Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele de opoziție ies la atac după ce pensiile speciale au picat parțial examenul la CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
pensii speciale

Partidele de opoziție ies la atac după ce pensiile speciale au picat parțial examenul la CCR

Reprezantanții partidelor de opoziție au transmis, prin intermediul unor comunicate de presă, poziția AUR, Forța Dreptei și USR după decizia CCR prinvind pensiile speciale.

Reprezentanţii AUR acuză PSD şi PNL că au scris proiectul privind pensiile speciale astfel încât acesta să nu treacă de controlul constituţional al CCR.

Reprezentanţii partidului AUR au transmis că decizia CCR prin care a admis parţial sesizarea ÎCCJ pe legea pensiilor speciale nu reprezintă o noutate, pentru că toată lumea se aştepta să respingă proiectul legii pensiilor speciale, deoarece iniţiativa legislativă a fost făcut de PSD şi PNL să pice la Curtea Constituţională.

„Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au făcut tot acest teatru doar de dragul propagandei politice, în speranţa că îi vor păcăli pe români încă o dată”, a transmis AUR, într-un comunicat de presă

Reprezentanţii AUR au remintit că a depus un proiect de lege pentru impozitarea pensiilor speciale, o propunere de lege care este constituţională, pentru că „noi nu minţim poporul cu televizorul precum Rareş Bogdan, Marcel Ciolacu sau Klaus Iohannis”, însă, iniţiativa legislativă este blocată de PSD şi PNL.

„Dar, în timp ce PSD şi PNL îşi păstrează privilegiile, guvernul Ciolacu măreşte taxele şi impozitele, transferă povara incompetenţei lor guvernamentale pe umerii românilor şi ai mediului de afaceri. Când vine vorba să taie din privilegiile lor adoptă doar legi neconstituţionale, dar când vine vorba să mărească birurile pentru români, atunci găsesc cele mai bune soluţii!”, a conchis sursa citată.

Curtea Constituţională a admis miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă. că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Forţa Dreptei: Eliminarea pensiilor speciale a devenit mascarada complicităţilor dintre CCR şi coaliţia PSD-PNL

Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei au transmis că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale referitoare la pensiile speciale este „pe cât de previzibilă pe atât necinstită şi lipsită de orice autoritate instituţională”. Primul lucru la care erau obligaţi judecătorii CCR, îndeplinind o funcţie de autoritate publică, era fie să se recuze, fie să-şi prezinte fiecare în parte argumentele pentru care, aflându-se într-un flagrant conflict de interese, au hotărât să ia o decizie favorabilă pecuniar propriei lor condiţii, mai indică sursa citată.

„Legea referitoare la pensiile speciale, declarată neconstituţională, nu prevedea trecerea pe deplin la regimul contributivităţii. În ciuda acestui fapt, totuşi, a fost admisă sesizarea CCR şi întoarsă în Parlamentul României, întrucât coaliţia PSD-PNL a introdus în mod deliberat elemente de neconstituţionalitate menite să servească drept pretext în decizia Curţii Constituţionale. Avem convingerea că întreaga chestiune referitoare la pensiile speciale a fost, în realitate, o mascaradă a coaliţiei guvernamentale în conivenţă cu CCR, astfel încât să servească drept argument pentru menţinerea pensiilor speciale ca privilegii ale unor categorii de angajaţi bugetari”, arată comunicatul de presă al partidului Forţa Dreptei.

Curtea Constituţională a îndeplinit miercuri rolul de „gardian al pensiilor speciale” şi nicidecum pe cel de gardian al legii fundamentale, aşa cum Constituţia României îi trasează atribuţiile fundamentale, mai spune sursa menţionată.

