Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, sfaturi pentru budiştii din Myanmar: 'Să depăşească toate formele de intoleranţă, prejudecată şi ură'

instagram
papa francisc

Papa Francisc a cerut, miercuri, budiştilor din Myanmar să "depăşească toate formele de intoleranţă, prejudecată şi ură", în această ţară care a fost aspru criticată la nivel internaţional pentru tratamentul aplicat minorităţii musulmane rohingya, relatează AFP. El a îndemnat la iubire, compasiune şi iertare, în timpul liturghiei în aer liber pe care a oficiat-o pe stadionul Kyaikkasan Ground din Yangon şi la întâlnirea avută ulterior membrii Consiliului Suprem al Călugărilor Budişti (Sangha), în cea de-a treia zi a călătoriei sale apostolice în Myanmar, conform Agerpres.

''Câteodată putem cădea în capcana de a ne pune încrederea în propria înţelepciune însă, de fapt, putem pierde cu uşurinţă simţul orientării. În acel moment, este necesar să ne amintim că dispunem de o busolă sigură în faţa noastră, Domnul răstignit!'', a spus şeful Bisericii Catolice la liturghia de miercuri dimineaţă, recomandând ''iertarea'' în faţa celor aproximativ 150.000 de credincioşi catolici adunaţi pe imensul teren de sport.

''Ştiu că mulţi în Myanmar poartă răni ale violenţei, fie vizibile, fie invizibile. Tentaţia este de a răspunde acestor leziuni printr-o înţelepciune lumească care (...) este profund greşită. Credem că tămăduirea poate veni de la mânie şi de la răzbunare. Însă calea răzbunării nu este calea lui Iisus. (...) Când ura şi respingerea l-au dus la pătimire şi la moarte, El a răspuns cu iertare şi compasiune'', a spus papa citat de Radio Vatican.

Suveranul Pontif a reluat ideea şi la întâlnirea cu cea mai înaltă instanţă budistă a ţării. ''În fiecare epocă, umanitatea trăieşte experienţa nedreptăţii, momente de conflict şi inegalitate între persoane. În timpul nostru, aceste dificultăţi par să fie deosebit de grave. Chiar dacă societatea a făcut un mare progres tehnologic şi, în lume, persoanele sunt tot mai conştiente de caracteristica comună a umanităţii şi de destinul comun, rănile conflictelor, ale sărăciei şi opresiunii persistă şi creează noi diviziuni. În faţa acestor problematici, nu trebuie să ne resemnăm nicicând. Pe baza tradiţiilor spirituale ale fiecăruia, ştim că există o cale pentru a merge mai departe, o cale ce duce la vindecare, la înţelegerea reciprocă şi la respect. O cale bazată pe compasiune şi iubire''.

El a pledat pentru unitate în faţa membrilor clerului budist, într-un templu din Yangon, estimând că nu mai este posibil ''a rămâne izolaţi unii faţă de alţii''. În opinia sa, "întreaga societate" trebuie să "participe la lucrarea de depăşire a conflictului şi a nedreptăţii".

Papa Francisc a revenit la Yangon marţi seara după ce în cursul după amiezii a mers în capitala ţării, Naypyitaw, pentru a se întâlni cu lidera civilă birmană, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, şi cu preşedintele Htin Kyaw, înainte de a se adresa public parlamentarilor şi reprezentanţilor diplomatici.

Papa argentinian a manifestat prudenţă de la sosirea sa în Myanmar luni, având în vedere că opinia publică budistă nu acceptă cu uşurinţă criticile internaţionale privind soarta minorităţii apatride rohingya. El nu a îndrăznit niciodată în timpul vizitei inedite în această ţară majoritar budistă să rostească acest cuvânt tabu, deşi la Roma şi-a exprimat public îngrijorarea pentru "fraţii rohingya", "torturaţi şi ucişi", comentează AFP.

În Myanmar, xenofobia şi ura faţă de musulmani câştigă teren, iar o mare majoritate a locuitorilor consideră că rohingyas, pe care ei îi numesc "bangladeşi", sunt imigranţi ilegali care nu fac parte din ţară. Mai mult de 620.000 de membri ai acestei minorităţi au fugit în Bangladesh de la sfârşitul lunii august pentru a fugi de abuzurile armatei din Myanmar, vinovate de "epurare etnică" conform Naţiunilor Unite, aminteşte agenţia franceză de presă. Vizita papei în Myanmar se încheie joi cu o Sfântă Liturghie în aer liber la Yangon, de unde pleacă în Bangladesh, ţară musulmană, pentru o călătorie apostolică de trei zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.