetare Imazon din oraşul brazilian Belem, au fost publicate duminică, zi în care Brazilia a celebrat ''Amazon Day'', o sărbătoare care marchează înfiinţarea provinciei Amazonas, în 1850, potrivit agerpres.ro.

Regiunea amazoniană se confruntă cu cele mai grave niveluri de defrişare şi de incendii forestiere din ultimii ani. În plus, zone extinse din Brazilia sunt afectate în prezent de un deficit de apă şi de secetă.

''Dacă pierdem pădurea amazoniană, pierdem unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon ale acestei planete'', a declarat Dirk Embert, expert pentru America de Sud din partea WWF Germania, referindu-se la punctul critic în care zona se transformă într-o stepă.

Criticii îl acuză pe preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro, în funcţie de la 1 ianuarie 2019, de faptul că ar contribui la un context în care fermierii se simt din ce în ce mai încurajaţi să pună stăpânire pe terenuri în scopuri agricole.

Pădurea Amazoniană se întinde pe teritoriul a nouă ţări din America de Sud şi acoperă o suprafaţă la fel de mare ca cea de la Berlin la Bagdad, notează DPA.

Grupuri indigene din America de Sud au insistat în cadrul Congresului Mondial pentru Conservare, organizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) la Marsilia, că 80% din regiunea amazoniană ar trebui să fie plasată sub incidenţa unui regim de protejare până în 2025. De asemenea, aceste populaţii au solicitat să gestioneze chiar ele noile arii protejate.

Studii ştiinţifice ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Naţiunilor Unite au indicat recent că grupurile indigene sunt cei mai buni gardieni ai

pădurii în contextul luptei împotriva daunelor aduse mediului şi schimbărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.