„Sperăm să nu se ajungă în situaţia în care să fie necesară revizuirea Constituţiei în privinţa cadrului de funcţionarea al CCR şi a interzicerii pensiilor speciale pentru a putea elimina în cele din urmă aceste beneficii lipsite de temei. Totodată, este strigător la cer faptul că magistraţii, adică cei care au rolul de a împărţi dreptatea şi de a aplica principiul egalităţii în faţa legii, sunt tocmai cei care pledează pentru ca în situaţia lor să nu li se aplice acelaşi principiu şi să se afle deasupra regulilor legale generale”, mai precizează comunicatul de presă al partidului Forţa Dreptei.

Parlamentarii din Forţa Dreptei vor susţine trecerea tuturor pensiilor pe principiul contributivităţii, fără excepţie, depunând noi amendamente necesare cu prilejul revenirii în Parlament a proiectului referitor la pensiile speciale.

Curtea Constituţională a admis miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă. că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

USR cere convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru rediscutarea Legii pensiilor speciale

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat, miercuri, PSD şi PNL că "salvează pensiile speciale cu mâna Curţii Constituţionale" şi a solicitat convocarea Parlamentului, în perioada 7 august - 1 septembrie, în sesiune extraordinară, pentru a fi rediscutată, de urgenţă, legea declarată neconstituţională de CCR.

"Republica specialilor. La asta asistăm zilele acestea. Vor să bage mâna în buzunarul cetăţenilor, al firmelor, al mediului privat, al antreprenorilor, al celor care desfăşoară activităţi independente, al tuturor contribuabililor pentru a finanţa stilul de viaţă al specialilor. Am aflat astăzi de la Curtea Constituţională că pensiile speciale ale magistraţilor trebuie să rămână. Nu e nicio surpriză. Preşedintele CCR, Marian Enache, este un pesedist de frunte, fostă mână dreaptă a lui Ion Iliescu, şi, practic, domnul Ciolacu de la Guvern a servit această falsă desfiinţare a pensiilor speciale - aşa cum USR a avertizat - numai ca CCR să o întoarcă repede în Parlament", a declarat Drulă, conform unui comunicat al USR transmis AGERPRES.

Potrivit USR, un prim efect al reîntoarcerii în Parlament a Legii privind pensiile speciale îl reprezintă "blocarea" fondurilor din PNRR.

"Pentru a acoperi cheltuielile în creştere cu specialii, PSD şi PNL se pregătesc să îngroape economia românească şi să-i afunde pe români şi mai tare în sărăcie", a transmis USR.

În opinia lui Drulă, premierul Marcel Ciolacu nu taie nicio cheltuială. "La Guvern, domnul Ciolacu lansează perdele de fum. Chipurile, taie cheltuieli. Nu taie nicio cheltuială, totul rămâne aşa cum a fost. Să luăm reducerea cu 20% a numărului de secretari de stat. Sunt cei 20% de secretari de stat în plus pe care i-au adus chiar ei. Şi, pentru că UDMR a fost scoasă de la guvernare, rămân nişte posturi vacante. Să luăm şi desfiinţarea unor sute de mii de posturi vacante. Păi, alea nu ne costă, dacă sunt vacante. De fapt, nu se taie nimic sau aproape nimic pe partea de cheltuieli", a mai afirmat Drulă.

Liderul USR a adăugat că PSD şi PNL introduc "noi impozite, taxe şi dări peste noapte". "Consumă toţi banii pe care-i iau de la cetăţeni şi mediul privat, iar când îi termină nu le trece nici prin cap să strângă cureaua, să se uite unde au greşit, să facă reforme, să reducă cheltuielile, risipa şi jaful de la stat. Singura idee obsesivă a PSD - susţinut de PNL, un partid fals liberal - este să crească taxele, să ia mai mulţi bani şi să distrugă economia. Ne vom opune cu toată forţa în Parlament, în stradă şi vom merge anul viitor la alegeri cu un mesaj că România are nevoie de politici care să stimuleze economia, de bună cheltuire a banului public, de cumpătare, de oprire a jafului, de politici cu adevărat de dreapta", a susţinut Cătălin Drulă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.