Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii se bazeză pe Rusia pentru rezolvarea situației din Orientul Mijlociu - Americanii au eşuat lamentabil

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Riyad al-Maliki, deținătorul portofoliului externelor în cadrul Autorității Palestiniene, motivează virajul făcut de palestinieni către Rusia prin eșecul lamentabil al americanilor de a rămâne echidistanți în timpul administrației Trump. Rusia este văzută ca un prieten al Plalestinei care ara ave influența necesară pentru a izola Hamas de Frăția Musulmană.

„Rusia, în calitate de prieten al Palestinei, vrea să vadă dacă poate ajuta, dacă poate convinge Hamas să nu se mai asocieze cu Frăţia Musulmană şi ne-am dori să îi integrăm în Autoritatea Palestiniană, să devină parte din ea. Aceasta este poziţia Rusiei şi ne bucură o astfel de poziţionare, atât timp cât este foarte clară, pentru că este la fel cu poziţia noastră şi chiar încearcă să ajute. Rusia a invitat reprezentanţii diferitelor partide politice palestiniene, recent şi vedem că aceste invitaţii ca parte a unui efort colectiv pe care Rusia încearcă să-l facă, pentru a vedea dacă este posibilă reconsilierea între facţiunile palestiniene, poate fi atinsă şi noi apreciem acest lucru.

Elena Udrea, eliberată din închisoare. Prima decizie luată de fostul ministru

Americanii au eşuat lamentabil, pentru că în timpul administraţiei Trump au decis să se asocieze cu ocupaţia, să îi protejeze şi să fie de partea lor. Aşa că şi-au pierdut credibilitatea şi abilitatea să conducă sau să modereze orice viitoare negocieri între noi şi israelieni. Aşa că în absenţa americanilor, va fi mereu binevenită Europa şi cum România va conduce Europa în următoarele 6 luni, este o ocazie pentru România să-şi arate capacităţile de lider şi să încerce să aducă Europa în acest proces. Rusia este foarte interesată de situaţie şi la fel sunt şi foarte multe alte ţări. Da, este un efort colectiv, poate încă la nivel individual, dar când îl vezi într-o manieră colectivă arată ca un joc de puzzle care este umplut corect. Chiar se umple golul pe care l-au lăsat americanii şi arată că încă este un interes crescut la nivelul comunităţii internaţionale pentru a se găsi o soluţie la problema israeliano-palestiniană.

În primul rând, este foarte clar că UE a menţinut o poziţie foarte principială timp de mulţi ani, prin faptul că nu recunosc teritorii ocupate de Israel. Este vorba de zone ocupate, ca Ierusalim, care este la fel sub ocupaţie. După cum ştiţi, Ierusalim este capitala celor două state, Ierusalimul de vest pentru Israel şi Ierusalimul de est pentru Palestina, şi UE crede în soluţia celor două state. Sunt poziţii pe care le împărtăşim cu Europa, sunt aceleaşi poziţii. Mă întreb dacă Israel împărtăşeşte cu Europa oricare dintre aceste poziţii. Niciuna. Deci da, suntem foarte apropiaţi de Europa şi Europa se vede prin ochii noştri. Noi suntem gata să lucrăm îndeaproape cu Europa, pentru că Europa are un rol foarte important în promovarea păcii și găsirea unei soluţii paşnice la conflict. Da, respectăm Europa, vedem Europa ca pe un partener excelent, vrem să învăţăm de la Europa pentru că suntem vecini, suntem „în curtea" Europei, şi sunt mari temeri şi un mare interes din partea Europei pentru ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, în România şi Palestina. Deci da, avem în vedere acest lucru. Este foarte importantă şi sincronizarea, acum sunt aici, la Bucureşti, să pregătesc sedinţa comună a miniştrilor, să vedem cum putem dezvolta, adânci, extinde relaţiile bilaterale între Israel şi Palestina, să semnez acorduri dar şi ca să vedem cum ne putem ajuta reciproc în forurile internaţionale. România îşi va prezenta candidatura la Consiliul de Securitate ONU, şi este ştiut că Palestina, deşi nu este membru deplin ONU, opinia noastră contează şi putem influenţa succesul sau eşecul ţărilor.” a declarat ministrul palestinian într-un interviu pentru digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.