DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parlamentul European a votat pozitiv raportul europarlamentarului Claudia Țapardel privind 'Normele Comune pentru Operarea Serviciilor Aeriene în UE'

claudia tapardel

Săptămâna trecută, în cadrul reuniunii plenului Parlamentului European la Bruxelles, Membrii PE au votat pozitiv dosarul europarlamentarului Claudia Țapardel privind „Normele Comune pentru Operarea Serviciilor Aeriene în Uniunea Europeană”, un raport important care reglementează operațiunile de închiriere a aeronavelor cu echipaj (wet-leasing).

„În calitate de raportor, mă bucur foarte mult că acest dosar legislativ a fost votat pozitiv în plenul Parlamentului European. După luni întregi de discuții atât cu reprezentanții Comisiei Europene, ai Consiliului European, membri ai Parlamentului European, precum și stakeholderi din sectorul aviației, mă bucur că am reușit să ajungem la un acord susținut în majoritate în PE”, a declarata europarlamentarul Claudia Țapardel.

Finalizarea acestui dosar este un pas foarte important pentru dezvoltarea sectorului aviației la nivel european prin rezolvarea unor probleme tehnice ce țin de alinierea legislației UE cu prevederile din tratatele internaționale încheiate deja, și mai precis, prin reglementarea aspectelor ce țin de operațiunile de închiriere a aeronavelor cu echipaj.

În acest sens, Comisia Europeană a propus eliminarea condițiilor restrictive care se aplică acordurilor de wet-leasing, obiectivul fiind acela de a îndeplini obligațiile internaționale care decurg din acordul încheiat dintre UE și SUA.

„Încă de la început negocierilor pe acest dosar m-au preocupat în mod deosebit aspectele ce țin de protecția și drepturile sociale ale angajaților. Având în vedere faptul că prin textul propus de Comisia Europeană se accentuează ideea de liberalizare totală a pieței de transport aerian, exista riscul de a periclita nivelul standardelor sociale ale angajaților, afectând în aceleași timp siguranța pasagerilor și calitatea serviciilor.

De aceea, dincolo de beneficiile aduse de wet-leasing, și anume acelea legate de acoperirea și satisfacerea cererilor de pe piața aviației, mai ales în perioadele de vârf de sezon, trebuie luat în considerare pericolul ca, pe termen lung, să se renunțe la caracterul sezonier al acestuia, transformând în acest fel o activitate cu caracter temporar într-una permanentă”, a susținut europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.

Varianta finală de compromis a rezolvat problema acordului încheiat cu SUA, iar în curând Comisia Europeană va veni cu o propunere de revizuire generală a acestui regulament.

Citește și: Dan Barna: Vechii politicieni nu înțeleg că lumea s-a schimbat, nu înțeleg că democrația este acum la îndemnâna fiecărui cetățean

„Ca legislator european, am convingerea că în acest sector avem nevoie de o legislație europeană echitabilă pe termen lung, care să reglementeze toate tratatele aviatice încheiate cu țări terțe, fără a afecta dinamica pieței. De asemenea, mă voi asigura că standardele sociale ale angajaților, precum și drepturile pasagerilor, vor fi promovate, oferind în aceleași timp companiilor aeriene suficientă flexibilitate de a satisface cererea de pe piață, aspect pe care l-am cerut și susținut cu fermitate și în cadrul acestui dosar legislativ.

În concluzie, sunt foarte încântată că am avut ocazia de a finaliza un dosar atât de important și totodată sensibil și că am reușit să găsim un compromis echitabil la nivelul instituțiilor europene, a precizat europarlamentarul Țapardel, într-un comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.