Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc face o declarație controversată: 'Homosexualitatea nu este o crimă'

AFP
Papa Francisc

Papa Francisc a criticat legile care incriminează homosexualitatea spunând că sunt "nedrepte", întrucât Dumnezeu îi iubeşte pe toţi copiii săi aşa cum sunt şi le-a cerut episcopilor catolici care susţin aceste legi să primească în biserică persoanele LGBTQ+, relatează The Guardian, citat de news.ro.

"A fi homosexual nu este o crimă", a declarat Papa Francisc într-un interviu acordat marţi agenţiei The Associated Press.

Papa Francisc a recunoscut că episcopii catolici din unele părţi ale lumii susţin legile ce incriminează homosexualitatea sau discriminează comunitatea LGBTQ şi a recunoscut că el însuşi s-a referit la această problemă în termeni de "păcat", dar a atribuit astfel de atitudini unor medii culturale şi a spus că episcopii, în special, trebuie să treacă printr-un proces de schimbare a mentalităţii pentru a fi recunoscută demnitatea tuturor enoriaşilor.

"Aceşti episcopi trebuie să treacă printr-un proces de schimbare", a spus el, adăugând că ar trebui să se poarte cu "blândeţe, aşa cum a făcut-o Dumnezeu cu fiecare dintre noi".

Comentariile Papei Francisc, care au fost salutate de apărătorii drepturilor homosexualilor ca fiind o piatră de hotar, sunt primele rostite de un suveran pontif cu privire la astfel de legi. Ele sunt în concordanţă cu abordarea sa generală faţă de persoanele LGBTQ+ şi cu convingerea sa că Biserica Catolică ar trebui să-i primească pe toţi şi să nu facă discriminări.

Aproape 70 de ţări sau jurisdicţii din întreaga lume incriminează activitatea sexuală consensuală între persoane de acelaşi sex, iar în 11 dintre ele se poate impune pedeapsa cu moartea, potrivit The Human Dignity Trust, organizaţie care militează pentru abrogarea unor astfel de legi. Experţii spun că chiar şi acolo unde legile nu sunt aplicate, ele contribuie la hărţuirea, stigmatizarea şi violenţa împotriva persoanelor LGBTQ+.

Considerând că aceste legi sunt "nedrepte", Papa Francisc a spus că Biserica Catolică poate şi ar trebui să lucreze pentru a le pune capăt. "Trebuie să facă acest lucru. Trebuie să facă acest lucru", a insistat el.

Francisc a citat din catehismul catolic atunci când a spus că persoanele gay trebuie să fie binevenite şi respectate şi nu trebuie să fie marginalizate sau discriminate. "Suntem cu toţii copii ai lui Dumnezeu, iar Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem şi pentru puterea cu care fiecare dintre noi luptă pentru demnitatea sa", a arătat Papa Francisc.

Suveranul Pontif a mai arătat că trebuie făcută distincţia între o crimă şi un păcat în ceea ce priveşte homosexualitatea. Învăţătura Bisericii susţine că actele homosexuale sunt păcătoase, dar în acelaşi timp, persoanele gay trebuie tratate cu demnitate şi respect. Papa Francisc a articulat această poziţie: "Nu este o crimă. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi să facem distincţia între un păcat şi o crimă. Este un păcat şi lipsa de caritate unii faţă de alţii", a adăugat el.

Remarcile Papei Francisc au venit înaintea unei călătorii în Africa, unde astfel de legi sunt frecvente, la fel ca şi în Orientul Mijlociu. Multe datează din perioada colonială britanică sau sunt inspirate din legea islamică. Unii episcopi catolici le-au susţinut cu tărie ca fiind în concordanţă cu învăţătura Vaticanului, în timp ce alţii au cerut anularea lor considerându-le o încălcare a demnităţii umane fundamentale.

În SUA, mai mult de 10 state încă mai au în vigoare legi împotriva sodomiei, în ciuda unei hotărâri din 2003 a Curţii Supreme care le-a declarat neconstituţionale. Susţinătorii drepturilor homosexualilor spun că legile învechite sunt folosite pentru a justifica hărţuirea şi arată spre noi legi, cum ar fi legea "Don't say gay" din Florida, care interzice instruirea privind orientarea sexuală şi identitatea de gen de la grădiniţă până la clasa a treia, ca dovadă a eforturilor continue de marginalizare a persoanelor LGBTQ+.

ONU a solicitat în repetate rânduri să se pună capăt legilor care incriminează în mod direct homosexualitatea, afirmând că acestea încalcă dreptul la intimitate şi la libertatea de a nu fi discriminat şi reprezintă o încălcare a obligaţiilor ţărilor, în temeiul dreptului internaţional, de a proteja drepturile omului pentru toţi oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală sau de identitatea de gen.

Papa Francisc nu a schimbat învăţătura bisericii, care i-a încurcat mult timp pe catolicii gay, dar el a făcut din apropierea faţă de persoanele LGBTQ+ un semn distinctiv al papalităţii sale.

Comentariile papei din interviul pentru AP nu s-au referit în mod specific la persoanele transsexuale sau nonbinare, ci doar la homosexualitate, dar susţinătorii unei mai mari incluziuni LGBTQ+ în Biserica Catolică au salutat comentariile sfântului părinte ca fiind un progres important. "Declaraţia sa istorică ar trebui să trimită un mesaj liderilor mondiali şi milioanelor de catolici din întreaga lume: Persoanele LGBTQ merită să trăiască într-o lume fără violenţă şi condamnare, în mai multă bunătate şi înţelegere", a declarat Sarah Kate Ellis, preşedinte şi director executiv al grupului Glaad, cu sediul în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.