Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul paralel din estul Libiei îndeamnă Egiptul să intervină militar împotriva 'invaziei şi ocupaţiei' turce

MEMBRI
Libia Turcia

Parlamentul din estul Libiei îndeamnă Egiptul să intervină pe teritoriul libian cu scopul de a contracara susţinerea militară a Guvernului de unitate naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţionlă şi cu sediul la Tripoli, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Camera Reprezentanţilor, cu sediul la Tobruk, apreciază într-un comunicat că susţinerea Egiptului este necesară în vederea respingerii unei ”invazii şi ocupaţii” turce.

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli .

Libia este împrţită în două, de şase ani - GNA în vest, iar în est forţe adunate în jurul mareşalului Khalifa Haftar, care deţin controlul asupra câmpurilor petrolifere libiene.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat cu o intervenţie armată în Libia, în cazul în care GNA şi aliatul său turc atacă din nou oraţul de coastă Sirt, considerat poarta de intrare către principalele terminale petroliere din Libia.

Controlul asupra resurselor petroliere libiene a devit una dintre principalele mize ale unui război civil, după ce forţele lui Haftar, Armata naţională libiană (ANL) a închis, la începutul anului, zăcămintele de petrol şi porturile.

Un prim semn al unei reluări a exporturilor legale de petrol libian de la impunerea acestei blocade a fost observat vineri, când un petrolier - Kriti Bastion - a fost autorizat să acosteze în portul Es Sider pentru a încărca petrol şi a pleca pe mare a doua zi.

Haftar a sugerat sâmbătă că deblocarea exportului urmează să continue.

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

Această decizie a fost condamnată de Compania Naţională libiană Petrolieră (NOC), care a acuzat duminic Emiratele Arabe Unite (EAU) că i-au ordonat lui haftar să deblocheze exportul de petrol.

În virtutea unor acorduri internaţionale, numai National Oil Corp (NOC) poate produce şi exporta petrol, iar veniturle se varsă la Banca centrală libiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.