Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul anti-imigraţie Democraţii Suedezi urcă pe locul 2 în sondaje

Partidul anti-imigraţie Democraţii Suedezi a depăşit Partidul Moderat, de centru-dreapta, şi a ajuns al doilea cel mai popular partid în Suedia, conform unor sondaje apărute în această săptămână, relatează Reuters.

Preocupările tot mai mari privind imigraţiei în Suedia, care a primit un număr record de 160.000 de refugiaţi în 2015, au dus la creşterea sprijinului pentru Democraţii Suedezi, pe fondul ascensiunii partidelor populiste în Europa, scrie agerpres.ro.

Partidul este cotat cu 19,2% într-un sondaj publicat joi de Novus pentru Televiziunea Suedeză, de la 18,5% în urmă cu o lună. La alegerile generale din 2014, partidul a obţinut 13% din voturi.

Într-un al doilea sondaj apărut în cotidianul Dagens Nyheter, Democraţii Suedezi sunt cotaţi 18%, în creştere de la 17%.

Ambele sondaje arată că acest partid este pe locul al doilea pentru prima dată după social-democraţi, care formează guvernul minoritar cu Partidul Verde.

"Dacă vom deveni al doilea cel mai mare partid (al doilea cel mai popular - n.r.) sau chiar cel mai mare partid, va fi desigur mai greu pentru celelalte partide să ne lase afară", a declarat secretarul partidului, Richard Jomshof, la Televiziunea Suedeză.

Democraţii Suedezi au redesenat harta politică a Suediei, făcând imposibil atât pentru centru-stânga, atât pentru centru-dreapta să formeze un guvern majoritar fără ei.

Toate principalele partide au refuzat orice contact cu ei, dar confruntat cu perspectiva impasului politic, liderul Partidului Moderat (de centru-dreapta), Anna Kinberg Batra, a declarat recent că este pregătită să lucreze cu Democraţii Suedezi.

Sprijinul pentru Moderaţi, cel mai mare partid în alianţa de centru-dreapta din opoziţie, a scăzut după ce Batra a rupt rândurile.

Sprijinul pentru Partidul Moderat a scăzut la 18% în sondajul Novus şi până la 17% în sondajul Ipsos, în timp ce în ianuarie Moderaţii erau cotaţi cu 22-23%.

Poziţia lui Batra a sporit diviziunile în alianţa de patru partide de centru-dreapta, cu Partidul de Centru şi Partidul Liberal excluzând cooperarea cu Democraţii Suedezi.

Cu toate acestea, guvernul are prea puţine motive pentru a sărbători. Sprijinul pentru social-democraţi, cel mai mare partid din coaliţia la putere, a ajuns la aproximativ 27%, în scădere de la 31% la alegerile din 2014.

Sprijinul pentru Partidul Verde este aproape de pragul de 4% necesar pentru intrarea în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.