DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FOTO Patriarhia Română este PROFUND INDIGNATĂ de ofensa publică adusă simbolurilor religioase de la Cluj-Napoca

basilica.ro
patriarhul daniel

Patriarhia Română îşi exprimă "profunda indignare privind ofensa publică adusă simbolurilor religioase" într-o piesă de teatru prezentată la Cluj-Napoca, în cadrul "Săptămânii Mândriei" a minorităţilor sexuale, în care niște bărbați dezbrăcați, dar înfășurați în veșminte monahale, taie ceapă pe o icoană cu Iisus Hristos. "Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice", spun aceştia. Reprezentanţii Cluj Pride spun, la rândul lor, că spectacolul ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate.

"Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru «Eu sunt. Şi?» prezentat la Cluj-Napoca în cadrul «Săptămânii Mândriei» a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Patriarhia Română.

Citește și: Liviu Dragnea s-a retras în carapace! Informații din camera de la Rahova

Reprezentanţii Patriarhiei amintesc că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase".

"În consecinţă, pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă", mai spun reprezentanţii Patriarhiei Române.

Citește și: Andrei Caramitru profețește că PNL, PMP și UDMR vor trăda! ‘Vor dispărea strategic la vot’

La rândul lor, reprezentanţii Cluj Pride afirmă, într-o postare pe Facebook, că spectacolul "Eu sunt! Şi?" a fost prezentat de o trupă invitată, Teatrul Bagaj. Ei spun că două fotografii, ambele propietatea Cluj Pride, "au fost downloadate şi reutilizate de către anumite persoane în scopuri proprii, nu ca urmare a vreunei indignări personale, ci ca parte dintr-o mişcare strategică bine gândită, de a propaga o idee deja populară în societatea românească, aceea că homosexualii îşi bat joc de credinţă, de credincioşi şi de clerici".

"Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul - acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea, şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă; are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre (...)", arată aceştia.

Citește și: Viorica Dăncilă îi dă replica lui Klaus Iohannis! Răspuns-fulger

Ei mai spun că este vorba de "o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală".

"Reacţiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condiţiile în care el s-a jucat în întreaga ţară în diferite teatre şi instituţii de stat şi private. Ceea ce diferă în situaţia de faţă este, credem noi, contextul. Văzut în altă parte, poate nu ar fi avut parte de reacţii atât de virulente. Asociat însă cu un festival gay, care oricum stârneşte reacţii puternice doar prin simpla sa existenţă, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptăţeşte să urască homosexualii şi să ne scoată, ca până acum, ţapii ispăşitori, duşmanii familiilor, răul suprem", spun reprezentanţii Cluj Pride.

Citește și: Ruptură între USR și PLUS? Dan Barna a ocolit răspunsul .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.