Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pare de domeniul fantasticului, dar e adevărat: O femelă de varan s-a reprodus fără partener

varan

O şopârlă uriaşă din specia Varanus salvator s-a reprodus fără partener, cele trei ouă pe care le-a depus în urmă cu 6 luni eclozând duminică şi luni într-o grădină zoologică din sud-vestul Franţei, în urma unui proces genetic rar, relatează AFP.

Oficializarea unui astfel de fenomen ar constitui o premieră mondială pentru o specie braconată în Asia de Sud-Est pentru pielea ei şi care figurează pe lista roşie a speciilor ameninţate stabilită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Shy, o femelă din această specie de reptile pe cale de dispariţie din Asia de Sud-Est, nu a fost fecundată de un mascul. Şi totuşi, cele trei ouă pe care le-a depus în august au eclozat datorită unui fenomen rar cunoscut oamenilor de ştiinţă: partenogeneza.

Ideea că aceste ouă ar putea fi viabile este "parte a unei intuiţii pentru că nu mai fusese înregistrată oficial la nicio şopârlă din specia Varanus salvator, dar se întâmplase deja la alte reptile precum varanul de Komodo", a declarat managerul grădinii zoologice, Raphaël Da Fonseca. Acest proces genetic a fost documentat la reptile şi peşti, dar niciodată la mamifere.

După ce au fost depuse ouăle, pe 10 august 2021, acestea au fost duse într-un incubator pentru a fi protejate. "Ea a mai depus ouă de două ori înainte, dar nu arătau la fel. Acestea erau în stare buna şi mi-am spus 'De ce nu?' ", a afirmat el.

Puii proaspăt eclozaţi măsoară aproximativ 30 de centimetri şi sunt încă ataşaţi de vitelină, substanţa nutritivă din interiorul coajei de ou. Ei ar trebui să se hrănească astfel timp de două săptămâni, înainte ca îngrijitorii parcului zoologic să le ofere insecte, peştişori sau şoareci.

"Este greu de spus dacă sunt masculi sau femele în acest moment, însă în cazurile de partenogeneză la varani, în aproape 100% din cazuri sunt masculi", a precizat Raphaël Da Fonseca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.