Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc: Atitudinea agresivă faţă de planetă trebuie să înceteze

vaticannews.va
copii turbină eoliană mediu planeta clima

Papa Francisc a lansat marţi o iniţiativă în urma căreia organizaţiile catolice - de la cele familiale, la universităţi şi activităţi economice - ar deveni sustenabile din punct de vedere ecologic în şapte ani, spunând că ''atitudinea agresivă'' faţă de planetă trebuie să înceteze, informează Reuters.

Platforma de acţiune Laudato Si a fost denumită după enciclica de referinţă a papei din 2015 despre nevoia de a proteja mediul, a reduce stilul de viaţă risipitor, a opri încălzirea globală şi a proteja persoanele vulnerabile de efectele schimbărilor climatice, scrie Agerpres.ro.

În cadrul unei conferinţe de presă care a anunţat iniţiativa, cardinalul Peter Turkson, directorul biroului pentru dezvoltare al Vaticanului, a spus că suveranul pontif a fost invitat să participe la Conferinţa ONU privind schimbările climatice COP26, din noiembrie de la Glasgow, Scoţia. Turkson a precizat că este posibil ca papa să participe.

Într-un mesaj video cu prilejul lansării proiectului, papa a spus că iniţiativa va fi ''o călătorie de şapte ani la finalul căreia organizaţiile noastre vor fi devotate în feluri diferite scopului de a deveni complet sustenabile în spiritul ecologiei integrale''.

Suveranul pontif a denunţat ''atitudinea noastră agresivă, care ne face să ne simţim stăpânii planetei şi ai resurselor sale şi ne autorizează să utilizăm iresponsabil bunurile pe care ni le-a dăruit Dumnezeu''.

Iniţiativa va cuprinde focus group-uri la cer vor participa familii, parohii şi dioceze, şcoli şi universităţi, spitale şi alte unităţi din domeniul sanitar, activităţi economice, organizaţii laice din cadrul Bisericii Catolice şi ordine ale unor preoţi şi călugăriţe.

După publicarea Laudato Si în 2015, Vaticanul şi organizaţiile aparţinând Bisericii Catolice, care are 1,3 miliarde de credincioşi pe plan global, au implementat numeroase iniţiative de a-şi reduce amprenta de carbon.

Vatican, cel mai mic stat din lume, a eliminat aproape în totalitate plasticele de unică folosinţă, reciclează cea mai mare parte din deşeuri şi produce îngrăşăminte pentru grădini.

Biroul de dezvoltare de la Vatican va coordona acţiunile din cadrul iniţiativei, oferind îndrumare pentru grupuri şi persoane.

Papa Francisc susţine cu fermitate obiectivele Acordului de la Paris din 2015 pentru reducerea încălzirii globale.

''Aceste răni (ale planetei) se manifestă dramatic într-o criză ecologică fără precedent, care afectează pământul, aerul, apa şi, în general, ecosistemul în care trăiesc fiinţele umane'', a spus papa Francisc.

''Avem o mare responsabilitate, în special în ceea ce priveşte generaţiile viitoare. Ce fel de lume dorim să lăsăm copiilor şi tinerilor noştri? Egoismul, indiferenţa şi acţiunile noastre iresponsabile ameninţă viitorul copiilor noştri''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.