Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul cedează în fața unei grupări de extremă dreapta care doreşte reimpunerea controversatelor legi privind blasfemia

freepressjournal.in
Tehreek-e-Labbaik Pakistan

Pakistanul a anulat interdicţia impusă asupra unei grupări islamiste radicale care s-a aflat în spatele protestelor sângeroase prin care se cerea expulzarea ambasadorului francez în urma desenării profetului Mohamed într-o revistă franceză, anul trecut, informează luni dpa, potrivit Agerpres.

Ministerul Afacerilor Interne al Pakistanului a emis duminică seara un aviz consultativ prin care se revocă interdicţia impusă asupra grupării Tehreek-e-Labbaik Pakustan (TLP), un partid de extremă dreapta ce doreşte reimpunerea în această ţară a controversatelor legi privind blasfemia.

La câteva zile după încheierea unui acord între guvernul pakistanez şi grupare, Ministerul de Interne a anunţat că TLP va putea activa pe scena politică a ţării, în "interesul naţional mai larg".

În urma acordului, TLP a renunţat la planul său de a pleca în marş spre Islamabad din fieful său Lahore situat în estul ţării şi a promis că nu va organiza proteste violente în viitorul apropiat, au precizat oficiali.

Gruparea, ai cărei membri sunt adepţii ramurii Barelvi a islamului, a organizat proteste sângeroase împotriva desenării profetului Mohamed în Franţa. Barelvi este o formă diferită de islamul practicat de grupări precum cea a talibanilor. Cunoscut de asemenea drept islamul sufit, această ramură le permite adepţilor săi să asculte muzică mistică şi să danseze.

Guvernul de la Islamabad a refuzat să-l expulzeze pe ambasadorul francez şi, în loc de aceasta, a interzis în aprilie TLP, în baza legilor antiteroriste ale ţării, punând gruparea în aceeaşi categorie ca şi Al-Qaida şi mişcarea talibană din Pakistan, scoase în afara legii.

Gruparea TLP a crescut în importanţă în 2017 în urma susţinerii pe care a acordat-o legilor antiblasfemie, în dorinţa de a impune pedeapsa cu moartea pentru cei care sunt declaraţi vinovaţi de insultarea islamului sau profetului Mohamed.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.