Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul conservator Noua Democraţie şi-a ales noul lider (GRECIA)

Kyriakos Mitsotakis

La un an după ce a pierdut puterea în Grecia, partidul conservator Noua Democraţie (ND) şi-a ales duminică noul lider, pe Kyriakos Mitsotakis, 47 de ani, fiul unui fost prim-ministru, în speranţa că va reprezenta o provocare pentru prim-ministrul de stânga Alexis Tsipras, încă popular în ciuda opţiunii pentru austeritate, notează Reuters şi AFP. 

Adversarul său pentru alegerea în acest post, Vangelis Meimarakis, 62 de ani, fost preşedinte interimar al partidului, şi-a recunoscut înfrângerea duminică seară, în timp ce numărătoarea completă a voturilor era încă aşteptată. 

Peste 300.000 de membri ND au luat parte efectiv la aceste alegeri, potrivit partidului. 

După ce a condus ţara alternativ cu socialiştii PASOK aproape 40 de ani, Noua Democraţie a fost înfrântă de două ori anul trecut de partidul radical de stânga SYRIZA al actualului prim-ministru Alexis Tsipras, în ianuarie şi septembrie. 

Mitsotakis, un deputat reformist şi descendent al uneia dintre cele mai influente familii politice în Grecia, este de aşteptat să exercite presiuni asupra lui Tsipras, 41 de ani, înaintea unui vot crucial în parlament privind reforma pensiilor, ca parte a primei revizuiri a noului program de salvare a Greciei, mai notează Reuters. 

Preşedintele ND, fostul prim-ministru Antonis Samaras, a demisionat în iulie şi Meimarakis a fost însărcinat să asigure interimatul. Dar acesta a renunţat luna trecută pe fondul unor dispute în interiorul partidului. 

Kyriakos Mitsotakis reprezintă noua generaţie de politicieni de dreapta în Grecia. El s-a angajat ca partidul să evolueze spre centrul spectrului politic, aminteşte France Presse. 

Tatăl sau, Konstantinos Mitsotakis, a condus ND între 1984 şi 1993, şi a fost prim-ministru între 1990 şi 1993. Sora sa, Dora Bakoyanni, a fost primar al Atenei şi ministru al afacerilor externe. 

Într-un prim tur la 20 decembrie, Meimarakis, membru fondator al ND din 1974, fost ministru al apărării şi fost preşedinte al parlamentului, s-a plasat înaintea lui Kyriakos Mitsotakis, care la rândul său a fost ministru al reformei administrative în guvernul lui Antonis Samaras.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.