Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Portugaliei sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Prensa Latina
NATO sigla

Parlamentul Portugaliei a ratificat vineri aderarea Finlandei și Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ca parte a celei mai semnificative extinderi a Alianței din anii 1990, în condiţiile în care ce NATO răspunde la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Parlamentul portughez, cu 230 de locuri, a ratificat intrarea celor două țări nordice în NATO cu 219 voturi la 11, doar comuniștii și Blocul de stânga votând împotrivă. "Prin aprobarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, parlamentul își întărește angajamentul față de pacea în Europa, securitatea colectivă a zonei euro-atlantice, dar și față de drepturile omului și democrație", a declarat Marcos Perestrello, parlamentar din cadrul Partidului Socialist de guvernământ, în timpul dezbaterii.

Finlanda, care are o graniță terestră cu Rusia, și Suedia, care se află chiar la vest de Finlanda, au solicitat aderarea la alianța celor 30 de națiuni, renunţând la decenii de neutralitate a politicii externe, ca răspuns la invadarea Ucrainei din 24 februarie, potrivit Rador.

Aliații NATO au semnat protocolul de aderare în iulie. Acesta trebuie ratificat de parlamentele tuturor statelor membre înainte ca Finlanda și Suedia să poată fi protejate prin clauza de apărare a NATO, care consideră un atac asupra unui stat membru ca pe un atac împotriva tuturor.

După votul de vineri din Portugalia și o ratificare similară de joi de către Spania vecină, doar Ungaria, Slovacia și Turcia mai rămân pe lista statelor care trebuie să accepte aderarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.