Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii au dat, în comisii, avize favorabile, pentru șase candidaţi propuşi ca ambasadori

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Comisiile reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au acordat, marţi, în urma audierilor, avize favorabile pentru şase candidaţi propuşi pentru posturi de ambasador în străinătate.

Este vorba despre Vasile Soare - propus pentru funcţia de ambasador în Azerbaidjan, Gruia Otiliu Jacotă - Republica Algeriană Democratică şi Monica Cecilia Sitaru - Africa de Sud.

Au mai fost audiaţi marţi Theodora Magdalena Mircea - propusă ambasador în Cuba, Mădălina Lupu - Kazahstan şi Marius Cristian Bădescu - Regatul Norvegiei.

"Sunt direcţii diplomatice, capitale importante şi m-am bucurat să văd un echilibru de gen, destui dintre ei la primul mandat, deşi sunt diplomaţi cu mare experienţă. Şi au primit avizul favorabil. Au fost nuanţe specifice, în funcţie de destinaţie, cu anumite solicitări, recomandări din partea membrilor celor patru comisii şi cu accent pe diplomaţia parlamentară. În anumite zone geografice se poate face foarte mult, pentru că pe cele două canale - politic şi parlamentar - se pot face mult mai rapid lucruri importante în relaţia bilaterală, decât prin canalele clasice, cele interguvernamentale, în funcţie şi de profilul regimului ţării respective, în funcţie de modul în care Parlamentele naţionale din acele ţări au un rol mai mare sau mic", a afirmat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, la finalul audierilor.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Cei şase candidaţi au fost prezenţi fizic la şedinţă, alături de parlamentarii din conducerile comisiilor, ceilalţi senatori şi deputaţi punând întrebări şi votând online.

Corlăţean a anunţat că în săptămânile viitoare vor continua audierile, în alte trei şedinţe, pentru 19 candidaţi pentru posturi de ambasadori, într-un format mixt, cu prezenţă fizică acolo unde se poate, dar şi online, în cazurile în care candidaţii sunt în misiuni externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.