Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European cere introducerea unor reguli care să responsabilizeze producătorii de inteligența artificială

facebook.com
inteligenta artificiala

Parlamentul European a recomandat introducerea unor reguli prin care operatorii să fie răspunzători pentru daunele produse de inteligenţa artificială de mare risc, relatează DPA, citată de AGERPRES.

Eurodeputaţii au votat marţi, cu o largă majoritate, în favoarea unei iniţiative pentru stabilirea unui cadrul legal clar care urmăreşte să descurajeze orice activitate potenţial periculoasă şi să îi protejeze pe cetăţeni.

Până acum, au existat cazuri în care producătorii de inteligenţă artificială sau produsele care folosesc tehnologie au fost răspunzători de daune.

Propunerea urmăreşte creşterea răspunderii pentru companiile care folosesc inteligenţă artificială de mare risc, de exemplu în privinţa îngrijirii medicale sau a maşinilor autonome.

Iniţiativa cere un cadrul civil de răspundere care i-ar face pe operatorii de inteligenţă artificială de mare risc răspunzători pentru eventuale daune produse asupra vieţii, sănătăţii, integrităţii fizice şi proprietăţii.

Vezi și: PSD îi dă o lovitură majoră lui Ponta: Un fost 'greu' social-democrat se întoarce de la Pro România la PSD (surse)

Eurodeputaţii au cerut de asemenea ca executivul comunitar să facă o listă exhaustivă de sisteme de inteligenţă artificială care au astfel de riscuri, care va fi actualizată cu regularitate, precum şi crearea unei noi comisii pe acest subiect, care să fie formată din experţi din ştiinţă, mediul de afaceri şi societatea civilă.

Parlamentul European a votat de asemenea în favoarea unei iniţiative pentru un cadrul legal la nivelul UE care să stabilească standarde etice pentru inteligenţa artificială, robotică şi tehnologiile conexe.

O a treia iniţiativă adoptată de legislativul comunitar cere Comisiei Europene să ţină cont de drepturile de proprietate intelectuală atunci când au legătură cu inteligenţa artificială.

Comisia Europeană va trimite probabil în PE la începutul anului viitor o propunere pentru un cadru legal privind inteligenţa artificială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.