Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc se va întâlni cu o delegație a populației băștinașe din Canada

vaticannews
casa delegație de băștinași din Canada

Între 17 și 20 decembrie va veni în vizită la Vatican o delegație a populației băștinașe din Canada, pentru a se întâlni cu papa Francisc. Anunțul a fost făcut de Conferința Episcopală din Canada printr-un comunicat de presă în care se evidențiază obiectivul inițiativei: “de a favoriza întâlniri semnificative de dialog și vindecare”.

Din delegație vor face parte și reprezentanți ai “primelor națiuni” care au supraviețuit așa-numitelor “școli rezidențiale” din trecut, active începând din secolul al XIX-lea, reprezentate de rețeaua de institute formative administrate de Biserica Catolică și destinate educației elevilor băștinași, educație adesea însoțită de violențe, coercițiuni și chiar autentice abuzuri, informează Vaticannews.va

“Papa Francisc” – scriu episcopii canadieni – “s-a implicat în mod profund în ascultarea directă a popoarelor indigene, exprimându-le apropiere sinceră și înfruntând impactul colonizării și rolul Bisericii în sistemul școlilor rezidențiale, cu speranța de a răspunde suferințelor populațiilor băștinașe și efectelor continue cauzate de trauma integrării”.

Membrii episcopatului canadian se declară mulțumiți „de spiritul de deschidere al Sfântului Părinte” care, cu generozitate, va avea “întâlniri personale cu fiecare din cele trei grupuri de delegați – First Nations, Métis și Inuit – și o audiență finală, pe 20 decembrie, cu prezența tuturor delegaților”.

De asemenea, episcopatul canadian informează că, la întâlnirea cu Sfântul Părinte, va participa și un grup diversificat de Bătrâni, păzitori ai cunoașterii, supraviețuitori ai școlilor rezidențiale și tineri proveniți din întreaga țară, care vor fi însoțiți „de un mic grup de episcopi și de lideri băștinași”. Ulterioare detalii cu privire la delegație, „a cărei planificare este în curs” vor fi făcute cunoscute succesiv. De asemenea, episcopii canadieni își exprimă sincera speranță ca întâlnirea să aducă, în viitor, roade de pace și armonie între popoarele băștinașe și Biserica Catolică din Canada, după situația dramatică privind descoperirea, recent, a rămășițelor pământești a 215 copii lângă o Școală Rezidențială din statul Columbia Britanică.

Referindu-se la situația critică din Canada, după rugăciunea „Angelus” de duminică, 6 iunie, papa Francisc a spus: ”Dragi frați și surori, urmăresc cu durere știrile care vin din Canada despre tulburătoarea descoperire a rămășițelor a 215 copii, elevi ai Școlii Rezidențiale Kamloops Indian, în provincia Columbiei Britanice. Mă alătur episcopilor canadieni și întregii Biserici Catolice din Canada și îmi exprim apropierea față de poporul canadian, traumatizat de această știre șocantă. Trista descoperire mărește ulterior conștiința durerilor și a suferințelor din trecut. Autoritățile politice și religioase din Canada să continue să colaboreze cu hotărâre pentru a face lumină cu privire la evenimentul trist și să se angajeze cu umilință pe calea reconcilierii și a vindecării. Aceste momente dificile reprezintă un puternic îndemn astfel încât să ne îndepărtăm cu toții de modelul colonizator și să mergem, umăr la umăr, în spiritul dialogului, al respectului reciproc și al recunoașterii drepturilor și valorilor culturale ale tuturor fiicelor și fiilor din Canada.”

În ultimele zile, în Canada au avut loc atacuri incendiare împotriva a patru biserici catolice din provincia British Columbia, din teritoriile comunităților de băștinași. Forțele de ordine fac cercetări pentru a înțelege dacă există o legătură între aceste atacuri și recenta descoperire a rămășițelor pământești a 215 copii, lângă o Școală Rezidențială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.