Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul din Germania vrea judecarea a doi foşti gardieni SS din lagărul de la Stutthof

ciocanel judecator

Parchetul german a cerut trimiterea în faţa justiţiei a doi foşti gardieni SS din lagărul de concentrare de la Stutthof, pentru complicitate la omorârea a sute de deţinuţi evrei şi de prizonieri de război, a comunicat miercuri tribunalul din Münster, transmite AFP. Cei doi suspecţi, în vârstă de 93, respectiv 92 de ani, locuiesc la Münster, respectiv Wuppertal, în vestul Germaniei. Ei sunt acuzaţi că au funcţionat ca gardieni în lagărul de la Stutthof, situat în Polonia, în apropiere de Gdansk, primul construit în afara teritoriului Germaniei de către nazişti.

Printre crimele invocate de Parchet se află executarea în camere de gazare a 'sute de prizonieri evrei' în cadrul 'soluţiei finale' (între august-decembrie 1944), a peste 100 de prizonieri polonezi (în iunie 1944) şi a 77 de răniţi de război sovietici (în vara lui 1944).

Parchetul citează de asemenea moartea a 140 de prizonieri în mâinile medicilor SS. Cei doi suspecţi, ale căror identităţi nu sunt precizate, mai sunt acuzaţi de complicitate la moartea prin înfometare sau de boală a sute de deţinuţi, un aspect adăugat recent la procedurile judiciare împotriva foştilor criminali nazişti.

Potrivit comunicatului tribunalului, 'cei doi au recunoscut că au fost trimişi ca gardieni în lagărul de concentrare de la Stutthof, dar neagă că ar fi luat parte la omoruri'. Un tribunal pentru minori urmează să decidă dacă foştii gardieni, care aveau sub 21 de ani în momentul faptelor, vor fi judecaţi aşa cum cere Parchetul. În lagărul de la Stutthof au fost ţinuţi prizonieri în jur de 100.000 de oameni, 65.000 murind fie executaţi, fie de foame, sete sau boli. Lagărul a fost eliberat de trupele sovietice la 9 mai 1945, conform Agerpres.

După decenii de inerţie judiciară, Germania a declanşat o serie de proceduri împotriva unor foşti gardieni, funcţionari sau cadre medicale din lagărele naziste. Vârsta înaintată a suspecţilor a făcut însă ca unele proceduri să eşueze, unii nemaifiind consideraţi apţi să compară în faţa instanţelor, iar alţii decedând înaintea proceselor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.