Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European: Toate statele membre UE trebuie să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050

parlamentul european

Toate statele membre UE trebuie să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050, transmite Parlamentul European, cerând obiective ambiţioase de reducere a emisiilor pentru 2030 şi 2040. Eurodeputaţii doresc eliminarea treptată, până la finalul lui 2025, a subvenţiilor directe şi indirecte pentru combustibilii fosili şi înfiinţarea unui Consiliu European pentru schimbările climatice, potrivit news.ro.

Parlamentul European şi-a adoptat miercuri seară mandatul de negociere referitor la Legea europeană a climei cu 392 de voturi pentru, 161 împotrivă şi 142 abţineri.

Noua lege urmăreşte să transforme în obligaţie promisiunile prin care Uniunea s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, cetăţenii şi companiile europene vor beneficia de temeiul juridic şi predictibilitatea de care au nevoie pentru a se pregăti să facă faţă schimbărilor aferente.

Eurodeputaţii insistă ca atât Uniunea Europeană, cât şi fiecare stat membru să ajungă să aibă un impact neutru asupra climei până în 2050. Ei mai susţin că Uniunea va trebui să înregistreze „emisii negative” după acea dată. Ei mai solicită fonduri suficiente în acest scop.

Citește și: BREAKING - RECORD de cazuri noi de Covid-19, în ultimele 24 de ore: 2958

Comisia trebuie să propună, până pe 31 mai 2023, prin procedura legislativă ordinară, o „traiectorie” la nivel european pentru a obţine o amprentă neutră de carbon până în 2050, susţin deputaţii. Comisia trebuie să ţină seama de cantitatea totală rămasă de emisii de gaze cu efect de seră (GES) care ar mai putea fi emisă de Uniune până în 2050 pentru a limita creşterea temperaturii globale în conformitate cu Acordul de la Paris. Traiectoria urmează să fie revizuită după fiecare evaluare la nivel global.

Eurodeputaţii mai doresc să creeze un Consiliu European pentru schimbările climatice (ECCC). Acest organism ştiinţific consultativ independent privind schimbările climatice ar urma să analizeze dacă politicile sunt coerente şi să monitorizeze progresele realizate.

Obiectivul actual al Uniunii pentru 2030 de reducere a emisiilor este de 40% comparativ cu nivelul emisiilor din 1990. În propunerea sa modificată de Lege europeană a climei, Comisia a propus recent ca obiectivul să fie majorat la „cel puţin 55%”. Eurodeputaţii au fost şi mai ambiţioşi şi au cerut o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naţionale să fie adaptate într-un mod eficient şi corect.

Ei au mai invitat Comisia să propună un obiectiv intermediar pentru 2040. Acesta ar urma să fie stabilit după o evaluare a impactului, pentru a garanta că Uniunea se înscrie în parametrii necesari pentru a-şi atinge obiectivul pentru 2050.

În fine, potrivit deputaţilor, Uniunea Europeană şi statele sale membre trebuie, de asemenea, să elimine treptat, până cel târziu pe 31 decembrie 2025, toate subvenţiile directe şi indirecte pentru combustibilii fosili. Deputaţii subliniază că trebuie să se continue în paralel eforturile pentru a combate sărăcia energetică.

După vot, raportoarea Parlamentului, Jytte Guteland (S&D, Suedia), a precizat: „Adoptarea raportului transmite un mesaj clar Comisiei şi Consiliului în perspectiva negocierilor ce urmează. Ne aşteptăm ca toate statele membre să ajungă să aibă un impact neutru asupra climei până cel târziu în 2050. Pentru ca Uniunea să poată atinge acest deziderat, avem nevoie de obiective interimare ferme în 2030 şi 2040. Sunt mulţumită şi de faptul că s-a inclus un buget pentru gazele cu efect de seră, care stabileşte cantitatea totală de emisii care mai poate fi emisă până în 2050, fără a pune în pericol angajamentele asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris.”

Parlamentul este gata acum să înceapă negocierile cu statele membre, după ce Consiliul cade de acord asupra unei poziţii comune.

În urma deciziei Consiliului European (2019) de a sprijini obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050, Comisia a propus, în martie 2020, o Lege europeană a climei. Aceasta transformă obiectivul Uniunii de a ajunge să aibă un impact neutru asupra climei până în 2050 în obligaţie legală.

Parlamentul a jucat un rol important şi a solicitat insistent o legislaţie mai ambiţioasă a Uniunii în domeniul climei, iar, pe 28 noiembrie 2019, a declarat o situaţie de urgenţă privind clima.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.