Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parteneriat public-privat în PNRR, cu tehnologii promovate la nivelul Comisiei Europene/ VIDEO

Euronews
Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miliardarul Bill Gates au anunțat miercuri un parteneriat între Comisie și Breakthrough Energy Catalyst, o companie a fondatorului Microsoft. Parteneriatul presupune utilizarea de tehnologii de captare CO2 și de producție Hidrogen verde. Exact aceleași componente le regăsim în proiectele depuse de România prin PNRR.

Două proiecte majore de energie sunt trimise de România, prin PNRR, către Comisia Europeană. În aceeași zi cu aprobarea PNRR de către România, Comisia Europeană anunță un parteneriat cu o firmă privată deținută de Bill Gates care urmărește practic dezvoltarea aceleiași tehnologii de reducere masivă a poluării în sectorul de energie.

Am putea face o paralelă între cele două parteneriate. Unul, anunțat la nivelul Comisiei Europene, între sectorul public și o companie privată, controlată de Bill Gates. Proiectele românești sunt construite de asemenea pe o structură public-privată. Compania privată este GSP Power, companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Comănescu. ROMGAZ, compania controlată de Ministerul Energiei este partenerul public al proiectului.

Proiectele de energie de la Halânga și Constanța au câteva componente inovative în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem complex de producție energie care, în final, poate ajunge să emită ZERO CO2.

Cum funcționează?

Se instalează turbine care folosesc un mix de gaze naturale (70%) cu 30% Hidrogen. Se instalează celule fotovoltaice care produc 100 MW. Puterea produsă din energie verde este utilizată pentru producția de Hidrogen. Hidrogenul este mai apoi folosit în mix-ul de ardere.

Se instalează sute de hectare de sere cu un sistem integrat de captare și transport CO2. Sistemul poate neutraliza până la 100% cantitatea de CO2 emisă prin arderea de gaze naturale și hidrogen. Complexul utilizează tehnologii demonstrate deja în diverse zone ale lumii, în special în vest.

La final România ajunge să utilizeze resursele de gaz pe care le deține, să echilibreze sistemul energetic, ieșind chiar din deficit, să creeze locuri de muncă în zone defavorizate și să producă, la scară industrială alimente, tot timpul anului.

Aceleași soluții inovative stau la baza noului parteneriat dintre CE și compania controlată de Bill Gates. Acest nou parteneriat intenționează să investească într-un portofoliu de proiecte europene cu impact ridicat, inițial în patru sectoare cu un potențial ridicat de a contribui la îndeplinirea ambițiilor economice și climatice ale Acordului verde european:

· Hidrogen verde;

· Combustibili sustenabili;

· Captarea directă a aerului (proces de captare a dioxidului de carbon direct din aerul ambiant);

· Depozitarea energiei pe termen lung.

Bill Gates, fondatorul Breakthrough Energy, a declarat: „Decarbonizarea economiei globale este cea mai mare oportunitate de inovare pe care a văzut-o vreodată lumea. Europa va juca un rol critic, după ce a demonstrat un angajament timpuriu și consecvent față de climă și un leadership de lungă durată în știință, inginerie și tehnologie. Prin acest parteneriat, Europa va pune bazele solide pentru un viitor în care tehnologiile curate să fie fiabile, disponibile și accesibile pentru toți.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.