Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul austriac discută o petiţie împotriva acordurilor CETA şi TTIP

O petiţie împotriva acordurilor de liber schimb transatlantice CETA şi TTIP a strâns peste 550.000 de semnături în Austria, obligând parlamentul de la Viena să introducă acest subiect pe ordinea de zi, au anunţat promotorii textului, transmite marţi AFP, conform agerpres.

Petiţia a fost susţinută atât de Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă), cât şi de Verzi şi de membri marcanţi ai Partidului Social-Democrat al cancelarului Christian Kern. Ea cere adoptarea unei legi constituţionale care să interzică 'semnarea, aprobarea sau încheierea' respectivelor acorduri comerciale.

ALERTĂ - Theresa May a anunţat data în care Marea Britanie SE RUPE de Europa

Petiţia a fost semnată de 562.552 de cetăţeni, reprezentând 8,9% din totalul alegătorilor, cu mult peste pragul de 100.000 necesar pentru declanşarea unei examinări în parlament, conform dreptului austriac.

Succesul petiţiei a fost salutat de organizaţii antiglobalizare şi de apărare a mediului, precum Attac şi Greenpeace, dar şi de liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache, care a afirmat, într-un comunicat, că ea 'trebuie să fie transpusă în dreptul austriac'.

Şansele de adoptare a unei astfel de legi constituţionale par totuşi reduse.

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) va fi supus ratificării în Parlamentul European la 15 februarie, ceea ce va deschide calea pentru aplicarea sa provizorie.

Pentru a deveni definitiv, textul mai trebuie aprobat de toate parlamentele naţionale şi regionale din Uniunea Europeană.

Citeşte şi: România mai stă o tură. Bulgaria anunțată că poate intra în Schengen

Atât noul preşedinte austriac Alexander Van der Bellen, susţinut de Verzi, cât şi fostul său contracandidat, Norbert Hofer (FPOe), au declarat în campania electorală că vor refuza să promulge legea de validare a CETA.

Acordul, care desfiinţează 99% din taxele vamale între UE şi Canada, a declanşat mişcări de contestare în mai multe ţări, criticii afirmând că oferă o marjă de manevră prea importantă multinaţionalelor în faţa entităţilor statale.

Cel puţin la fel de contestat este şi tratatul de liber-schimb între UE şi SUA (TTIP), impulsionat de fostul preşedinte american Barack Obama, dar considerat compromis după instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, un adversar al acordurilor de liber schimb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.